klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Grenada
Grenada is een land gelegen in de Caribische Zee, gelegen op nog geen tweehonderd kilometer ten noorden van Venezuela. Naast het gelijknamige hoofdeiland Grenada behoren ook een aantal van de Grenadines tot het land Grenada. Het land maakt deel uit van de Kleine Antillen en is tot het jaar 1974 onderdeel geweest van het Verenigd Koninkrijk. Grenada kent een tropisch moessonklimaat met een duidelijke drogere periode in de eerste maanden van het jaar en een natter seizoen dat eind mei begint en pas in december ten einde loopt. Tijdens het droge seizoen valt er gemiddeld wel ongeveer gedurende een derde van de dagen regen, maar dat is vrijwel altijd beperkt tot regenbuien van enkele minuten tot een kwartier. Vanaf mei neemt de duur van de buien toe en zie je ook de hoeveelheid regen snel oplopen naar meer dan tweehonderd millimeter gemiddeld in de maand juli.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Grenada
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Grenada is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
L'Anse aux Epines
Saint George's
Victoria
     

Temperaturen
Bij een tropisch klimaat horen tropische temperaturen die vrijwel het hele jaar overdag rond de dertig graden Celsius liggen. In de wintermaanden is het iets koeler en kan de thermometer blijven steken bij 26-27 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt met 29 graden iets hoger. In de zomermaanden is het met gemiddeld 30 tot 32 graden iets warmer. Zoals gebruikelijk voor landen die in de tropische klimaatzones liggen wordt het nooit extreem heet. Zelden komen de maximumtemperaturen boven de 35-36 graden uit. s Nachts blijft het lang warm in Grenada. Pas tegen de ochtend wordt de minimumtemperatuur bereikt die afhankelijk van het seizoen en de lokatie tussen de 21 en 24 graden ligt. In het binnenland kan het iets koeler worden door hoogteverschillen op de bergen die een maximale hoogte kennen van 840 meter (Mount St. Catherine).

 

Wind
Grenada heeft net als de hele regio te maken met de noordoostpassaat. Deze wind die vrijwel continu aanwezig is zorgt ervoor dat de kustgebieden aan de noordoostkant vand e eilanden een ruiger karakter hebben, zowel wat betreft landschap als wat betreft weer. De passaat zorgt ook voor de aanvoer van tropische depressies en stormen. Tijdens het orkaanseizoen dat begint eind juni en doorloopt tot begin december kunnen de stormen windsnelheden bereiken die tot orkaankracht reiken. Het kwetsbare land wordt dan ook van tijd tot tijd getroffen door een orkaan, waarbij er soms sprake is van een vernietigende uitwerking op Grenada. Zo trof in september 1955 orkaan Janet het land en zorgde voor zeer veel schade. Orkaan Ivan hield in 2004 huis in Grenada met zeer veel schade en 39 dodelijke slachtoffers als gevolg. Een jaar later, in juli 2005, heeft orkaan Emily vooral het noorden van het land flink getroffen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Grenada vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Saint George's en kunnen als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Grenada.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 29 21 8 15 27
februari 29 21 8 10 27
maart 29 21 8 10 27
april 30 22 8 9 27
mei 30 23 8 14 28
juni 30 23 7 18 28
juli 30 23 7 20 28
augustus 30 23 8 18 28
september 31 23 7 16 29
oktober 30 23 7 15 29
november 30 22 7 16 28
december 29 21 7 16 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Saint George's. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Grenada moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Grenada
Grenada bezienswaardigheden
Grenada informatie
Grenada informatie
Grenada reisinformatie
Grenada toerisme
wikipedia
winterzon vakantie Grenada
... meer Grenada

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact