klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van GeorgiŽ
GeorgiŽ is een transcontinentale staat die geografisch voor een groot deel in AziŽ ligt en voor een klein deel in Europa. GeorgiŽ heeft een warm zeeklimaat in de lager gelegen delen en langs de kustgebieden van de Zwarte Zee en een gematigd landklimaat in de berggebieden. Typerend voor de geografie van GeorgiŽ is de ligging van het Kaukasus gebergte over het noorden en het zuiden van het land. Dit hooggebergte vormt een natuurlijke grens met Rusland. De Kaukasus wordt gevormd door twee bergketens: de Grote Kaukasus aan de noordelijke zijde en de Kleine Kaukasus aan de zuidelijke zijde van het land. Dit berggebied telt de hoogste bergtoppen van Europa. De hoogste berg van GeorgiŽ is de Sjchara met een geschatte hoogte van 5201 meter. Hiermee is deze top bijna tien procent hoger dan de in de Alpen gelegen Mont Blanc, die tot het uiteenvallen van het Sovjet-bolwerk officieel de hoogste berg van Europa was.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in GeorgiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor GeorgiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Batoemi
Koetaisi
Roestavi
Soechoemi
Tbilisi
Tsinvali
   

Bergen
De Kaukasus zorgen ervoor dat de langjarige gemiddelde temperaturen van het land naar beneden gehaald worden. In de bergen is het aanzienlijk kouder dan in het veel lager gelegen centrale deel van GeorgiŽ. De bergen zorgen er echter in de wintermaanden ook voor dat strenge vorst vanuit Rusland moeite heeft om GeorgiŽ te bereiken. De aanvoer van koude lucht vanuit Centraal Rusland wordt door de Grote Kaukasus vaak tegengehouden. Vandaar dat de lage gebieden van GeorgiŽ in de wintermaanden gemiddelde maximumtemperaturen kennen die tussen de vier en negen graden liggen. Ďs Nachts wordt er gemiddeld enkele graden vorst geregistreerd. Door de ligging in een gebied waar het weer sterk beÔnvloed kan worden door de temperaturen van het water in de Zwarte Zee en de Kaspische Zee en de mogelijke aanwezigheid van grote hogedrukgebieden die voor een aanvoer van koude lucht kunnen zorgen kan het echter een stuk kouder worden in GeorgiŽ dan wat de gemiddelde klimaatcijfers weergeven.
In de bergen is het in de wintermaanden altijd kouder. De gemiddelde temperaturen variŽren hier, afhankelijk van de hoogte en de ligging, Ďs nachts van min twintig tot mijn tien graden en overdag van min tien graden tot net onder het vriespunt. Op de hoogste bergtoppen kan het nog koeler worden.

 

Seizoenen
De winterperiode loopt van december tot en met februari waarna de maanden maart en april een grillig karakter vertonen. Zonnige, warme dagen worden afgewisseld met koele en grijze dagen waarbij vanaf april de neerslagkansen ook aanzienlijk toenemen. In mei is er in de lager gelegen gebieden al een gemiddelde maximumtemperatuur bereikt van twintig tot vijfentwintig graden. Ook de nachttemperaturen liggen dan inmiddels ruim boven het vriespunt met gemiddeld acht tot veertien graden. De maanden juni, juli, augustus en september zijn wat betreft temperatuur ronduit zomers te noemen. Temperaturen die overdag gemiddeld tussen de 25 en 30 graden liggen zorgen voor aangenaam zomers weer in GeorgiŽ. De zon laat zich vrij veel zien met gemiddeld zeven tot negen uur zonneschijn per dag. De hoeveelheden neerslag nemen echter ook aanzienlijk toe met in de hoofdstad Tbilisi juni als natste maand met 89 millimeter regen. In de Grote Kaukasus en ook de Kleine Kaukasus liggen die hoeveelheden echter een stuk hoger. De combinatie van veel vocht met aangename temperaturen zorgen voor het prachtige berglandschap dat GeorgiŽ zo bijzonder maakt.

Extreem weer
Klimaatcijfers zijn slechts gemiddelde waarden die gemeten worden over een bepaalde periode. In sommige zomers kan het in GeorgiŽ extreem heet worden met temperaturen die wekenlang boven de 35 liggen met pieken rond of zelfs boven de 40 graden. Zo was augustus 2010 extreem heet in GeorgiŽ met een hittegolf die maar liefst vijf weken standhield. De mensen in de hoofdstad Tbilisi hebben wekenlang in een laag smog geleefd omdat de zo gewenste regen maar niet kwam. Zelfs in de overwegend natte berggebieden is er wekenlang geen druppel regen gevallen en waren bosbranden schering en inslag in GeorgiŽ. Tijdens andere zomers kan het juist veelvuldig regenen, met name in de Grote Kaukasus. Dit gebied behoort met gemiddeld meer dan tweeduizend millimeter neerslag op jaarbasis tot de natste gebieden van Europa.

Wintersport
Tijdens de wintermaanden kan er in de berggebieden veel sneeuw vallen. De hellingen van het Kaukasusgebergte bieden dan ook veel wintersportmogelijkheden in de periode december tot en met maart. Vooral in het noorden van GeorgiŽ vind je voldoende skigebieden waar je terecht kunt om te skiŽn, te langlaufen of te snowboarden. Wie van wintersport houdt en eens een andere bestemming wil bezoeken dan de welbekende skigebieden in de Alpen die zou eens serieus naar de skimogelijkheden in GeorgiŽ moeten kijken. Naast uitstekende sneeuwcondities en een prachtig landschap kom je terecht in een land dat voor ons West-Europeanen anders dan anders is.

Klimaatcijfers
Verspreid over GeorgiŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Tbilisi en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in GeorgiŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 5 -3 3 9 n.v.t.
februari 6 -2 4 9 n.v.t.
maart 11 2 5 10 n.v.t.
april 18 7 6 12 n.v.t.
mei 23 11 7 15 n.v.t.
juni 27 15 8 14 n.v.t.
juli 30 18 9 10 n.v.t.
augustus 30 17 8 9 n.v.t.
september 25 14 7 8 n.v.t.
oktober 19 8 5 10 n.v.t.
november 12 3 4 9 n.v.t.
december 7 -1 3 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Tbilisi. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in GeorgiŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over GeorgiŽ
GeorgiŽ bezienswaardigheden top 10
GeorgiŽ informatie
GeorgiŽ reisinformatie
GeorgiŽ startpagina
GeorgiŽ vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer GeorgiŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact