klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Manila (Filipijnen)
Manila (ook wel geschreven als Manilla)  is de hoofdstad van de Filipijnen en één van de grotere metropolen in zuidoost Azië. De agglomeratie Manila is goed voor meer dan elf miljoen inwoners. De vele bewoners van de stad zorgen voor een evenredig groot autopark, waardoor de wegen in en rondom Manila soms meer op een grote file lijkt dan dat er sprake is van een normale verkeerssituatie. Al dit verkeer zorgt ervoor dat als je over de stad uitkijkt er vrijwel altijd een bruine laag van smog over de straten en gebouwen hangt. Het warme klimaat van Manila zorgt ervoor dat indien het niet regent er een vrijwel permanente staat van zware luchtverontreiniging bestaat.
Manila kent een tropisch klimaat met gedurende het hele jaar hoge temperaturen. Overdag is het 30 tot 35 graden en gedurende de nacht daalt het kwik naar 21 tot 24 graden. Deze waardes worden pas tegen het begin van de ochtend bereikt, waarna de temperatuur snel naar tropische cijfers stijgt. De gevoelstemperatuur ligt door de zeer hoge relatieve luchtvochtigheid over het algemeen enkele graden hoger dan de daadwerkelijke temperatuur die gemeten wordt.  De periode januari tot en met april is droog, waarna in mei de hoeveelheid regen in rap tempo toeneemt. In de periode juni tot en met oktober valt er gemiddeld per maand maar liefst driehonderd tot ruim vierhonderd millimeter regen. Het kan in deze periode soms etmalen achter elkaar regenen. Manila ligt ook in een gebied waar kans is op orkanen. Indien orkanen vrijwel recht over de stad trekken is er grote kans op aanzienlijke schade. Het voorbijtrekken binnen redelijke afstand van de stad zorgt echter ook al voor veel overlast door regenwater en wind. Serieuze wateroverlast door grote hoeveelheden regen binnen korte tijd komt vrijwel ieder orkaanseizoen wel een keertje voor.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de stad Manila:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 21 6 11 27
februari 31 21 7 8 27
maart 33 22 8 7 28
april 34 23 9 8 29
mei 34 24 7 14 30
juni 32 24 6 19 30
juli 31 24 6 21 30
augustus 31 24 5 23 29
september 31 24 5 22 29
oktober 31 23 6 20 29
november 31 23 6 16 29
december 30 21 6 14 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Manila

beste reistijd Filipijnen zonvakantie
Manila officiële site
wikipedia
winterzon informatie
... meer Manila

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact