klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Eritrea
Eritrea is een land gelegen in het oosten van Afrika. Tot 1991 was Eritrea jarenlang een provincie van buureiland Ethiopi. Eritrea kent een variatie van twee klimaatsoorten: het warm woestijnklimaat in de lager gelegen gebieden aan de kust en landinwaarts een warm steppeklimaat (type BSh volgens de klimaatclassificatie van Kppen). Het langgerekte Eritrea heeft te maken met redelijke hoogteverschillen binnen de uitlopers van het Ethiopisch Hoogland, waardoor de temperaturen redelijk getemperd worden. Dit is vooral merkbaar gedurende de nachten waarbij het kwik in de wintermaanden richting het vriespunt kunnen dalen. Zo wordt in de bergen rondom hoofdstad Asmara met regelmaat nachtvorst geregistreerd.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Eritrea
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Eritrea is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Asmara
Assab
Dhalak archipel
Massawa
     

Temperatuur
Door de hoogteverschillen zijn er redelijk grote variaties in temperatuur terug te vinden. De lager gelegen gebieden van Eritrea hebben te maken met continu warm weer, waar zowel in het zuidwesten als langs de kust de temperatuur in de winter rond de dertig graden ligt en s zomers het kwik gemakkelijk richting de veertig graden gaat. In het binnenland wil het kwik in de zomer de veertig graden grens redelijk vaak passeren. Langs de kust wil het zeewater nog een iets of wat afkoelende werking hebben, hoewel dat effect vanwege de ook vrij hoge zeewatertemperaturen niet overschat moet worden.

 

Neerslag
Eritrea kent wat betreft neerslag twee varianten: langs de kust is het aantal neerslagdagen zeer beperkt en is er eigenlijk sprake van vrijwel permanente droogte. Op jaarbasis valt er in de kustgebieden op de meeste plekken nog minder dan honderd millimeter op jaarbasis. In de bergen komt neerslag vaker voor. De zomermaanden juli en augustus zijn goed voor soms meer dan honderd millimeter regen per maand. Sommige jaren gebeurt het dat de hoeveelheid neerslag aanzienlijk minder is wat grote gevolgen heeft voor flora en fauna.

Klimaatcijfers
Verspreid over Eritrea vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Asmara en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Eritrea.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 23 6 9 2 n.v.t.
februari 24 6 9 2 n.v.t.
maart 26 8 9 3 n.v.t.
april 26 10 9 5 n.v.t.
mei 26 11 8 7 n.v.t.
juni 26 11 7 6 n.v.t.
juli 23 12 5 7 n.v.t.
augustus 22 12 5 8 n.v.t.
september 24 10 7 5 n.v.t.
oktober 23 9 9 3 n.v.t.
november 22 8 9 3 n.v.t.
december 22 6 9 3 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Asmara. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Eritrea moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Eritrea
Eritrea informatie
Eritrea informatie
Eritrea reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Eritrea

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact