klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Frankrijk
Frankrijk kent volgens het Köppen-systeem een drietal klimaten. Het grootste deel van het land heeft een gematigd zeeklimaat (type Cfb) met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar. De Franse Alpen, die in het zuidoosten van Frankrijk liggen, hebben een hooggebergteklimaat (type EH). Relatief veel neerslag, koudere winters en relatief koele zomers kenmerken dit klimaat.
Langs de zuidoostkust die van de grens met Spanje tot aan de grens met Italië loopt, heerst een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat (type Csa). Warme droge zomers en relatief milde winters is wat je hier aantreft. Het oostelijke deel van dit kustgebied, de Cote D'Azur, is het zonnigste deel van Frankrijk. Om aan te duiden hoe zonnig andere gebieden zijn wordt meestal de vergelijking met deze zeer zonnige streek gemaakt.

 

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Frankrijk
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad.
Voor Frankrijk is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Aix-en-Provence
Ajaccio
Alpe d'Huez
Amiens
Angers
Annecy
Antibes
Aquitanië
Ardèche
Argeles sur Mer
Arras
Avignon
Bastia
Bergerac
Besançon
Biarritz
Blois
Bonifacio
Bordeaux
Boulogne-Billancourt
Bourgondië
Brest
Bretagne
Caen
Calais
Calvi
Camargue
Cannes
Cap d'Agde
Carcassonne
Centraal Massief
Centre France
Cevennes
Charleville-Mézières
Chinon
Clermont-Ferrand
Colmar
Concarneau
Corsica
Cote d'Azur
Dijon
Dinard
Disneyland Parijs
Dordogne
Elzas
Etretat
Franse Alpen
Franse Ardennen
Fréjus
Grenoble
Honfleur
Indre-et-Loire
Jura
Languedoc-Roussillon
La Grande Motte
La Plagne
Le Havre
Le Mans
Le Touquet
Les Deux Alpes
Les Menuires
Lille
Limoges
Limousin
Loir-et-Cher
Lot-et-Garonne
Lotharingen
Lourdes
Lyon
Marseille
Meer van Annecy
Metz
Monaco
Montpellier
Mulhouse
Nancy
Nantes
Nice
Nîmes
Normandië
Orleans
Paradiski
Parijs
Perpignan
Poitou-Charentes
Provence
Quimper
Reims
Rennes
Rhône

Rouen
Saint-Etienne
Saint Malo
Saint Raphael
Saint Tropez
Sainte Maxime
Straatsburg
Tarn-et-Garonne
Tignes
Toulon
Toulouse
Tours
Val d'Isere
Val Thorens
Vannes
Versailles
Vogezen

overzeese departementen:
Frans Guyana
Guadeloupe
Mayotte
Réunion
Saint-Barthélemy
Saint-Martin
Saint-Pierre en Miquelon

Aangename zomers
Frankrijk is niet voor niets een zeer populaire zomerbestemming. In de zomermaanden is het op veel plekken vrijwel gegarandeerd aangenaam weer met soms zeer warme dagen en vrijwel alle dagen zwoele zomeravonden. Het Frankrijk-gevoel wordt vooral door die omstandigheden en alle geuren en kleuren die de natuur prijsgeeft opgewekt. Het leven als een God in Frankrijk wordt vooral in deze heerlijke periode waargemaakt. Niet voor niets dat een autovakantie naar Frankrijk zo enorm populair is. Omdat het buitenleven in Frankrijk heerlijk is in de zomermaanden, zijn de vele campings in Frankrijk drukbezocht in de zomer.

Extremen
Frankrijk is een land van extremen. Voor een land van gemiddelde grootte kunnen de weersomstandigheden en de temperaturen binnen een vrij kleine straal vrij groot zijn. Terwijl in het zuidoosten nog lenteachtige temperaturen van twintig graden gehaald worden kan het zo'n 200 kilometer noordelijker 's nachts al stevig vriezen.
Ook in de zomermaanden kunnen flinke verschillen gemeten worden. Op momenten dat het in de omgeving van Bordeaux rond of boven de veertig graden is kan het in het noordwesten op dat moment twintig graden kouder zijn.

Wintersport Frankrijk
De Franse Alpen zijn een zeer populair wintersportgebied. Mooie pistes en vrijwel gegarandeerd sneeuw in de periode december tot en met april zorgen voor ideale ski omstandigheden. Liefhebbers zeggen dat de mooiste periode om hier te gaan skiën het latere voorjaar is, zo van eind maart tot begin mei als de pistes sluiten. De sneeuw is dan vaak nog van goede kwaliteit terwijl het voorjaarszonnetjes al zeer aangenaam aan het worden is. Wintersport in Frankrijk is daarom vooral in de vroege voorjaarsmaanden erg populair onder de skiliefhebbers.
Minder populair onder de Nederlanders maar zeker een goede wintersportbestemming zijn de Franse Pyreneeën. Andere streken waar je de latten onder kunt binden maar die minder sneeuwzeker zijn, zijn de Vogezen, de Jura en het Centraal Massief.

TIP: Frankrijk voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Frankrijk dan kun je op de website Frankrijk voor beginners enorm veel goede informatie over Frankrijk halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden in Frankrijk, musea in Frankrijk, de vele bezienswaardigheden die het land telt en een aantal typisch Franse zaken.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Frankrijk gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer neerslag in het oosten en de hoger gelegen gebieden (Alpen, Vogezen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën); meer zon in het zuiden; hogere temperaturen in het zuiden (vooral langs de kust); hogere UV-index in het zuiden; veel grotere kans op winters weer in hoger gelegen gebieden).
De weergegeven zeetemperaturen gelden voor het zuidoosten van Frankrijk (Middellandse Zee). Voor Atlantische kust in het westen van Frankrijk geldt dat de gemiddelde zeewatertemperatuur daar 3 tot 5 graden lager ligt.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 7 1 2 16 13
februari 9 2 3 14 13
maart 12 3 4 15 13
april 15 6 7 14 14
mei 18 9 8 12 16
juni 22 12 10 10 19
juli 27 15 9 8 22
augustus 26 14 8 9 23
september 23 12 6 11 21
oktober 17 9 4 12 19
november 11 5 3 13 16
december 8 3 2 15 14
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info gelden voor bijna heel Frankrijk (de gebieden boven de 400 meter zijn buiten beschouwing gelaten). Vandaar dat de kans op (zeer) warm weer en op winters weer vaak groter is dan voor een bepaald gebied van toepassing. De UV-index is een gemiddelde voor heel Frankrijk. Voor Noord-Frankrijk is de UV-index iets lager, voor Zuid-Frankrijk iets hoger. Voor de hoger gelegen gebieden geldt: minder kans op zon, aanzienlijk meer kans op winters weer en minder kans op zeer warm weer.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Frankrijk
alles over Frankrijk
beste maanden Frankrijk zonvakantie
bezienswaardigheden top 10
bijzondere plaatsen in Frankrijk
Franceguide
Frankrijk.nl
Frankrijk paginablog
Frankrijk informatie
Frankrijk informatie
Frankrijk reisinformatie
Frankrijk startpagina
Frankrijk tips
Frankrijk voor beginners
goedkoop naar Frankrijk
mooiste dorpjes van Frankrijk
steden in Frankrijk
winterzon in Frankrijk
zomerzon in Frankrijk
... meer Frankrijk

climate of France

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact