klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Guam
Guam is een eiland gelegen in Oceanië. Het 549 vierkante kilometer tellende Guam is geen onafhankelijk land maar een afzonderlijk territorium van de Verenigde Staten van Amerika. Guam behoort tot de regio Micronesië. Het klimaat van Guam is een tropisch regenwoudklimaat, dat binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger aangeduid wordt met de lettercode Af. Guam kent een droger seizoen en een nat seizoen. Dit natte seizoen begint in juli en duurt tot en met november. In deze periode kunnen de neerslagsommen per maand gemakkelijk oplopen naar driehonderd tot tijdens sommige jaren zelfs tegen de vijfhonderd millimeter per maand. In de regel valt de meeste neerslag in de maanden augustus en september. Gemiddeld genomen is de maand maart het droogste. In maart valt er gemiddeld 89 millimeter regen. Als het regent op Guam is dat vaak in de vorm van buien, die soms zeer fel kunnen zijn. De duur van de buien kan soms erg kort zijn. Korte stortbuien van minder dan een minuut komen dan ook regelmatig voor op Guam.

 

Temperaturen
De maximumtemperatuur op Guam ligt eigenlijk het hele jaar rond de 30-31 graden. Veel warmer wordt het niet en dagen dat het kwik ver onder de grens van dertig graden uitkomt komen eigenlijk niet voor op Guam. Het verschil binnen één etmaal is ook niet zo groot. De minimumtemperatuur die gemeten wordt ligt het hele jaar tussen de 23 en 27 graden Celsius. Gedurende het nattere seizoen ligt de gevoelstemperatuur wat hoger dan tijdens de drogere maanden. Dat komt door een toename in de relatieve luchtvochtigheid waardoor het klammer aanvoelt.

Orkanen
Guam ligt in Typhoon Alley, een gebied waar regelmatig tropische stormen ontstaan. Dit gebeurt vooral in de periode juli tot en met december. Er is gedurende die periode een kans dat Guam getroffen wordt door zware tropische stormen. Soms is er sprake van een orkaankracht die vernietigende gevolgen voor Guam kunnen hebben. Zo is het eiland al meerdere malen getroffen door zware orkanen (ook cyclonen of tyfoons genoemd). Zo is supertyfoon Pamela in 1976 de aanleiding geweest om houten bouwwerken op Guam te vervangen door betonnen constructies. Dat heeft echter niet kunnen voorkomen dat supertyfoon Pongsona in december 2002 voor enorm veel schade gezorgd heeft op Guam.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor Guam:
(lokaal kunnen afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 24 6 22 28
februari 30 24 6 19 28
maart 30 24 7 19 28
april 31 24 7 18 28
mei 31 25 7 21 29
juni 31 25 7 19 29
juli 31 25 6 21 29
augustus 31 25 5 24 29
september 31 25 5 20 29
oktober 31 25 4 22 29
november 31 25 5 21 29
december 30 24 5 22 29
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Guam
Guam informatie
Guam informatie
Guam informatie
Guam overheid
Guam reisinformatie
Guam toerisme
wikipedia
winterzon vakantie op Guam
... meer Guam

climate of Guam

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact