klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Finland
Wie aan Finland denkt, krijgt al snel de woorden "kou" en "sneeuw" in zijn of haar gedachten. Voor een groot deel klopt dat ook wel. Finland is een land waar het in de wintermaanden erg koud kan worden, zeker in het deel boven de Noordpoolcirkel, en waar Lapland voor een groot deel maandenlang bedekt is met een sneeuwlaag.
Finland is echter ook het land waar de nachten in juni en juli erg kort zijn en het bij heerlijke zomerse temperaturen in de hoofdstad Helsinki zeer aangenaam en zelfs zwoel kan zijn.

Klimaat
Finland heeft een landklimaat ofwel continentaal klimaat met neerslag in alle maanden. In het zuidwesten zijn de zomers warm, in de rest van Finland zijn de zomers koel. In vergelijking met andere landen die op dezelfde breedtegraad liggen is Finland aanzienlijk warmer dan bijvoorbeeld Rusland, Canada en Alaska. Dat is vooral te danken aan de nabijheid van relatief warm zeewater en de afwezigheid van hoge bergpartijen die warmere luchtstromen vanuit het zuiden tegen kunnen houden.

Sneeuw
Een groot deel van Finland is meer dan de helft van het jaar bedekt met sneeuw. In het noorden valt de eerste sneeuw al in oktober en die blijft zo'n 7 tot 8 maanden liggen. De totale hoeveelheid neerslag in Lapland varieert van iets minder dan 400 mm in het uiterste noordwesten tot ruim 600 milimeter in het zuiden en oosten. In het binnenland en het noorden valt een groot deel van die neerslag in de vorm van sneeuw. In Lapland is een pak sneeuw van 1 tot 2 meter geen uitzondering, omdat oude sneeuw maandenlang vrijwel niet smelt en de verse sneeuw de laag alleen maar dikker maakt.
Lapland is één van de meest sneeuwzekere wintersportbestemmingen ter wereld. Helaas zorgen de kleine hoogteverschillen ervoor dat het wat betreft skipistes geen topbestemming is.

Winter
Behalve sneeuw is er nog een belangrijk element kenmerkend voor de winters in Finland. Omdat de zon zeer weinig schijnt in de winter en de zonkracht zeker in de maand december zeer laag is koelt het flink af in de winterperiode. Poolnachten met temperaturen van -30 graden Celsius zijn geen uitzondering in de wintermaanden. Gecombineerd met soms maar een paar uur daglicht op een dag maakt dit de winters erg donker en karakteristiek. Omdat er soms weinig wind staat en de luchtvochtigheid laag is, is de kou beter uit te houden voor mens en dier. Luchttemperaturen van -10 graden overdag kunnen warmer aanvoelen dan enkele graden boven nul in Nederland met een windkracht 4-5 uit het oosten met koude wind.

Zomer
In de zomermaanden kan het in het zuiden en zuidwesten  (bijna) net zo warm worden als in Nederland. Onder invloed van hogedrukgebieden kan het soms wekenlang droog zijn en kunnen de thermometers oplopen tot tropische waardes. Direct langs de kust en op eilanden is die kans kleiner vanwege de lagere zeewatertemperaturen die een afkoelend effect hebben. Warmer wordt het in de vele meren waar de watertemperatuur in grote meren op kan lopen tot tegen de 20 graden en in kleine meren zelfs iets erboven.
De periode van half juni tot half augustus is vaak zeer aangenaam voor een verblijf in Finland omdat zelfs bij hogere temperaturen het zelden benauwd aanvoelt. De lage relatieve luchtvochtigheid zorgt hiervoor.
 

Garanties
Het weer in Finland is voor een groot deel redelijk voorspelbaar. In de winter is kou en sneeuw gegarandeerd terwijl in de zomer lange dagen vol zonneschijn volop voorkomen. Een ander feit is dat onweer zelden voorkomt (enkele dagen per jaar en zelden heftig) en dat de wind meestal uit het westen, zuiden of zuidwesten waait. Een aantal keren per jaar loopt de windkracht op tot stormachtige snelheden, maar vaak is er relatief weinig wind.

Klimaatinformatie van plaatsen, eilanden en streken in Finland
Voor Finland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Aland / Alandseilanden
Helsinki
Lapland
Oulu
Rovaniemi
Turku
     

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Finland
beste reistijd zonvakantie Finland
bijzondere plaatsen in Finland
Finland informatie
Finland reisinformatie
Finland startpagina
Finland tips
Finlandsite.nl
Finland toerisme
goedkoop naar Finland
steden in Finland
Visit Finland
... meer Finland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact