klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Alpe d'Huez (Frankrijk)
Alpe d'Huez is een echte wielerberg en vooral een echte Nederlandse wielerberg. Zodra het weer het toelaat zijn tegen de flanken van de berg iedere dag wel zwoegende wielrenners te vinden die de reus met de 21 bochten proberen te bedwingen. De Alp is sinds jaar en dag een vaste waarde in de tour de France en enig etappe werd op de weg naar boven beslist. Het parcours is lastig, het zijn zo'n 1850 hoogtemeters, 14 km lang en 21 haarspeldbochten. Deze bochten hebben ieder een eigen nummer en gedenkplaat. Ieder bocht is vernoemd naar een winnaar van de etappe naar boven.
Op je tocht naar boven tel je dus langzaam aan af. Het begin van de beklimming is gelijk al behoorlijk pittig. De aanloop naar de berg begint met een haakse bocht zodat je niet of nauwelijks snelheid kunt maken alvorens de beklimming te starten. Het stuk naar de eerste bocht is gelijk ook een van de langere en steilere stukken waardoor de moed je vaak al snel weer in de schoenen zinkt. Bij de bocht aangekomen kun je hem ruimer nemen om de benen even te laten rusten (let wel op voor dalend verkeer) of voor de snelheid gaan en de binnen bocht nemen. In de eerste paar bochten, 21, 20 , 19, 18 stijg je aardig snel en al rap krijg je een prachtig uitzicht op de vallei,het in het dal gelegen Bourg d'Oisin en les deux Alpes.
Vanaf bocht zestien wordt het iets beter en minder steil en kunnen de benen even bijkomen. de weg draait hier ook de berg in en het uitzicht op het eerste gedeelte van de berg verdwijnt. Je kunt aan het verkeer zien waar de weg loopt boven je en dat kan deprimerend werken. Dit stukje is weer even wat steiler maar niets vergeleken bij het begin. Je fietst hier voornamelijk door de bomen. Na bocht zeven draai je weer verder de berg in en komt voor het eerst je einddoel in zicht. de een begint dan te kreunen omdat perfect te zien is hoe ver het nog is, voor de ander kan het juist een motivatie zijn nog even flink aan te zetten. Op een drukke fietsdag is het een machtig zicht om al die wielrenners voor je de berg op te zien zwoegen. Vanaf hier wordt de begroeiing ook minder en kom je langzaam boven de boomgrens uit. Vanaf bocht vier kun je het dorp ook goed zien liggen en komt er steeds meer bebouwing. Dit kan echter erg bedrieglijk zijn het is dan nog een heel eind naar boven. Vanaf bocht drie wordt het ook steeds weer een stukje steiler en het laatste stuk naar boven is een herhaling van dat waar je mee gestart bent. Het maakt dan echter niet meer uit je bent dan bijna boven en die laatste meters doorbijten dat geeft niets meer. Je hebt het gehaald!

Het klimaat op Alpe D'Huez is een Alpenklimaat. Houdt er rekening mee dat onderweg naar boven de temperatuur langzaamaan daalt en het temperatuurverschil tussen het dal en de top zo'n 6 graden kan zijn. Vooral als je na het beklimmen de zelfde weg gaat dalen is het verstandig warme kleding mee naar boven te nemen. De wind bij het dalen maakt het ijskoud en zelfs op een lekker warme dag is de weg naar beneden behoorlijk fris.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor Alpe D'Huez:

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -1 -6 3 14 n.v.t.
februari 0 -6 3 13 n.v.t.
maart 5 -4 4 14 n.v.t.
april 9 -2 5 20 n.v.t.
mei 14 6 7 14 n.v.t.
juni 22 11 8 13 n.v.t.
juli 27 12 8 8 n.v.t.
augustus 26 12 7 11 n.v.t.
september 21 10 6 19 n.v.t.
oktober 14 5 5 19 n.v.t.
november 4 -2 2 12 n.v.t.
december 1 -6 2 13 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Alpe d'Huez
Alpe d'Huez
Alpe d'Huez
Alpe d'Huez startpagina
Wikipedia over Alpe d'Huez
... meer Alpe d'Huez

Meer over Frankrijk
alles over Frankrijk
Franceguide
Frankrijk informatie
Frankrijk voor beginners
... meer Frankrijk

climate of Alpe D'Huez

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact