klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Ecuador
Het Zuid-Amerikaanse land Ecuador kent veel verschillende klimaten. De lager gelegen delen in het zuidwesten hebben een subtropisch klimaat en het noordwesten een tropisch klimaat. Meer landinwaarts is er een zeeklimaat met relatief droge winters (op het zuidelijk halfrond valt die in de periode juni-augustus) en de hoogstgelegen gebieden hebben een hooggebergteklimaat.
Als Ecuador helemaal vlak geweest zou zijn zou het door de ligging hoogst waarschijnlijk vrijwel geheel een tropisch klimaat hebben. De bergen zorgen er echter voor de temeraturen in een groot deel van het land wat lager liggen dan wat gebruikelijk is bij tropische omstandigheden en de zee minder invloed kan hebben op het weer.
Tussen deze klimaten door heb je zones die vaak een net afwijkend klimaat hebben of een combinatie vormen van 2 verschillende klimaatsoorten.

Regen
Langs de kustgebieden is er een grote variatie in de hoeveelheden neerslag die er gemeten worden. Bijna de totale hoeveelheid neerslag die op jaarbasis valt wordt gemeten in de periode februari tot en met mei. Na mei wordt het ineens een stuk droger en zijn er plekken waar wekenlang geen druppel neerslag valt.
Op de Galapagos eilanden valt gedurende het hele jaar regen en is de totale jaarsom van zo'n 1400 tot 1600 milimeter hoog te noemen. Ook hier geldt dat er door hoogteverschillen duidleijke verschillen zijn in hoeveelheid neerslag (en temperatuur) van locatie tot locatie.
In het oosten (Amazonegebied) en het uiterste noordwesten van Ecuador valt het meeste regen. De hoeveelheden kunnen hier oplopen naar zo'n 3000 tot maar liefst ruim 5000 mm per jaar.

Ski & sneeuw
Op de hoger gelegen stukken van het Andes gebergte dat het land van noord naar zuid doorkruist komt sneeuw voor. De piek van de Chimborazo is 6310 meter hoog en is bedekt met eeuwige sneeuw. Wintersportmogelijkheden zijn er ook, maar wel beperkt. Skin kan alleen op de volgende vier bergen: Chimborazo, Cotopaxi, Cayambe en Antisana.
 

Uniek
Het klimaat, de ligging, de hoogteverschillen en de vulkanische gebieden maken van Ecuador een uniek en adembenemend land. Door deze unieke samenstelling vind je hier landschappen, planten en dieren die je elders niet ziet. Vooral in de hogetr gelegen delen vind je schitterende verschijnselen die je met eigen ogen gezien moet hebben om te ervaren hoe indrukwekkend ze zijn.

Klimaatinformatie van plaatsen, eilanden en streken in Ecuador
Voor Ecuador is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Andesgebergte
Galapagos Eilanden
Guayaquil
Quito
     

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Ecuador
Ecuador bezienswaardigheden top 10
Ecuador Explorer
Ecuador reisinformatie
Ecuador startpagina
world factbook
winterzon in Ecuador
... meer Ecuador

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact