klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Guadeloupe
Guadeloupe is een overzees departement van Frankrijk, gelegen in de Caribische Zee. Guadeloupe bestaat uit een aantal bewoonde en onbewoonde eilanden en heeft een tropisch moessonklimaat volgens de klimaatclassificatie van Koppen-Geiger (type Am). Guadeloupe telt op jaarbasis ongeveer drieduizend uur zonneschijn, meet gemiddeld binnen een jaar 1400 tot 1700 millimeter neerslag en heeft een gemiddelde dagtemperatuur die vrijwel het hele jaar rond de tropische waarde van dertig graden Celsius ligt. Op het eiland Basse-Terre vind je de vulkaan La Soufrière die met een hoogte van 1467 meter boven de zeespiegel mede bepalend is voor het klimaat van dit grootste eiland van Guadeloupe. Op de vulkaan zelf heb je door hoogteverschillen te maken met lagere temperaturen, aan de loefzijde zorgt de vulkaan voor meer neerslag (het houdt de depressies tegen), terwijl aan de loefzijde door de beschutte ligging aanzienlijk minder neerslag valt. Hier profiteert de aan de westkust gelegen hoofdstad Basse-Terre van, waardoor deze stad tot de meest aangename plekjes van Guadeloupe behoort.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Guadeloupe
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Guadeloupe is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Basse-Terre
Grande-Terre
Marie-Galante
     

Neerslag
Guadeloupe behoort tot de nattere gebieden binnen de regio. Zelfs in de meest droge jaren valt er nog steeds ongeveer duizend millimeter neerslag, de meest natte jaren zijn goed voor maar liefst zo’n vijfentwintighonderd millimeter aan hemelwater. De eerste maanden van het jaar zijn droger, zonder dat je kunt spreken van een echt droog seizoen. Vanaf april neemt de hoeveelheid neerslag toe met uiteindelijk de maanden september, oktober en november als natste maanden met gemiddeld meer dan tweehonderd millimeter regen per maand. De hoeveelheden kunnen verspreid over Guadeloupe wel zeer verschillend zijn.

 

Orkanen
Begin juli start het orkaanseizoen, waarbij de kans dat Guadeloupe getroffen kan worden door tropische stormen en zelfs orkanen aanzienlijk toeneemt. Het is niet zo dat Guadeloupe ieder jaar getroffen wordt door een orkaan, maar door de ligging binnen de Kleine Antillen is Guadeloupe een archipel die kwetsbaar is voor dit natuurgeweld. De kans op tropische stormen en periodes met onbestendig weer vanwege tropische depressies in de directe nabijheid duurt tot begin december.

Klimaatcijfers
Verspreid over Guadeloupe vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Basse-Terre en kunnen als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Guadeloupe.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 28 24 7 16 27
februari 28 24 7 11 26
maart 28 25 8 11 26
april 29 26 8 12 27
mei 30 27 8 14 27
juni 31 27 8 15 28
juli 31 27 8 16 28
augustus 31 27 8 17 28
september 31 27 7 18 29
oktober 30 27 7 19 29
november 29 26 7 18 28
december 28 25 7 18 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Basse-Terre. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Guadeloupe moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Guadeloupe
Guadeloupe bezienswaardigheden
Guadeloupe informatie
Guadeloupe informatie
Guadeloupe reisinformatie
Guadeloupe toerisme
Guadeloupe vakantienieuws
wikipedia
... meer Guadeloupe

climate of Guadeloupe

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact