klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Equatoriaal-Guinea
Equatoriaal-Guinea is een land gelegen in Afrika dat bestaat uit een continentaal gedeelte (Mbini) en de eilanden Bioko en Annobón. De Republiek Equatoriaal-Guinea dankt haar naam aan de ligging bij de evenaar (‘equator’ in het Engels). Het land dat bijna twee eeuwen lang een Spaanse kolonie is geweest kent hoofdzakelijk een tropisch moessonklimaat met lokaal een tropisch regenwoudklimaat of een tropisch savanneklimaat. De exacte klimaatbepaling ligt aan de hoeveelheid neerslag op jaarbasis en het verloop van de neerslag binnen een kalenderjaar.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Equatoriaal-Guinea
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Equatoriaal-Guinea is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bata
Malabo
     

Veel neerslag
Equatoriaal-Guinea behoort tot de meest natte landen van Afrika. Lokaal kan er maar liefst meer dan drieduizend millimeter neerslag op jaarbasis vallen. De twee belangrijkste gebieden, het continentale Mbini en het eiland Bioko), kennen ieder een eigen regenseizoen dat niet gelijk loopt met elkaar. Op het vasteland is er sprake van twee regenseizoenen: eentje van maart tot begin juni en een tweede van september tot en met november. Op Bioko loopt de neerslagsom vanaf maart ineens flink op met een duidelijke piek in de maanden juli, augustus, september en oktober. Vanaf november neemt de hoeveelheid regen beduidend af.

 

Tropische hitte
Voor heel Equatoriaal-Guinea geldt dat er gedurende het hele jaar sprake is van tropische temperaturen die overdag tegen of rond de dertig graden liggen. ‘s Avonds koelt het vrij geleidelijk af waarna tegen het aanbreken van de ochtend een minimumtemperatuur van rond de 20 tot 22 graden Celsius bereikt is. Tijdens langdurige regen kan het kwik enkele graden dalen terwijl zodra de zon doorbreekt het snel een paar graden warmer wordt. In combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid kan het dan al snel erg benauwd aanvoelen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Equatoriaal-Guinea vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Malabo en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Equatoriaal-Guinea.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 22 5 6 28
februari 31 22 6 8 29
maart 31 22 5 14 29
april 30 22 5 18 29
mei 30 22 5 19 29
juni 28 22 4 19 28
juli 27 21 2 20 27
augustus 27 21 2 22 26
september 28 21 3 24 27
oktober 28 22 4 23 27
november 29 22 5 12 28
december 30 22 5 6 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Malabo. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Equatoriaal-Guinea moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Equatoriaal-Guinea
Equatoriaal-Guinea informatie
Equatoriaal-Guinea informatie
Equatoriaal-Guinea reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Equatoriaal-Guinea

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact