klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Engeland
Engeland kent volgens het KŲppen-systeem een gematigd zeeklimaat (types Cfb) met relatief milde winters, warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
Engeland heeft de reputatie erg nat te zijn. Als je de verhalen mag geloven regent het er elke dag. Wat betreft sommige delen van het eiland Groot-BrittaniŽ, waar Engeland slechts een deel van is. Het in het noorden gelegen Schotland en het in het westen gelegen Wales zijn aanzienlijk natter dan Engeland. Het zuidoosten van Engeland is gemiddeld zelfs droger dan Nederland, in sommige stukken van Essex, Kent en Cambridgeshire blijven zelfs onder de grens van vijfhonderd millimeter steken waarmee deze gebieden zich wat betreft neerslaghoeveelheden kunnen meten met de Franse Riviera.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Engeland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Engeland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
plaatsen:
Bath
Birmingham
Bournemouth
Brighton
Bristol
Cambridge
Canterbury
Dover
Durham
plaatsen:
Exeter
Kendal
Leeds
Lincoln
Liverpool
London
Manchester
Newcastle
Newquay
plaatsen:
Norwich
Nottingham
Oxford
Plymouth
Salisbury
Southampton
Windsor
Woking
York
gebieden/districten/eilanden:
Cornwall
Cotswolds, the
Devon
Isle of wight
Isles of Scilly (Scilly-eilanden)
Kent
Lake District, the
Penninisch Gebergte
Surrey

Invloed van zee
Engeland heeft door de ligging in het noordwesten van Europa veel invloed van de omliggende zeeŽn zoals de Noordzee, de Keltische Zee, de Ierse Zee en de Atlantische Oceaan. De golfstroom zorgt voor de aanvoer van relatief warm zeewater. Het warme zeewater zorgt ervoor dat het in Engeland niet zo snel afkoelt en de temperaturen in de winter vrijwel overal gemiddeld boven het vriespunt liggen. In de zomermaanden zorgt het zeewater er juist voor dat de temperaturen iets getemperd worden. De hoogste temperaturen worden in de zomer daarom ook het vaakst gemeten in de delen van Engeland die het minste invloed van de zee ondervinden. Dat is vooral het zuidoosten van Engeland en in de zomermaanden ook de zuidwestelijke punt van Engeland (Cornwall en Devon). Het laatstgenoemde gebied profiteert juist vaak van de aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden. Sommige plekjes in het zuidwesten lijken meer op de Middellandse Zeekust dan op Engeland. Palmbomen en mooie zandstranden doen gewoonweg on-Engels aan.

Aangename zomermaanden
De zomers in Engeland zijn gemiddeld te vergelijken met Nederland. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Zo is hoofdstad Londen iets warmer en droger dan onze eigen hoofdstad Amsterdam. Bij langere periodes van mooi weer liggen de temperaturen vaak rond een aangenaam zomers niveau van 24 tot 28 graden en is de kans op een abrupt einde dat gepaard gaat met zware onweersbuien kleiner dan bij ons. Een weersomslag in Engeland in de zomer is vaak te wijten aan een verandering in de aanvoerrichting van het weer. Minder stabiel weer met lagere temperaturen en neerslag zijn meestal het gevolg van een aanvoer uit noordelijke of westelijke richting. Vooral als de straalstroom die van Amerika naar Europa loopt boven Engeland komt te liggen kan dit zorgen voor een constante aanvoer van depressies over het relatief koelere zeewater. Het gevolg is in dat geval matig tot slecht zomerweer waarbij Engeland het geluk heeft dat het vooral Schotland, Wales en Ierland zijn die de meeste ellende opvangen.

Neerslag
Gemiddeld valt er in Engeland slechts zo'n zevenhonderd millimeter neerslag per jaar, waarvan een zeer groot deel in de vorm van regen valt. Deze hoeveelheden zijn enkele procenten lager dan in Nederland. Er is een aanzienlijk verschil in de verdeling van de neerslag. Het zuidwesten en noordwesten van Engeland zijn een stuk natter dan het oostelijke deel. In het noordwesten zijn het vooral de heuvels en bergen die grote hoeveelheden regen te verwerken krijgen. Het Lake District is met zo'n tweeduizend millimeter neerslag per jaar het natste gebied van Engeland. Mist en bewolking maken het grauwe plaatje hier al snel compleet waarmee dit deel van het land geheel voldoet aan het beeld dat veel mensen hebben over het weer in Engeland. Gemiddeld schijnt in de zeer groene heuvels ook maar duizend uur per jaar de zon. In de meeste sombere jaren kan de teller blijven steken bij minder dan achthonderd uur, wat neerkomt op gemiddeld minder dan drie uur zonneschijn per dag.

Winter
De winters in Engeland zijn redelijk mild. Op veel plaatsen liggen de maximum temperaturen op zeer veel dagen ruim boven het vriespunt en ook het aantal nachten met nachtvorst valt hier mee. Als er echter een aanvoer is van koude poollucht uit het noorden dan kunnen de temperaturen in Engeland flink dalen en kan er 's nachts flinke vorst ontstaan. Sneeuwen doet het in Engeland niet zo vaak, omdat de lucht daar vaak niet koud genoeg voor is. Als het echter wel sneeuwt dan kunnen er lokaal redelijke hoeveelheden vallen met mogelijke verkeersellende als gevolg. Sommige steden komen bij heftige sneeuwval vrijwel stil te liggen. Georganiseerde wintersport in Engeland is niet mogelijk. Hoewel er in de heuvels soms wel een prachtig wit sneeuwdek ligt waarop je kunt sleeŽn, langlaufen of zelf skiŽn, zijn er geen officiŽle skipistes in Engeland.

Wind
Onder de invloed van depressies die over zee aangevoerd worden heeft Engeland veel last van wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden staat er vaak een stormachtige wind en is ook de kans op stormen groot. Een andere plek waar de wind regelmatig vrij spel heeft is het zuidwesten van Engeland. Bij de ergste stormen kan de windkracht tot kracht 10 of 11 (zwaar tot orkaanachtig) oplopen, af en toe wordt er zelfs orkaankracht (windkracht 12) gemeten. Van echte orkanen die voortkomen uit tropische depressies is eigenlijk nooit sprake in Engeland.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Engeland gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer regen in het noordwesten en zuidwesten; droger in het oosten. Minder zonuren in het noordwesten en meer in het zuiden en oosten. Lokaal kunnen temperatuurafwijkingen voorkomen, vooral onder invloed van hoogteverschillen.
De zeewatertemperatuur is een gemiddelde voor Het Kanaal. Langs de andere kusten kan het zeewater wat koeler zijn.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 7 2 2 20 6
februari 6 1 2 14 5
maart 10 3 3 17 6
april 13 5 5 15 8
mei 17 8 6 14 10
juni 20 10 7 13 14
juli 22 13 6 11 17
augustus 22 12 6 12 18
september 19 10 5 14 16
oktober 15 8 3 16 14
november 10 4 2 20 10
december 7 3 1 19 8
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor een groot deel van Engeland , er zijn echter wel wat afwijkingen. De kans op langdurige neerslag is het grootst in het noordwesten van Engeland. De UV-index kan in het noorden soms iets lager zijn en in het zuiden iets hoger. De zonzekerheid is in het noorden en noordwesten lager.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Engeland
Engeland informatie
Engeland informatie
Engeland informatie
Engeland reisinformatie
Engeland reisstekkers
Engeland tips
mooiste dorpjes van Engeland
steden in Engeland
wikipedia
world factbook
... meer Engeland

climate of England

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact