klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van EthiopiŽ
EthiopiŽ is een land gelegen in het oosten van Afrika. Na de onafhankelijkheid van buurland Eritrea in 1991 (door de VN aanvaard in 1993) is EthiopiŽ gescheiden van de Rode Zee. Gedurende de vele decennia dat Eritrea nog een provincie van EthiopiŽ was bezat het land honderden kilometers aan kustlijn. EthiopiŽ heeft te maken met een aantal geologische kenmerken die een sterke invloed hebben op het klimaat. Centraal in EthiopiŽ ligt het groene Ethiopisch Hoogland waar door de hoogte vooral een mix van warme en gematigde mediterrane en chinaklimaten heerst. De grens van gematigde en warme klimaten wordt hier vooral bepaald door de hoogteligging van een locatie. Ten westen en zuiden van de Ethiopische Hoogvlakte heerst het warme en in de zomermaanden natte tropische savanneklimaat. Ten oosten van de hoogvlakte gaat het landschap over in het drogere Hoogland van Somali waar aride klimaattypes de dienst uitmaken. In het noordoosten en zuidoosten heerst het warme woestijnklimaat, de hoger gelegen vlaktes kennen een warm steppeklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in EthiopiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor EthiopiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Addis Abeba
Aksum
Awasa
Bahir Dar
Dire Dawa
Harar
Lalibela
Mekele
 

Neerslag
EthiopiŽ kent een grillig verloop van neerslag. Allereerst zijn er vooral binnen het land al vrij grote verschillen in de totale hoeveelheid neerslag waar te nemen. De enorme variaties in landschap en hoogtes zorgen voor een land waarin prachtige groene natuurgebieden te vinden zijn, maar ook grote gebieden waar droogte zorgt voor honger en ziekte. De hoogste bergtoppen van EthiopiŽ zijn daartegenover weer wit door de sneeuw. Sommige toppen in de hooglanden kennen zelfs eeuwige sneeuw, zoals de 4377 hoge berg Tullo DeŽmte.

 

Temperaturen
Door de hoogvlaktes en bergen vallen de temperaturen op de meeste plekken in EthiopiŽ lager uit dan wat je op basis van de ligging ten opzichte van de evenaar zou verwachten. Gebieden waar het kwik overdag vrijwel het hele jaar de tropische grens van dertig graden bereikt moet je vooral zoeken in het oosten van EthiopiŽ en langs de grensgebieden met Soedan en Kenia. Binnen het Ethiopisch hoogland blijft de dagtemperatuur op de meeste plekken steken tussen de 22 en 29 graden Celsius, waarbij het temperatuurverloop binnen een kalenderjaar ook nog eens variabel per locatie is. Zo kent Mekele een warmste maand in juni, waarna gedurende de natte maand juli de gemiddelde dagtemperatuur ineens met vier graden daalt. Het westelijk gelegen Gore heeft een geleidelijker verloop van temperatuur, waarbij maart het warmste is en gedurende de het regenseizoen het kwik gemiddeld op 22-23 graden uitkomt.

Vakantie in EthiopiŽ
Steeds meer mensen ontdekken het fascinerende EthiopiŽ als vakantiebestemming. Het is nog lang geen alledaagse bestemming en zal dat waarschijnlijk ook niet zo snel worden. Wie een vakantie in EthiopiŽ wil vieren die moet wel denken aan een goede reisvoorbereiding. Zo moet je vooral een visum voor EthiopiŽ regelen en is het zeker aan te raden om goede informatie in te winnen over eventuele nodige vaccinaties of medicijnen voor een verblijf in dit land.

Klimaatcijfers
Verspreid over EthiopiŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Addis Abeba en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in EthiopiŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 22 5 9 4 n.v.t.
februari 23 7 9 5 n.v.t.
maart 23 9 9 7 n.v.t.
april 23 9 8 10 n.v.t.
mei 23 9 7 12 n.v.t.
juni 22 9 7 12 n.v.t.
juli 20 10 6 11 n.v.t.
augustus 20 9 6 13 n.v.t.
september 20 9 7 10 n.v.t.
oktober 21 7 8 8 n.v.t.
november 21 5 9 5 n.v.t.
december 21 5 10 4 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Addis Abeba. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in EthiopiŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over EthiopiŽ
EthiopiŽ informatie
EthiopiŽ informatie
EthiopiŽ reisinformatie
EthiopiŽ toerisme
wikipedia
winterzon in EthiopiŽ
world factbook
... meer EthiopiŽ

climate of Ethiopia

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact