klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Charleville-Mézières (Frankrijk)
Charleville-Mézières is een mooie oude dubbelstad in het noorden van Frankrijk niet ver van grens met België. Mézières is de oudste van de twee voormalige steden. Deze stad wordt al sinds de tijd van de Romeinen bewoond. Charleville dat in eerste instantie een stuk ouder oogt is gesticht in het begin van de zeventiende eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben meerdere bomaanslagen een groot deel van Mézières verwoest. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw vormen de twee steden samen een gemeente. Het belangrijkste evenement dat in Charleville-Mézières gehouden wordt is het internationale marionettenfestival. Ieder oneven jaar worden er in september ongeveer honderd voorstellingen gegeven in de stad.
Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn is het Place Ducale, het museum van de Ardennen en het museum Rimbaud. Charleville-Mézières is ook de stad van Arthur Rimbaud. Deze beroemde dichter had een diepgewortelde haat voor de stad waar hij zijn jeugd doorbracht en uiteindelijk stierf.
Charleville-Mézières heeft een gematigd maritiem klimaat dat onder andere onder de invloed staat van de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de warme Golfstroom. Omdat Charleville-Mézières vrij ver land inwaarts ligt is deze invloed een stuk lager dan bij de meer westelijk gelegen plaatsen in Frankrijk. Toch is hij onmiskenbaar aanwezig. De wintermaanden zijn er koel zonder dat het er echt heel koud wordt. De gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode ligt rond de vijf graden Celsius. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de twintig graden Celsius. De neerslag is vrij gelijkmatig over het gehele jaar verdeeld.
 

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de plaats Charleville-Mézières :

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 3 -2 2 20 n.v.t.
februari 6 -1 3 17 n.v.t.
maart 9 2 4 19 n.v.t.
april 13 4 5 17 n.v.t.
mei 16 8 7 18 n.v.t.
juni 19 11 7 17 n.v.t.
juli 20 13 7 16 n.v.t.
augustus 20 13 7 16 n.v.t.
september 18 11 6 17 n.v.t.
oktober 15 7 4 17 n.v.t.
november 7 3 2 20 n.v.t.
december 4 -1 2 19 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Charleville-Mézières
Charleville-Mézières informatie
wikipedia
dorpjes in de Champagne-Ardenne
... meer Charleville-Mézières

Meer over Frankrijk
alles over Frankrijk
Franceguide
Frankrijk informatie
Frankrijk voor beginners
... meer Frankrijk

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact