klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Kreta (Griekenland)
Kreta is het grootste eiland wat bij Griekenland hoort en ligt in de Middellandse zee. Kreta kent een lange geschiedenis wat begint met de Minoïsche periode. Uit deze periode stamt de populairste archeologische trekpleister van het land Knossos. Dit Minoïsche paleis is in de vorige eeuw bijna geheel opgegraven en gerestaureerd. Na de Minoïsche periode is het eiland achtereenvolgens overheerst door de Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetiërs en Turken. Van deze overheersingen zijn in de meeste oude centrums van de grotere steden nog veel sporen te vinden. Zo hebben Chania en Rethymnon nog een Venetiaanse haven. Hierna is het eiland nog een aantal jaren zelfstandig geweest, waarna het zich uiteindelijk aansloot bij het koninkrijk Griekenland. Vandaag de dag is Kreta één van de populairste vakantieoorden aan de Middellandse zee en komen er ieder jaar miljoenen mensen naar het eiland toe om te genieten van de zon, de zee en alles wat het eiland te bieden heeft. De noordzijde is vooral populair bij jongeren en mensen die naar Kreta toekomen als zon, zee en strand vakantie. De zuidzijde van het eiland is veel minder toeristisch en hier trekken dan ook de mensen naartoe die op zoek zijn naar rust en het authentieke Griekenland. Men dient er wel rekening mee te houden dat de zee aan de zuidzijde van het eiland een stuk onrustiger is dan aan de noordzijde.

Kreta heeft een warm mediterraan klimaat dat onder grote invloed staat van zijn ligging aan de Middellandse zee. De zomermaanden zijn hier warm en bijzonder droog. Het kwik ligt gemiddeld rond de 30 graden Celsius overdag. De plaatsen die aan de kust liggen zijn tijdens de warme zomerdagen gezegend met een verkoelende zeewind. De meer inlands gelegen plaatsen hebben dit niet waardoor het hier al snel een paar graden warmer aanvoelt. Tijdens de warmste dagen van het jaar kan het kwik hier gemakkelijk richting de 40 graden Celsius gaan. De wintermaanden zijn er een stuk koeler maar nog steeds aan de zachte kant. Tijdens de wintermaanden valt er de meeste neerslag op Kreta.

Vakantie op Kreta
Kreta is een geweldige vakantiebestemming die voor iedereen wat te bieden heeft. Of je nu gaat voor de stranden, voor het uitgaansleven, voor de cultuur, om actief bezig te zijn of om een onbezorgde all-inclusive vakantie te vieren met het gezin… Kreta heeft het allemaal. Niet voor niets dat grote reisorganisaties zoals TUI en Sunweb in het zomerseizoen dagelijks met volle vliegtuigen van en naar Kreta vliegen. Wil je een vakantie naar Kreta boeken? Kijk dan naar het aanbod bij de onderstaande aanbieders:
Kreta vakanties bij TUI
Kreta vakanties bij Sunweb

TIP: Kreta voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Kreta dan kun je op de website Kreta voor beginners enorm veel goede informatie over Kreta halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de stranden van Kreta, vervoer op Kreta, vliegen naar Kreta, de bezienswaardigheden van Kreta, het weer op Kreta en alles over vakantie op Kreta.

Klimaatcijfers Kreta
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een gemiddelde voor dit eiland. Zo is het zuidwesten natter dan het noordoosten en zijn er lichte temperatuursafwijkingen over het hele eiland.
Van de volgende plaatsen is specifieke klimaatinformatie beschikbaar:
Agia Galini
Agia Marina
Agia Pelagia
Agios Nikolaos
Ammoudara
Analipsi
Bali
Balos Beach
Chania
Chersonissos
Elounda
Fodele
Gouves
Heraklion
Ierapetra
Istro
Kalyves
Kissamos
Knossos
Kokkini Chani
Kolimbari
Koutouloufari
Malia
Matala
Milatos
Mirtos

Oud Chersonissos
Plaka
Preveli
Rethymnon
Samariakloof
Sissi
Sitia
Spili
Spinalonga
Stalis
Vai

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 14 8 4 11 16
februari 15 8 5 10 15
maart 17 9 6 7 15
april 20 11 8 5 16
mei 24 15 10 3 19
juni 28 20 12 1 22
juli 31 22 12 1 24
augustus 31 23 12 1 25
september 27 19 10 2 24
oktober 23 16 6 5 22
november 20 12 5 7 20
december 16 10 4 12 17
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

Overstromingen, droogte, veel regen, zware storm, hittegolven, orkanen, extreme vorst of ander weernieuws?
weernieuws van Griekenland

 
Meer over Kreta
alles over Kreta
Kreta bezienswaardigheden top 10
beste reistijd Kreta zonvakantie
bijzondere plaatsen op Kreta
goedkoop naar Kreta
Kreta vakantie
Kretapagina.nl
Kreta voor beginners
Kreta reisinformatie
Kreta startpagina
Kreta tips
Kreta vakantie startpagina
Griekenland voor beginners
winterzon vakantie op Kreta
zomerzon vakantie op Kreta
... meer Kreta

climate of Crete

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact