klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Gabon
De Republiek Gabon is een land in Afrika. Het aan Equatoriaal-Guinea, Congo-Brazzaville en Kameroen grenzende land behoort tot de meest welvarende landen van de regio. Gabon kent laagvlaktes langs de kust en hoger gelegen gebieden meer landinwaarts. Het overgrote deel van Gabon heeft een tropisch savanneklimaat. In de grensstreken met Equatoriaal-Guinea en Kameroen komen gebieden voor met een tropisch moessonklimaat.

Twee regenseizoenen
Gabon kent twee regenseizoen en twee drogere periodes. Het korte regenseizoen vindt plaats in oktober en november. Het lange regenseizoen begint in februari en duurt tot medio mei. Het korte droge seizoen (december en januari) is nog steeds vrij nat. Het lange droge seizoen (juni tot september) is aanzienlijk droger, waarbij er in de maand juli zeer weinig neerslag geregistreerd wordt.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Gabon
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Gabon is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Franceville
Libreville
Makokou
Port Gentil
Sette Cama
Tchibanga
   

Felle zon
Ondanks het feit dat de zon vrij vaak achter een wolkendek verscholen gaat is de zonkracht vrijwel continu hoog. Zelfs onder een geheel gesloten wolkendek kan de UV-index nog net zo hoog zijn als tijdens een compleet zonnige zomerdag in Nederland. Bij zonnig weer ligt de UV-index in de hoogste regionen. Dat dankt Gabon aan de ligging op de evenaar, waardoor het land het gehele jaar relatief dicht bij de zon ligt en de zonnestralen vrij recht Gabon bereiken in het midden van de dag.

 

Temperatuur
De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in heel Gabon tussen de 26 en 32 graden Celsius gedurende het hele kalenderjaar. De periode juni tot en met augustus is over het algemeen iets koeler terwijl in de maanden maart en april in de regel de hoogste temperaturen gemeten worden. De minima zijn zo mogelijk nog constanter, deze ligt gemiddeld tussen de 19 en 24 graden.

Klimaatcijfers
Verspreid over Gabon vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Libreville en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Gabon.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 23 5 13 28
februari 29 23 6 12 29
maart 30 23 5 16 29
april 29 23 6 16 29
mei 29 23 5 14 28
juni 27 22 4 5 26
juli 26 21 4 4 25
augustus 26 21 3 7 26
september 27 22 3 14 26
oktober 27 22 4 21 27
november 28 22 4 20 27
december 29 23 5 14 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Libreville. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Gabon moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Gabon
Gabon informatie
Gabon informatie
Gabon reisinformatie
wikipedia
winterzon in Gabon
world factbook
... meer Gabon

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact