klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Filipijnen
De Republiek der Filipijnen is een archipel die uit ruim zevenduizend eilanden bestaat en die vrijwel altijd aangeduid wordt als “de Filipijnen”. Officieel mag Filippijnen (met dubbel ‘p’) ook gehanteerd worden, maar de schrijfwijze met een enkele ‘p’ is tegenwoordig meer gangbaar. In de Engelstalige benaming moet wel dubbel ‘p’ gebruikt worden (the Philippines).
Op de Filipijnen heerst een tropisch klimaat met gedurende het hele jaar hoge temperaturen, een hoge relatieve luchtvochtigheid en veel neerslag. De hoeveelheid neerslag en het neerslagpatroon is verschillend.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Filipijnen
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Filipijnen is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Baguio
Boracay
Cebu
Davao
Luzon
Manila
Mindanao
Puerto Galera
Puerto Princesa
Visayas
 


Regen

Veel gebieden binnen de Filipijnen kennen een duidelijk nat seizoen. Tijdens deze moessonperiode kan het soms dagen vrijwel aaneengesloten regenen. De exacte periode waarin de moesson heerst en de intensiteit is per gebied verschillend. Zo hebben de oostelijke regio’s geen duidelijk droog seizoen en valt er in de periode november tot en met januari meer neerslag. Het centrale deel van de Filipijnen kennen een gebied dat het hele jaar vrijwel een gelijkmatig verspreide hoeveelheid regen kent en in westelijke richting overgaand in een zone waar de periode november tot en met april relatief droog is. Het westen van de Filipijnen, waar ook hoofdstad Manila ligt, kent een duidelijk droog seizoen van november tot en met april en een zeer nat seizoen van mei tot en met oktober. Tijdens deze moessonperiode kunnen de hoeveelheden regen flink oplopen. Manila registreert in de maanden juli, augustus en september gemiddeld 340 tot 400 millimeter regen per maand. De noordwestkust van het eiland Luzon is nog veel natter. Hier lopen de hoeveelheden op naar gemiddeld 1000 tot 1200 millimeter per maand in juli en augustus. In september komt er ook nog eens zo’n zevenhonderd millimeter uit de hemel gevallen. Op jaarbasis valt er iets minder dan duizend tot maar liefst bijna vijfduizend millimeter regen per jaar in de Filipijnen. Het droogste gebied is zuiden van de provincie Cotabato waar gemiddeld ongeveer 960 tot 990 millimeter neerslag per jaar valt. De oostelijke kustgebieden van de eilanden Mindanao en Samar alsmede de regio Cordillera Administrative Region (CAR) zijn de natste gebieden van het land. Hier wordt gemiddeld per jaar tussen de vierduizend en achtenveertighonderd millimeter regen verwerkt.

Hitte
De Filipijnen kennen het hele jaar hoge temperaturen. Vrijwel het hele land kent gedurende het hele jaar overdag tropische hitte met maximumtemperaturen die tussen de 30 en 34 graden Celsius liggen. Het heetste wordt het in het westelijke deel van Luzon waar voorafgaand aan het regenseizoen de thermometers vrijwel alle dagen 34 of 35 graden aanwijzen. Zodra de moessonperiode begint zie ze de maximumtemperaturen hier dalen naar 31 tot 32 graden. Omdat door het vele vocht de relatieve luchtvochtigheid enorm hoog is voelt het echter enkele graden warmer aan dan dat het daadwerkelijk is. Vooral overdag merk je dat je zeer gemakkelijk transpireert waardoor voldoende vocht (water) drinken noodzakelijk is als je op de Filipijnen verblijft. Direct langs de kust kan de luchtvochtigheid wat lager zijn dankzij de zee, in het binnenland moet je rekenen op een luchtvochtigheid van ruim tachtig procent als het hartje zomer is. In de berggebieden zoals in centraal Luzon en Mindanao wordt het over het algemeen minder heet dan in de lager gelegen regio’s. Zo is de gemiddelde middagtemperatuur in Baguio ‘slechts’ 21 graden in augustus tot 25 graden in de warmste maand april. Niet voor niets dat deze stad een populair toevluchtsoord is voor wie de hitte elders in het land niet kan verdragen.

Orkanen
De Filipijnen liggen op een actieve aanvoerroute van tyfoons (orkanen) die vanuit de eilanden in de Grote Oceaan naar Azië trekken. Jaarlijks trekken zo’n vijftien tot vijfentwintig tyfoons door dit gebied waarvan er gemiddeld zes tot zeven over de Filipijnen trekken. Met name het eiland Luzon wordt regelmatig getroffen door een tyfoon die door de harde wind en grote hoeveelheden neerslag voor veel ellende kan zorgen. Ieder jaar vallen er op de Filipijnen dodelijke slachtoffers als gevolg van de tyfoons. Door de enorme ontbossing die de afgelopen eeuw heeft plaatsgevonden krijgen wind en regen steeds meer vrij spel en lijkt de impact per decennium toe te nemen. Binnen een periode van honderd jaar is de hoeveelheid regenwoud afgenomen van ongeveer 70% van het totale landoppervlakte van de Filipijnen naar slechts 7% in het jaar 2010. Deze ontbossing heeft als gevolg dat water en modderstromen zich veel eenvoudiger kunnen verplaatsen. Het gevolg is meer schade en een grotere kans op slachtoffers. Het officiële orkaanseizoen duurt van eind juni tot begin december. De meest vernietigende orkanen in de Filipijnen lijken vooral in de maanden september en oktober voor te komen.
Op de Filipijnen worden tyfoons ook wel bagyo genoemd. Deze naam komt voort uit de record regenval tijdens een tyfoon in de stad Baguio in juli 1911. Binnen één etmaal is er toen maar liefst 1168,4 millimeter regen gevallen, een hoeveelheid die gelijk staat aan wat er in Nederland in anderhalf jaar valt (!).

Zonkracht
De zon is enorm krachtig op de Filipijnen. Vrijwel het hele jaar is de maximale UV-waarde van 11 mogelijk, slechts de maanden november, december en januari kunnen iets minder krachtig zijn. De sterke UV-straling is voor de menselijke huid een gevaar. Het directe risico is verbranding van de huid, bij veelvuldige blootstelling neemt het risico op huidziektes sterk toe.

Zeewater
De temperatuur van het zeewater ligt net als de luchttemperaturen erg hoog. Het zeewater rondom de Filipijnen heeft een gemiddelde jaartemperatuur die iets onder de 29 graden ligt. In de wintermaanden is het zeewater, afhankelijk van de lokatie, tussen de 27 en 28 graden. In de maanden juni, juli en augustus is het zeewater op haar warmst, gemiddeld tussen de 29 en 30 graden.

Klimaatcijfers
Verspreid over de Filipijnen vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor het de stad Manila. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Filipijnen.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 21 6 11 27
februari 31 21 7 8 27
maart 33 22 8 7 28
april 34 23 9 8 29
mei 34 24 7 14 30
juni 32 24 6 19 30
juli 31 24 6 21 30
augustus 31 24 5 23 29
september 31 24 5 22 29
oktober 31 23 6 20 29
november 31 23 6 16 29
december 30 21 6 14 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde indicatie voor het westelijke deel van Filipijnen. Voor informatie over gebieden en plaatsen in Filipijnen moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Filipijnen
beste reistijd Filipijnen zonvakantie
Filipijnen bezienswaardigheden
Filipijnen reisinformatie
Filipijnen reisinformatie
Filipijnen tips
wikipedia
winterzon op de Filippijnen
... meer Filipijnen

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact