klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Gibraltar
Gibraltar ligt in het zuiden van het Iberische schiereiland en ligt direct aan de Middellandse Zee. Gibraltar heeft een mediterraan ofwel Middellandse Zeeklimaat met droge en warme zomers en milde nattere winters. Vorst en sneeuw komen op Gibraltar niet voor.
Gibraltar is gezegend met een redelijk hoog aantal zonne-uren. De hoeveelheid neerslag is wel wat hoger dan de oostelijker gelegen Costa del Sol. Dit heeft te maken met de ligging aan de Straat van Gibraltar waar meer neerslag valt dan het gebied ten oosten hiervan.

Warme zomers
De zomermaanden zijn vrijwel gegarandeerd zonnig en warm. In de periode juli/augustus kan het vochtig en benauwd aanvoelen, buiten die maanden valt het meestal wel mee wat betreft benauwdheid. De temperaturen blijven meestal net onder de 30 graden, hoewel uitschieters naar boven en hittegolven zeer goed mogelijk zijn. Als er weinig of geen wind van zee staat kan het dan vies warm aanvoelen. De relatieve luchtvochtigheid speelt daar een vrij belangrijke rol in. De wind waait in de zomer vrijwel altijd uit het oosten of juist uit het westen. Wind uit zuidelijke of noordelijke richtingen is dan slechte enkele dagen per maand waar te nemen.

Neerslag
In de periode oktober tot en met april valt er redelijk wat neerslag. De gemiddelde hoeveelheden zijn te vergelijken met Nederland. Je kunt het geluk hebben dat het bij enkele buien blijft, maar ook de pech hebben dat het één of meerdere dagen ronduit regenachtig is. Opvallend is dat de winterperiode wel natter en wat somberder is, maar dat zelfs dan de kans op onbewolkte lucht nog rond de vijftig procent ligt. In juli is die kans hoger dan 90%.

TIP: Gibraltar voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort een bezoek brengen aan Gibraltar dan kun je op de website Gibraltar voor beginners enorm veel goede informatie over Gibraltar halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere reizen naar Gibraltar, de bezienswaardigheden van Gibraltar en handige tips voor Gibraltar.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor heel Gibraltar:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 16 10 5 12 16
februari 16 11 6 11 15
maart 17 11 7 10 16
april 19 12 8 9 16
mei 22 14 9 5 17
juni 25 17 10 3 20
juli 27 19 11 0 22
augustus 28 20 10 1 23
september 26 19 8 4 22
oktober 22 16 7 8 20
november 19 14 5 11 19
december 16 11 4 13 17
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar bezienswaardigheden top 10
Gibraltar reisinformatie
Gibraltar voor beginners
wikipedia
... meer Gibraltar

climate of Gibraltar

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact