klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Gambia
Het land Gambia dat ook vaak "the Gambia" genoemd wordt ligt in het westen van het continent Afrika. Gambia heeft een tropisch savanneklimaat; type Aw volgens de Kppen klimaatclassificatie. Hiermee behoort het tot de tropische klimaatzones en niet subtropisch zoals sommige bronnen ten onrechte vermelden. Gambia heeft niet alleen een savanneklimaat maar ook een typische savannebegroeiing. Je vind hier vooral graslandschappen met grote struiken en wat bomen. Echt grote stukken tropisch regenwoud vind je hier niet; in het zuiden van het land vind je wel bossen met vruchtdragende bomen zoals citrusbomen. In het drogere noorden vind je de voor Afrika zo kenmerkende baobab die ook wel apenbroodboom genoemd wordt. Langs de Gambia-rivier is het vrij moerassig en zorgt de rivier voor een typische mangrovebegroeiing met alle daarbij behorende dier- en vissoorten.

Gambia vakantie
Voor de Nederlandse markt is TUI d aanbieder op het gebied van Gambia vakanties. Bekijk hun Gambia aanbiedingen om nu voordelig een Gambia vakantie te boeken.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Gambia
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Gambia is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Banjul
Basse Santa Su
Brikama
Cape Point / Bakau
Janjanbureh
Jenoi
Kerewan
Kololi
Kotu Beach
Serekunda

Tropisch
Gambia heeft tropische temperaturen die overdag tussen de 31 en 38 graden liggen gedurende het hele jaar. Dicht langs de kust kan de temperatuur iets getemperd worden, maar meer dan 1 of 2 graden verschil is er vaak niet tussen de kust en het binnenland. Wel kan de gevoelstemperatuur door de aanwezigheid van een lichte bries net iets beter zijn. In de zomermaanden daalt de temperatuur slechts zeer langzaam op het moment dat de avond invalt. Aan het einde van de nacht is het kwik gedaald naar ongeveer 23 tot 24 graden waarna de temperatuur binnen enkele uren weer omhoogschiet naar boven de dertig graden. In de winter is het 's nachts iets koeler; de minimumtemperaturen liggen in de wintermaanden gemiddeld rond de 18 tot 20 graden.

Twee seizoenen
Gambia kent twee overduidelijke seizoenen: een zeer droge periode en een echt regenseizoen. Vanaf  eind oktober tot begin juni is het zeer droog in Gambia. Het regent dan zelden en als het eens een keertje regent zijn de hoeveelheden over het algemeen zeer laag. Zware tropische buien zijn in de droge tijd een verschijnsel dat je niet vaak ziet.
Vanaf de 2e of 3e week van juni zie je een duidelijke omslag in het weer. De luchtvochtigheid loopt op en de kans op regen neemt enorm toe. Vanaf de tweede helft van juni tot de tweede helft van oktober. Dit is een regenseizoen met ongeveer de helft van de dagen regen. Deze neerslag valt vrijwel altijd in de vorm van (soms flinke) buien, die vooral ontstaan aan het einde van de middag of na zonsondergang. Gedurende het regenseizoen valt vrijwel alle neerslag die Gambia te verwerken krijgt. Gemiddeld op jaarbasis zit je op duizend (ver landinwaarts) tot veertienhonderd (hoofdstad Banjul) millimeter. In deze hoeveelheden kunnen per jaar enkele honderden millimeters verschil zitten.

Warm voorjaar
De maanden maart, april en mei zijn de warmste en meest zonnige maanden in Gambia. Onder de aanvoer van een woestijnwind uit noordoostelijke richting, Harmattan geheten, kunnen de temperaturen in deze periode gemakkelijk oplopen tot maar liefst veertig graden. Zodra het regenseizoen aanbreekt wordt het overdag iets koeler, maar lopen de minimumtemperaturen wel verder op. Voor het gevoel blijft het warm omdat het door de hogere luchtvochtigheid klammer aan gaat voelen.

Zeer aangename winters
De meest aangename maanden om in Gambia op vakantie te gaan zijn december,  januari en februari. De luchtvochtigheid is dan iets gedaald en de temperaturen liggen op een acceptabel niveau. Het is warm zonder te heet te worden, zeker aan het strand of zwembad kun je in de wintermaanden heerlijk genieten van een stralend zonnetje. Omdat de kans op regen vrijwel nihil is wordt Gambia gezien als n van de beste plekken op middellange afstand voor een winterzonvakantie. Vanaf maart loopt de temperatuur op naar boven de 34 graden overdag waardoor het eigenlijk iets te warm begint te worden.

UV-straling
De kracht van de zon is in Gambia groot. Vrijwel heel het jaar kan de UV-index de maximale waarde van 11 halen, met uitzondering van de maanden november, december en januari waarin de ook al zeer hoge waarde van zonkracht 10 het maximaal haalbare is. Ook tijdens bewolkte dagen is er een serieuze kans op verbranding en bij langdurige blootstelling een verhoogd risico op huidkanker. Beschermende kleding (ook tegen de muggen) en/of flink smeren kunnen je tegen de felle zon beschermen.

TIP: Gambia voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Gambia dan kun je op de website Gambia voor beginners enorm veel goede informatie over Gambia halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden en dorpen in Gambia, de bezienswaardigheden van Gambia, excursies in Gambia, het weer in Gambia en alles over reizen naar en vervoer in Gambia.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor Gambia gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk; zo is het langs de kust iets koeler en in het binnenland wat warmer overdag. Ook valt er in het westen van Gambia in totaal iets meer neerslag.
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in Gambia gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 16 8 1 22
februari 34 17 9 1 21
maart 35 18 9 1 21
april 36 18 10 3 22
mei 35 20 10 7 24
juni 34 23 8 14 27
juli 33 24 7 17 28
augustus 32 24 7 18 28
september 32 23 7 16 28
oktober 33 22 8 13 28
november 33 19 9 6 28
december 32 17 8 3 25
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Gambia.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Gambia
bijzondere plaatsen in Gambia
Gambia bezienswaardigheden
Gambia foto's
Gambia informatie
Gambia informatie
Gambia reisinformatie
Gambia spreekbeurt
Gambia toerisme
Gambia top 10
Gambia voor beginners
Gambia zonkalender
wikipedia
winterzon in Gambia
... meer Gambia

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact