klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Côte d'Azur (Frankrijk)
Het azuurblauwe zeewater is waar de kuststrook vanaf Saint Tropez tot aan de Frans-Italiaanse grens haar naam Côte d'Azur aan te danken heeft. Dit stuk kust staat bekend om haar heerlijke zonovergoten mediterrane klimaat met gemiddeld zo'n drieduizend zonuren per jaar en temperaturen in de zomer die gemiddeld zo tegen de dertig graden liggen.
Al jarenlang zijn het vooral de rijken en de jetset die hier in de periode mei tot en met september vertoeven. De mondaine badplaats Cannes trekt internationale filmsterren, televisiesterren en popsterren naar de plaats bij de diverse internationale beurzen, waar het Filmfestival het meest bekende is. Omdat de bebouwbare plekken helemaal volgebouwd zijn is de grondprijs erg hoog en zijn ook de huizen, villa's en appartementen duur. Veel rijke Fransen maar ook buitenlanders met voldoende geld willen op dit stukje Frankrijk graag hun twee (of derde of zoveelste) huis kopen.

Aangenaam
Wie in deze streek vertoeft voelt en ziet de rijkdom, maar vooral ook het heerlijke luxe leven. Als een ware God in Frankrijk geniet je hier van de heerlijkste verse vis in restaurants in de sfeervolle havens of duik je het nachtleven in tussen de jetset. Het klimaat draagt zeker haar steentje bij aan de populariteit van deze kuststreek. Het aangename weer beging meestal al vrij vroeg. De lente begint meestal zo halverwege maart en in mei worden de eerste zomerse temperaturen al gemeten. Vanaf april nemen ook de neerslagkansen flink af wat een verblijf hier een stuk aangenamer maakt. In de zomermaanden is het warm, maar zelden té warm. Temperaturen van rond de veertig graden kunnen voorkomen, maar die kans is hier kleiner dan langs de populaire stranden van Spanje, Italië, Griekenland of Turkije. Voor de gasten die er op en top bij willen blijven lopen in haute couture is het wel net zo prettig als het niet tropisch warm en klam is.

Winter
De winters langs de Côte d'Azur zijn een stuk grijzer en natter dan de rest van het jaar, maar koud wordt het niet vaak. Sneeuw kan voorkomen, vooral in het oostelijke deel van het gebied. De meeste dagen blijft de temperatuur 's nachts ruim boven het vriespunt en komt de thermometer overdag vrijwel altijd boven de tien graden uit.

Mistral
Een verschijnsel waar je mee te maken kunt krijgen bij een bezoek aan deze streek is de zogenaamde mistral. Dit is een koude en harde wind die vanuit noordwestelijke richting door het Rhônedal naar de Middellandse Zee blaast. Een mistral zorgt voor een flinke daling in temperatuur binnen een paar uur en ook de temperatuur van het zeewater daalt een paar graden omdat de warme toplaag van het water weggeblazen wordt waardoor het koudere water uit de onderste lagen van de zee naar boven gezogen worden.
Een mistral wordt veroorzaakt door grote drukverschillen tussen de Atlantische Oceaan (hoge druk) en de Golf van Genua (lage druk). Een mistral kan soms dagenlang aanhouden en vooral in de zomer is het regelmatig raak, soms wel 2 of 3 keer per maand. Langs de Cote d'Azur is het vooral het gebied ten westen van Fréjus en ten oosten van Monaco dat last heeft van de mistral. Uitzonderingen zijn plaatsen die door beplanting en/of heuvels beschut liggen tegen winden uit het noorden en/of noordwesten.

Vakantie boeken
Ben je op zoek naar een accommodatie aan de Côte d'Azur? Er zijn voldoende aanbieders van hotels, appartementen, stacaravans en vakantiewoningen aan de Côte d'Azur. Zo kun je bij Neckermann Reizen kiezen voor een gezellige familiecamping, een luxe hotel of een comfortabel appartement.
Bekijk de Côte d'Azur autovakanties bij Neckermann Reizen

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor de Côte d'Azur.
Voor de volgende plaatsen aan de Côte d'Azur is specifieke klimaatinformatie beschikbaar:
Antibes, Cannes, Fréjus, Monaco, Nice, Saint Raphael, Saint Tropez en Sainte Maxime.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 12 6 5 12 13
februari 13 6 6 11 13
maart 14 7 7 12 13
april 17 9 8 11 14
mei 21 12 9 10 16
juni 24 15 10 9 19
juli 28 20 12 5 22
augustus 28 20 10 6 23
september 25 16 8 8 21
oktober 21 13 7 11 19
november 16 9 5 12 16
december 13 6 5 12 14
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over de Côte d'Azur
alles over de Côte dÁzur
Côte d'Azur bezienswaardigheden
Côte d'Azur startpagina
De Côte d'Azur
Wikipedia over de Côte d'Azur
Zuid-Frankrijk startpagina
... meer de Côte d'Azur

Meer over Frankrijk
alles over Frankrijk
Franceguide
Frankrijk informatie
Frankrijk voor beginners
... meer Frankrijk

climate of Cote D'Azur

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact