klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Faeröer eilanden
De Faeröer zijn een eilandengroep die tussen Schotland, IJsland en Noorwegen liggen. De Faeröer eilanden zijn tegenwoordig een autonoom gebied binnen Denemarken. Ze hebben zelfbestuur, maar er zijn nog wel een aantal zaken die onder de Deense verantwoordelijkheid vallen. Een voorbeeld hiervan is de rechtsprekende macht. Hoewel er innige banden met Denemarken zijn, behoren de Faeröer niet tot de Europese Unie. Hoofdstad van de Faeröer is Tórshavn, waar bijna de helft van de ongeveer vijftigduizend inwoners van de totale archipel woont.

Op de Faeröer heerst een koel zeeklimaat. Dit klimaattype heeft duidelijk verwantschap met het gematigde zeeklimaat dat we in Nederland kennen. Het grote verschil is de temperatuur. Om voor de classificatie 'gematigd zeeklimaat' in aanmerking te komen dienen er minstens vijf maanden in het jaar een gemiddelde dagtemperatuur van tenminste 10 graden Celsius te hebben. Deze grens wordt op de Faeröer slechts twee tot drie maanden gehaald.

Temperatuur
Wat opvallend is, is dat er relatief kleine temperatuursverschillen zijn tussen de winter en de zomer. Tijdens de koudste maanden is de gemiddelde maximumtemperatuur ongeveer 6 graden Celsius en de gemiddelde minimumtemperatuur 1 tot 2 graden boven nul. Hiermee zijn de Faeröer eilanden in de winter iets warmer dan Nederland. In de zomerperiode loopt het kwik in de warmste maanden juli en augustus op naar gemiddeld 13 graden Celsius. Dat is beduidend koeler dan in Nederland, waar het dan gemiddeld zo'n 22 graden wordt.

Neerslag en luchtvochtigheid
Gemiddeld valt er op de Faeröer eilanden 1200 tot 1400 millimeter neerslag per jaar. De zomermaanden zijn het droogste. De neerslag valt verdeeld over gemiddeld 200 tot 220 dagen per jaar. In de periode november tot en met april valt de neerslag geregeld in de vorm van sneeuw. Opvallend is dat er een hoge relatieve luchtvochtigheid heerst. Deze ligt gemiddeld tussen de 85 en 90 procent.

Weinig zon
De Faeröer kennen vrij weinig zonnige uren. Op jaarbasis schijnt de zon gemiddeld 800 tot 900 uur. De wintermaanden zijn helemaal somber. In december zie je het zonnetje gemiddeld 6 uur per maand! Hiermee behoren de Faeröer tot de meest sombere bestemmingen ter wereld. De meest zonnige maanden zijn mei en juni. Dan is er sprake van gemiddeld vier zonnige uren per dag.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor de Faeröer eilanden gezien worden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 6 2 0 22 3
februari 6 1 1 17 3
maart 6 2 2 21 2
april 7 3 3 16 3
mei 9 5 4 13 4
juni 11 7 4 12 5
juli 13 9 4 13 7
augustus 13 9 3 13 7
september 12 8 3 18 6
oktober 9 5 2 22 5
november 7 3 1 21 4
december 6 2 0 22 3
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor heel Spitsbergen.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Faeröer
Faeröer informatie
Faeröer informatie
Faeröer toerisme
wikipedia
... meer Faeröer

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact