klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van El Salvador
Het land El Salvador ligt in het centrale gedeelte van Midden-Amerika, aan Grote Oceaan. El Salvador is het kleinste land van het werelddeel Midden-Amerika en bestaat voor een groot deel uit heuvelachtig tot bergachtig gebied, waarbij vulkanische kraters en indrukwekkende meren het landschap voor een redelijk deel bepalen. Door de ligging ten zuidwesten van bergachtig gebied hebben orkanen uit het Caribische gebied vrijwel geen kans om El Salvador te bereiken, wel heeft het land kans om te maken te krijgen met tropische stormen die ontstaan boven de Grote Oceaan. Dit kan voorkomen in de periode juni tot en met december. Het klimaat van El Salvador bestaat voor het grootste deel uit een tweetal tropische klimaten volgens de Kppen-Geiger klimaatclassificatie: het tropisch moessonklimaat (type Am) en het tropisch savanneklimaat (type Aw). De hoogste plekken van El Salvador hebben een combinatie van een gematigd en een koel zeeklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in El Salvador
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor El Salvador is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
La Libertad
San Miguel
San Salvador
Santa Ana
Suchitoto
     

tropische temperaturen
In grote delen van El Salvador heersen vrijwel het hele jaar door tropische temperaturen, waarbij de gemiddelde maximumtemperatuur uiteenloopt van ongeveer 27-28 graden in het najaar tot 32-33 graden Celsius in het voorjaar. Zodra het regenseizoen in mei aanbreekt worden de temperaturen wat getemperd. Omdat de relatieve luchtvochtigheid in die periode toeneemt is de gevoelstemperatuur over het algemeen niet lager, door het benauwde weer ervaren de meeste reizigers deze periode juist als warmer terwijl de thermometers bewijzen dat dit niet het geval is.

 

sneeuw
De hoger gelegen gebieden van El Salvador hebben een klimaat dat aanzienlijk koeler is. Zo heerst er op de hoogste plek van El Salvador, op de berg Cerro El Pital, een koel zeeklimaat. Dit hoogste punt van het land (2730 meter boven de zeespiegel) is tevens de koelste plek van El Salvador en de enige plek van het land waar in de wintermaanden sneeuwval voorkomt. De maximumtemperatuur ligt hier in de wintermaanden (november t/m april) rond de 8-12 graden Celsius en in de zomer wordt het overdag ongeveer 15 tot 20 graden. Gedurende de periode november tot en met mei kan nachtvorst voorkomen, zeker in de maanden februari en maart komt dat geregeld voor. De laagste temperaturen die gemeten worden liggen rond de min vijf tot min zeven graden.

regenseizoen
El Salvador kent een duidelijk onderscheid tussen een droog seizoen en een regenseizoen (moessonperiode). Vanaf mei neemt de hoeveelheid neerslag flink toe, waarbij het tot en met oktober regelmatig stevig kan regenen. De regenval verloopt in het algemeen niet gelijkmatig. Er kunnen pieken geregistreerd worden van soms meer dan honderd millimeter lokaal binnen enkele uren, wat aardverschuivingen en modderstromen tot gevolg kan hebben. Zo hebben overstromingen en aardverschuivingen op 4 oktober 2005 voor meer dan vijftig dodelijke slachtoffers gezorgd. In de droge periode kan er een ander probleem om de hoek komen kijken: extreme droogte. Het soms wekenlang of zelfs maandenlang ontbreken van enige neerslag van betekenis kan zorgen voor extreme droogte waarbij grote delen van de landbouwoogst vernietigd wordt wat desastreuze economische gevolgen heeft voor El Salvador.

Klimaatcijfers
Verspreid over El Salvador vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad San Salvador en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in El Salvador.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 14 8 3 n.v.t.
februari 31 14 9 3 n.v.t.
maart 32 15 9 4 n.v.t.
april 32 17 9 8 n.v.t.
mei 30 17 8 18 n.v.t.
juni 28 17 7 27 n.v.t.
juli 29 17 7 27 n.v.t.
augustus 29 17 7 28 n.v.t.
september 28 17 6 29 n.v.t.
oktober 28 17 6 22 n.v.t.
november 28 15 8 8 n.v.t.
december 29 14 8 5 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad San Salvador. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in El Salvador moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over El Salvador
El Salvador informatie
El Salvador informatie
El Salvador informatie
El Salvador reisinformatie
El Salvador toerisme
wikipedia
... meer El Salvador

climate of El Salvador

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact