klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Frans Guyana
Frans Guyana is officieel een overzees departement van Frankrijk, waardoor het het grootste grondgebied van de Europese Unie buiten Europa is. Frans Guyana heeft daarom de Franse president als staatshoofd en de officile munteenheid is Frans-Guyana is de euro. Frans-Guyana kent een tropisch klimaat, waarbij het noordwesten een tropisch regenwoudklimaat (type Af) heeft met veel neerslag gedurende het hele jaar en de rest van het land een tropisch moessonklimaat (type Am) heeft omdat er een duidelijk drogere periode is en een (lang) regenseizoen. De rivier Marowijne (door de Fransen Maroni genoemd) vormt voor een groot deel de fysieke grens tussen Frans-Guyana en het westelijk gelegen land Suriname. Deze rivier vormt niet alleen de grens tussen beide landen, maar is vanwege de slechte controleerbaarheid ook een belangrijke smokkelroute van Suriname naar Frans Guyana. Marowijne ligt in een gebied waar gemiddeld per jaar duizenden millimeters neerslag valt, waardoor de rivier regelmatig buiten haar oevers treedt met alle ellende van dien. Het gebied rondom Marowijne is gemiddeld natter dan de meeste stukken van het Amazonegebied.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Frans Guyana
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Frans Guyana is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Cayenne
Kourou
Saint-Laurent-du-Maroni
Sinnamary
     

tropische hitte
De temperatuur ligt in Frans-Guyana vrijwel het hele jaar rondom de tropische waarde van dertig graden Celsius. In het droge seizoen is het meestal iets warmer omdat de zon dan veel uitbundiger schijnt en de luchttemperatuur wat verder op kan lopen dan in het regenseizoen. s Nachts daalt het kwik pas ver na middernacht tot een minimum waarde van ongeveer 23-24 graden Celsius. In de hooglanden van het Toemoek-Hoemakgebergte, in het uiterste zuiden van Frans-Guyana, kan het iets koeler zijn. Omdat de grote hoeveelheden neerslag en de hoge temperaturen zorgen voor een zeer hoge relatieve luchtvochtigheid kan het zeer klam en benauwd aanvoelen in Frans-Guyana. Deze tropische klamheid is gedurende het hele jaar aanwezig.

 

regenseizoen en orkanen
In Frans Guyana heb je geen direct gevaar van orkanen. Deze enorme tropische depressies ontwikkelen zich tussen 5 en 20 graden noorderbreedte boven de Atlantische Oceaan en trekken daarna in westelijke, noordwestelijke en in een later stadium vaak noordelijk of noordoostelijke richting verder. Omdat Frans Guyana tussen 2 en 6 noorderbreedte ligt, valt het net buiten de route die orkanen afleggen. Het regenseizoen in Frans Guyana loopt van december tot en met juni. In juli zie je de gemiddelde hoeveelheid neerslag redelijk afnemen, net als de frequentie waarin de buien vallen. Grote delen van Frans-Guyana zijn in de maanden september en oktober relatief droog te noemen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Frans Guyana vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Cayenne en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Frans Guyana.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 23 4 21 27
februari 29 23 4 17 27
maart 29 23 5 22 27
april 30 24 5 22 28
mei 29 23 4 27 28
juni 30 23 5 24 28
juli 31 23 7 19 28
augustus 32 22 8 10 28
september 32 23 8 5 28
oktober 32 23 8 5 28
november 31 23 7 11 28
december 30 23 5 18 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Cayenne. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Frans Guyana moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Frans Guyana
climate of French Guiana
Frans Guyana informatie
Frans Guyana informatie
Frans Guyana reisinformatie
Frans Guyana toerisme
wikipedia
... meer Frans Guyana

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact