klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Fiji
De Republiek Fiji is een land gelegen binnen het continent Oceanië. Fiji bestaat uit ruim driehonderd eilanden die gelegen zijn in de Grote Oceaan. Ongeveer een derde van de eilanden is bewoond, waarvan Viti Levu en Vanua Levu de twee grootste en belangrijkste zijn. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman is de eerste Europeaan ooit geweest die Fiji bezocht heeft. De vooral bergachtige eilanden kennen een tropisch klimaat dat zorgt voor een op sommige plaatsen dichte tropische begroeiing op de eilanden. Fiji kent een tweetal seizoenen: een warm seizoen van november tot en met april en een iets koeler seizoen van mei tot en met oktober. Tijdens het warme seizoen is de hoeveelheid regen ook aanzienlijk hoger dan tijdens het koele seizoen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Fiji
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Fiji is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Kadavu
Lakeba
Lautoka
Levuka
Nadi
Rakiraki
Rotuma
Suva
Taveuni
Vanua Levu
Viti Levu
Yasawa-eilanden

Temperaturen
De verschillen in temperatuur tussen het warme en koele seizoen zijn niet zo groot als de namen doen vermoeden. Tijdens het warme seizoen ligt het kwik overdag tegen of rond de tropische waarde van dertig graden Celsius. In de koelere maanden is het enkele graden koeler. Hetzelfde geldt voor de nachttemperaturen. Waar deze in de warme maanden ruim boven de twintig graden blijven, daar daalt het kwik in de koelste maanden tot gemiddeld net onder de grens van twintig graden.

 

Orkanen
Fiji ligt in een gebied waar orkaanactiviteit is. Het orkaanseizoen op het zuidelijk halfrond begint zo rond eind oktober en houdt aan tot en met juni. De grootste kans op een orkaan is in de maanden maart en april, als het flink opgewarmde zeewater zorgt voor de ontwikkeling van de ene na de andere tropische depressie boven het water van de Grote Oceaan. Soms heeft Fiji te maken met extreem zware orkanen zoals Bebe in 1972 en Tomas in maart 2010, waarbij windsnelheden van maar liefst 215 kilometer gemeten zijn (1 minuut aanhoudend). De impact van dergelijke zware cyclonen is enorm, waarbij vooral het vele water het grootste gevaar vormt. Op één dag kan er honderden millimeters water vallen met overstromingen als gevolg. Aan de andere kant zorgt de harde wind voor hoge golven van zee waardoor de bedreiging van twee kanten komt. Tijdens orkaan Bebe in oktober 1972 heeft hoofdstad Suva maar liefst 755 millimeter neerslag te verwerken gehad.

Klimaatcijfers
Verspreid over Fiji vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Suva en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Fiji.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 23 6 14 28
februari 30 23 6 15 28
maart 30 23 5 17 29
april 29 22 5 16 28
mei 28 21 6 16 27
juni 27 20 6 14 26
juli 26 19 6 15 26
augustus 26 19 5 14 25
september 27 20 5 17 25
oktober 28 21 5 16 26
november 29 22 6 15 27
december 29 23 6 14 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Suva. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Fiji moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Fiji
Fiji informatie
Fiji informatie
Fiji informatie
Fiji reisinformatie
Fiji startpagina
wikipedia
winterzon vakantie Fiji
... meer Fiji

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact