klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Egypte
Egypte heeft een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en zeer milde winters. Het hele jaar door zijn er binnen hetzelfde etmaal grote temperatuurverschillen. Het verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur in hetzelfde etmaal ligt in de woestijn meestal zo rond de 20 graden. In de hoofdstad Caïro en in de badplaatsen langs de Rode Zee zijn deze verschillen kleiner; daar is het verschil binnen één etmaal slechts zo'n 11 tot 15 graden (gemiddeld).

Neerslag
De enige neerslag die valt in Egypte is in de vorm van regen. In vrijwel het hele land valt weinig tot vrijwel geen regen. De enige streek waar in de wintermaanden wat regen te bespeuren is, is het noorden van het land dat grenst aan de Middellandse Zee. Het gebied rondom Alexandrië  meet op jaarbasis zo'n 200 millimeter aan neerslag. Iets zuidelijker ligt de hoofdstad Caïro waar per jaar iets meer dan 10 mm valt. Dat is net zo veel als bij ons op één vrij regenachtige dag. Nog zuidelijker is regen een zeldzaamheid.

Hitte
Wie niet van hitte houdt kan vanaf april tot en met oktober beter wegblijven uit Egypte. Gedurende de periode april-oktober stijgen de temperaturen in bijna heel het land overdag naar 30 graden en (veel) hoger. Dit is duidelijk niet de beste reisperiode voor een vakantie in Egypte. In de zomermaanden zijn temperaturen van 40 graden in de schaduw geen vreemd verschijnsel. In de wintermaanden loopt de temperatuur op naar zo'n 20 tot 30 graden, in het noorden zelfs nog iets onder de twintig graden.

 

Afkoeling
In de woestijn kan het 's nachts flink afkoelen. Belangrijk is om voor 's nachts daarom een warme trui of een vest mee te nemen.

Zeewater
De Rode Zee aan de oostzijde van Egypte is één van de populairste snorkel- en duikbestemmingen ter wereld. Niet alleen vanwege het mooie onderwaterleven maar ook vanwege het heerlijk warme zeewater. In de eerste drie maanden van het jaar is het zeewater op z'n koelst met "slechts" 21 tot 22 graden. Daarna loopt de watertemperatuur snel op naar waardes van 28 tot soms zelfs 29 graden in de maanden augustus en september. Niet alleen aangenaam voor duikers en snorkelaars, maar ook voor de zwemmers en beoefenaars van andere watersporten

Winterzon
De winters zijn aangenaam en langs de Rode Zee kust zeer zonzeker. Met temperaturen tussen 20 en 30 graden in de periode november tot en met maart is Egypte een uitstekende winterzon bestemming. Niet voor niets dat veel Egypte-liefhebbers juist deze periode uitkiezen voor hun vakantie.

Hete wind: de khamsin
In Europa wordt dit verschijnsel vaak een sirocco genoemd: een zeer warme wind vanuit de woestijn die vaak gepaard gaat met veel woestijnzand in de lucht. In Egypte doet dit verschijnsel zich jaarlijks rond april voor en zorgt voor veel last bij mensen met gevoelige luchtwegen of contactlenzen. Omdat de wind vrij van blokkades vrij over de woestijn kan waaien kunnen er tijdens deze woestijnstormen  windsnelheden van zo'n 140 kilometer per uur bereikt worden en kan de temperatuur binnen een tijdsbestek van 2 uur maar liefst 20 graden stijgen!

Egypte vakantie
Wil je genieten van een aangename strandvakantie in Egypte? Reisorganisatie Corendon behoort de beste aanbieders op het gebied van Egypte vakanties. Bekijk hun Egypte aanbiedingen om nu voordelig een Egypte vakantie te boeken. Belangrijk om te weten is dat je een visum voor Egypte nodig hebt. Die kun je via via een Nederlands visumbureau aanvragen en moet voor aanvang van de reis geregeld zijn.

TIP: Egypte voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Egypte dan kun je op de website Egypte voor beginners enorm veel goede informatie over Egypte halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden in Egypte, de bezienswaardigheden van Egypte, het weer in Egypte, alles over de veiligheid en reisadviezen voor Egypte, info over reizen naar en vervoer in Egypte en natuurlijk uitgebreide informatie over de geschiedenis van Egypte.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en mogen als een gemiddelde gezien worden voor de populaire badplaats Hurghada. Voor andere plekken in Egypte gelden andere klimaatgegevens. Ga naar de pagina's van de andere plaatsen om de klimaatinfo van de betreffende bestemming te bekijken.

Voor Egypte is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Abu Simbel
Alexandrië
Aswan
Caïro
Dahab
El Gouna
Gizeh
Hurghada
Ismailia
Luxor
Marsa al'Alam
Memphis
Port Said
Saqqara
Sharm El Sheikh
Siwa Oase
Suez
Taba
Taba Heights

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 21 10 9 0 22
februari 22 11 10 0 21
maart 25 14 10 1 21
april 28 17 10 1 22
mei 31 21 11 1 24
juni 33 24 12 0 26
juli 34 25 13 0 27
augustus 34 26 12 0 28
september 32 24 11 0 27
oktober 30 20 10 0 26
november 27 16 9 0 25
december 23 12 9 0 23
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Ook hier geldt dat deze info op basis van de badplaats Hurghada weergegeven wordt. Voor andere plekken in Egypte gelden mogelijk afwijkende klimaatdetails.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Egypte
beste maanden Egypte zonvakantie
bestemming Egypte
Egypte bezienswaardigheden top 10
Egypte informatie
Egypte informatie
Egypte informatie
Egypte reisinformatie
Egypte reizen
Egypte startpagina
Egypte tips
Egypte voor beginners
steden in Egypte
visum Egypte
wikipedia
winterzon in Egypte
zomerzon in Egypte
... meer Egypte

climate of Egypt

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact