klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Frans-PolynesiŽ
Frans-PolynesiŽ is een land gelegen in OceaniŽ, bestaande uit naar schatting 130 eilanden in de Grote Oceaan (Stille Oceaan). Hoewel Frans-PolynesiŽ grote mate van zelfbestuur kent, maakt het officieel nog steeds deel uit van Frankrijk. Sommige eilanden zijn zeer vlak, maar er zijn ook een aantal eilanden die ronduit bergachtig zijn zoals Tahiti en Bora Bora. Het hoogste punt van Frans-PolynesiŽ is dan ook maar liefst 2241 meter hoog. Het gaat om de top van Mont Orohena op het eiland Tahiti. Frans-PolynesiŽ kent een mix van tropische klimaattypes en op hoge plekken een subtropisch klimaat omdat daar de temperatuurcriteria voor een tropisch klimaat niet altijd gehaald worden. Het meest voorkomende klimaat is het tropische savanneklimaat met een onregelmatig verloop in neerslag. De temperaturen liggen overdag op de meeste plekken gedurende het hele jaar rond de 28-31 graden Celsius.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Frans-PolynesiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Frans-PolynesiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bora Bora
Fakarava
Hivaoa
Huahine
Manihi
Marquesas Eilanden
Moorea
Nuku Hiva
Papeete
Raiatea
Rangiroa
Tahaa
Tahiti
Takaroa
Tautira
Tikehau
Tuamotu

Neerslag
Gemiddeld valt er in Frans-PolynesiŽ 1400 tot 2000 millimeter per jaar, waarbij er vooral sprake is van redelijk grote verschillen in het verloop binnen een jaar. De centraal in het westen gelegen eilanden Tahiti en Bora Bora kennen een echt natter en droger seizoen. De minste neerslag valt hier in de periode juni tot en met oktober, waarna zowel de hoeveelheid neerslag als de frequentie van de buien toeneemt. De eilanden die meer oostelijk, noordelijk en zuidelijk liggen kennen minder grote verschillen in de maandelijkse neerslagsom. In de regel valt vrijwel alle regen in de vorm van buien. Vooral op de eilanden waar geen bergen aanwezig zijn is er vaak alleen maar sprake van overtrekkende buien. Op eilanden met hogere bergen, zoals Tahiti, kan het vooral aan de loefzijde wel wat langer regenen. Totaal wolkenvrije luchten komen in Frans-PolynesiŽ niet zo vaak voor. Vaak is er sprake van wat wolken aan de horizon, die zorgen voor een mooi contrast tussen land, zee en lucht.

 

Orkanen
Een groot deel van Frans-PolynesiŽ ligt in een gebied waar orkanen, tropische stormen en tropische depressies voor kunnen komen. Het orkaanseizoen begint hier eind oktober en duurt tot en met juni. Gedurende het orkaanseizoen bestaat er voor alle eilanden met uitzondering van de Marquesaseilanden kans op orkanen of slecht weer vanwege tropische depressies in de directe nabijheid.

Klimaatcijfers
Verspreid over Frans-PolynesiŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Papeete en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Frans-PolynesiŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 32 22 7 18 28
februari 32 22 7 18 28
maart 32 22 7 19 29
april 32 22 8 14 29
mei 31 21 7 10 28
juni 30 21 7 7 27
juli 30 20 8 6 27
augustus 30 20 8 5 26
september 30 21 8 6 26
oktober 31 21 8 6 27
november 31 22 7 7 27
december 31 22 6 13 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Papeete. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Frans-PolynesiŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Frans-PolynesiŽ
Frans-PolynesiŽ bezienswaardigheden
Frans-PolynesiŽ informatie
Frans-PolynesiŽ reisinformatie
Frans-PolynesiŽ voor beginners
wikipedia
world factbook
winterzon in Frans-PolynesiŽ
... meer Frans-PolynesiŽ

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact