klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Duitsland
Duitsland kent volgens het Köppen-systeem een gematigd zeeklimaat (types Cfb) met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
Vanwege de diverse berg en heuvelgebieden vind je in Duitsland toch nog redelijk wat variatie in het weer. Binnen een straal van honderd kilometer kun je te maken hebben met grote verschillen in temperatuur en weerbeeld, zeker als er een hoger gelegen zone tussen ligt. Dat het naar het zuiden toe warmer wordt is in Duitsland ook niet gegarandeerd. De langjarige gemiddelde temperaturen tonen aan dat het noordwesten in de zomermaanden inderdaad koeler is dan de rest van Duitsland, echter in de wintermaanden is het precies andersom. Omdat de meeste kou dan uit noordelijke en oostelijke richting komt en het noordwesten en het westen van het land positieve invloed hebben van de Noordzee wat betreft de temperatuur lijkt het erop dat hoe verder je van Nederland af Duitsland ingaat, hoe kouder het wordt. Dit is vooral merkbaar in hoger gelegen gebieden zoals het Thüringer Wald, het Beierse Woud, het Zwarte Woud, Sauerland en de Beierse Alpen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Duitsland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Duitsland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Aken
Augsburg
Bad Bentheim
Beieren
Berlijn
Bodensee
Bonn
Bottrop
Bremen
Cochem
Dortmund
Dresden
Duisburg
Düsseldorf
Ediger-Eller
Eifel
Erfurt
Essen
Frankfurt am Main
Freibrug im Breigau
Garmisch-Partenkirchen
Gelsenkirchen
Halle
Hallenberg
Hamburg
Hannover
Harz
Harzgebergte
Heidelberg
Hessen
Jutland
Karlsrühe
Kassel
Keulen
Kiel
Koblenz
Leipzig
Lübeck
Maagdenburg
Mainz
Mannheim
Medebach
Moezel
Monschau
Müllheim an der Ruhr
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabruck
Passau
Potsdam
Regensburg
Romantische Straße
Rostock
Rothenburg ob der Tauber
Saarbrücken
Saarburg
Saarland
Sauerland
Schwerin
Stuttgart
Trier
Thüringer Wald
Tübingen
Waddeneilanden
Wiesbaden
Willingen
Winterberg
Wuppertal
Würzburg
Zwarte Woud

Onvoorspelbare lentemaanden
Omdat er in Duitsland minder invloed van de zee is dan in Nederland en het aantal factoren dat van invloed is op het weer nog groter is, heeft Duitsland te maken met onvoorspelbare lentemaanden waarbij er tevens in het land zelf redelijk grote verschillen plaats kunnen vinden. Een weersomslag met twintig graden temperatuurverschil binnen één etmaal is goed mogelijk. Over het algemeen geldt dat de eerste lenteachtige dagen zich meestal in maart voordoen, waarbij de lente in april pas echt doorbreekt. Sommige seizoenen kan een langere periode van stralend lenteweer gerust tot mei op zich laten wachten. Een flinke terugval na een warme periode is iets wat ook regelmatig voorkomt. Het vroege voorjaar is voor grote delen van Duitsland de droogste periode van het jaar, in de loop van de lente lopen de neerslagkansen op en dan met name in het zuiden (Beieren) en Centraal Duitsland (Sauerland).

Warme zomermaanden
Gemiddeld zijn de zomers in Duitsland iets warmer dan in Nederland en is ook de kans op tropisch weer of een hittegolf iets groter. Toch kan het ook bij onze Oosterburen wekenlang een kwakkelzomer zijn met redelijk veel neerslag, weinig zon en relatief lage temperaturen. Wie een zonvakantie naar Duitsland boekt zal daar altijd rekening mee moeten houden. Het is echter ook zeer goed mogelijk dat je twee weken lang zonnig weer hebt met zomerse of tropische temperaturen. Dit gebeurt vooral als er een krachtig hogedrukgebied boven Duitsland of iets ten noorden van Duitsland ligt. Storingen hebben dan bijna geen kans en vanuit het oosten wordt er dan hoofdzakelijk warme lucht aangevoerd.
Wie bang is voor orkanen, windhozen of andere extreme weersverschijnselen hoeft in Duitsland niet veel te vrezen. Regen en onweer kunnen wel heftig zijn, zeker na een periode van zeer warm en klam weer.

Neerslag
De meeste neerslag valt in Duitsland gedurende de zomer. In de wintermaanden is de kans groot dat de neerslag in de vorm van sneeuw valt, vooral in gebieden die boven de vijfhonderd meter liggen. De regen kan in een buiig karakter vallen, maar dagen met lange periodes regenval behoren zeker tot de mogelijkheden.
Per jaar valt er in Duitsland zo'n 400 tot ruim 2400 millimeter regen. Het gemiddelde ligt zo rond de achthonderd tot negenhonderd millimeter, waarmee het land iets natter is dan Nederland. De regio's Baden-Württemberg en Bayern zijn het natste. Weerstation Balderschwang krijgt de meeste neerslag op jaarbasis te verwerken: gemiddeld 2450 millimeter.
De droogste regio's van Duitsland zijn Thüringen, Sachsen-Anhalt en Brandenburg. Dit gebied wordt aan de noordkant begrenst door Berlijn en aan de zuidkant door het Thüringer Wald. Weerstation Atzendorf (Marbeschacht) is met gemiddeld 399,2 mm neerslag gemiddeld per jaar het droogste plekje van Duitsland.

Wintersport Duitsland
In de wintermaanden kun je op diverse plekken in Duitsland aan wintersport doen. Omdat de hoogtes van de bergen hier niet zo hoog zijn als in buurlanden Oostenrijk en Zwitserland is de sneeuwzekerheid in Duitsland minder. Uitzondering vormt het uiterste zuiden van Beieren, waar de Alpen beginnen en er op hoogtes tot bijna drieduizend meter uitstekende skigebieden te vinden zijn. Een zeer bekende wintersportplaats in dit gebied is het bijna tegen Zwitserland aan gelegen Garmisch-Partenkirchen waar op Nieuwjaarsdag het traditionele schansspringen door miljoenen televisiekijkers gevolgd wordt.

Nederlanders zijn ook vooral te vinden in Sauerland en dan met name in plaatsen als Winterberg en Willingen. De belangrijkste reden dat hier veel landgenoten te vinden zijn is de korte afstand tot Nederland. Binnen enkele uren sta je op de latten, mits er sneeuw ligt uiteraard. Wintersport in Duitsland is daarom ideaal als je slechts twee of drie dagen weg kunt.

Niet alleen wintersporters genieten van een witte laag, ook het verkeer van Duitsland krijgt regelmatig te maken met winterse omstandigheden. Omdat Duitsland net iets koeler is dan ons eigen kikkerlandje is de kans op sneeuw en ijzel een stuk groter dan bij ons. Elk jaar zie je op televisie en internet beelden voorbij komen van honderden kilometers file en een groot aantal verkeersongevallen op de Duitse snelwegen als gevolg van flinke winterse buien die het verkeer compleet ontregelen. Niet voor niets is er in Duitsland tegenwoordig de plicht om met winterbanden te rijden als er winterse weersomstandigheden zijn. Je grip en remweg verbeteren een heel stuk ten opzichte van zomerbanden of de zogenaamde 'all season' banden.

Vakantie in Duitsland
Duitsland behoort al jarenlang tot de favoriete vakantiebestemmingen onder Nederlanders. De korte reisafstand en de veelzijdigheid dragen bij aan het succes van Duitsland als vakantieland. Denk aan stedentrips, actieve vakanties, rondreizen en heerlijke relaxvakanties. In Duitsland wordt het huren van een vakantiewoning steeds populairder. Een aanbieder waar je vakantiehuizen en appartementen in Duitsland kunt zoeken en boeken is Interhome.

TIP: Duitsland voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Duitsland dan kun je op de website Duitsland voor beginners enorm veel goede informatie over Duitsland halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de geschiedenis van Duitsland, vervoer in Duitsland, de bezienswaardigheden van Duitsland, het weer in Duitsland, alles over vakantie in Duitsland, steden in Duitsland en typisch Duitse gewoontes en producten.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Duitsland gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: in de regio's Baden-Wurttemberg en Bayern valt veel meer neerslag, in voormalig Oost-Duitsland minder. In de wintermaanden is het in de hoger gelegen gebieden kouder.
De zeewatertemperatuur is een gemiddelde voor de Noordzee en de Oostzee kust.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 2 -4 2 16 3
februari 4 -2 3 13 2
maart 8 0 4 15 3
april 13 4 5 15 5
mei 19 8 7 17 10
juni 22 11 7 15 15
juli 23 12 8 14 17
augustus 23 13 7 14 18
september 20 10 5 13 16
oktober 14 6 4 13 13
november 7 1 2 15 9
december 3 -3 1 16 5
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor een groot deel van Duitsland , er zijn echter wel wat afwijkingen. De kans op winters weer is in de hoger gelegen gebieden (vanaf 300-400 meter) hoger. De kans op langdurige neerslag is het grootst in het zuiden van Duitsland. De UV-index kan in het noorden soms iets lager zijn en in het zuiden iets hoger. De kans op (zeer) warm weer is het grootste in Centraal Duitsland.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Duitsland
alles over Duitsland
beste periode zonvakantie Duitsland
Duitsland
Duitsland informatie
Duitsland informatie
Duitsland nieuws & tips
Duitsland reisadvies
Duitsland reisinformatie
Duitsland voor beginners
mooiste dorpjes van Duitsland
parkvakanties in Duitsland
statistieken van Duitsland
steden in Duitsland
vakantie via Duitsland
wikipedia
... meer Duitsland

climate of Germany

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact