klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Estland
Estland is n van de Baltische staten gelegen aan de Oostzee en de Finse Golf. Van de Baltische Staten is Estland de meest noordelijke. Het klimaat laat zich het beste omschrijven als een gematigd zeeklimaat met koele winters en milde zomers. Neerslag valt er gedurende het hele jaar met iets meer in het najaar; het voorjaar is weer iets droger dan gemiddeld. Onder invloed van het zeewater is het langs de kust 's winters vaak enkele graden warmer dan in het binnenland. In de zomermaanden is het juist andersom, dan is het in het binnenland vaak wat warmer dan in kustplaatsen zoals de hoofdstad Tallinn.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Estland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Estland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Kuressaare, Prnu, Tallinn en Tartu.

Winters
De winters zijn koel en duren vrij lang. Meestal begint de winter rond eind oktober/begin november en duurt tot en met april. In de wintermaanden valt er geregeld sneeuw die vaak voor langere tijd blijft liggen. Wat betreft kou kan het meevallen en blijven de temperaturen wat boven het langjarig gemiddelde steken, maar bij een sterke oostelijke stroming kan ijskoude lucht uit Rusland zorgen voor zeer lage temperaturen en de temperaturen overdag ruim onder de min tien graden houden.

Voorjaar
Het voorjaar duurt relatief kort, zo ongeveer van eind april tot half juni. In deze periode kunnen de temperaturen variren van vorst in de nacht tot ruim 20 graden overdag.

Zomer
De zomermaanden in Estland zijn over het algemeen zeer aangenaam. Lekker warm zonder benauwd te worden omdat de relatieve luchtvochtigheid redelijk laag ligt. Onder aanwezigheid van sterke hogedrukgebieden kan de zomer tot begin september voortduren, maar sommige jaren gooit een constante aanvoer van depressies al vanaf begin augustus roet in het eten en is de zomer praktisch over.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een gemiddelde voor Estland. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen, zo is het langs de kust droger dan in het binnenland en warmer in de wintermaanden.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -3 -11 1 18 2
februari -3 -10 2 14 1
maart 1 -7 4 15 1
april 7 -1 6 13 2
mei 15 4 9 11 4
juni 20 10 10 12 10
juli 22 12 9 13 16
augustus 21 12 7 15 17
september 15 8 5 17 14
oktober 8 4 3 18 10
november 2 -2 1 20 7
december -2 -7 1 21 3
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Estland
bijzondere plaatsen in Estland
Estland bezienswaardigheden
Estland informatie
Estland reisinformatie
Estland startpagina
goedkoop naar Estland
steden in Estland
Visit Estonia
Wikipedia over Estland
World Factbook
... meer Estland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact