klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Guatemala
Het land Guatemala ligt centraal in Midden-Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Guatemala telt een viertal klimaatsoorten volgens de Köppen klimaatclassificatie. De laagstgelegen gebieden kennen tropische klimaten, waarbij de afstand ten opzichte van de oceaan en de ligging ten opzichte van de bergen mede bepalend zijn voor welk klimaattype er exact van toepassing is. Het departement Petén, gelegen in het noorden van het land, heeft voor een groot deel te maken met het tropisch regenwoudklimaat (type Af). In de Bekken van Petén valt er gemiddeld meer neerslag dan op veel andere plekken in Guatemala, tevens is het contrast tussen het drogere en het nattere seizoen kleiner dan in grote delen van het land. In Petén tref je vooral grote regenwouden aan en een aantal belangrijke archeologische vindplaatsen wat betreft de Mayacultuur. Wie deze regio bezoekt zal tal van ruïnes van Mayasteden kunnen bezoeken zoals Tikal, El Mirador en Seibal.
Het centrale deel van Guatemala heeft, met name op de hoger gelegen plekken, een gematigd Chinaklimaat (type Cwb) met natte zomers en droge winters. De kustgebieden langs de Grote Oceaan (de Pacific Coast) en de gebieden direct grenzend aan Mexico en de Caribische Zee hebben een mengelmoes van een tropisch savanneklimaat en een tropisch moessonklimaat. Welk klimaattype van toepassing is hangt af van het lokale neerslagpatroon.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Guatemala
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Guatemala is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Antigua
Flores
Guatemala City
Quetzaltenango
San José
Tikal
   

Temperaturen
De meeste delen van Guatemala en dan met name de Mayasteden die veel bezocht worden door toeristen hebben vrijwel het hele jaar te maken met zomerse tot tropische temperaturen. In grote delen van het land is het in de wintermaanden overdag tussen de 22 en 25 graden Celsius en loopt het kwik in de zomer op naar ruim dertig graden. Op de heetste plekken van Guatemala kunnen de thermometers richting de veertig graden gaan. In het hoogland wordt het over het algemeen een stuk minder heet en zie je dat het aanbreken van het regenseizoen een matiging van de temperatuur met zich meebrengt. Zo zie je dat in Guatemala City de gemiddelde maximumtemperatuur in juni alweer een stukje naar beneden gaat ten opzichte van de maand mei. Je merkt dat in deze zone met een hoogte van 1000 tot 2000 kilometer boven zeeniveau het wat betreft temperatuur redelijk aangenaam is. ’ s Nachts is het aangenaam koel zonder dat het echt koud wordt en tijdens de warmste dagen wordt de grens van dertig graden niet snel doorbroken. Het hoogstgelegen gebied, met hoogtes boven de 2 kilometer, zijn overdag niet veel koeler dan de middelhoge gebieden. ’s Nachts kan het echter wel nog een stukje koeler worden en is vorst geen rariteit. Overdag loopt de temperatuur in de regel dan wel weer vrij snel op naar aangename waardes. Binnen deze zone vind je maar één grotere stad, te weten Quetzaltenango. Het hoogste punt van Guatemala is de Tajumulco vulkaan, die met een hoogste punt van 4220 meter boven zeeniveau tevens de hoogste berg van Centraal Amerika is. Winterse omstandigheden zijn hier niet gewoon, hoewel het ’s nachts op de hoogste plekjes wel kan vriezen. Sneeuwval is echter zeer ongewoon, zelfs op deze hoogte. Het was dan ook zeer bijzonder dat op 20 december 2009 er voor de allereerste keer sneeuw gevallen is in de hoogste stad van Centraal Amerika: Ixchiguán.

 

neerslag en regenseizoen
De jaarlijkse neerslaghoeveelheden variëren van vijfhonderd millimeter in het zuidwesten tot meer dan drieduizend millimeter in sommige tropische regenwouden en aan de van bergen en vulkanen, zoals bijvoorbeeld in Chicholom waar per jaar ruim 3100 mm regen valt. Een duidelijk patroon wat voor heel Guatemala geldt is dat de periode november tot en met april de droge periode is en mei tot en met oktober is het natte seizoen. Voor de droogste plekken in Guatemala betekent dit dat er soms maandenlang geen regen van betekenis valt, de nattere gebieden moeten het doen met ‘slechts’ veertig tot zestig millimeter per maand wat te vergelijken is met de normale neerslag in Nederland in dezelfde periode. In Guatemala noemen ze het natte seizoen winter en het droge seizoen zomer, hoewel het officieel omgedraaid moet zijn omdat de winter volgens de stand van de zon ten opzichte van Guatemala eigenlijk gelijk valt met onze winter.

Orkanen en natuurrampen
Guatemala ligt in een gebied waar met regelmaat zware tropische depressies over kunnen trekken in de periode juni tot begin december. Dit orkaanseizoen betekent dat orkanen ook richting Guatemala kunnen trekken, hoewel de kans om recht in het pad van de orkaan te komen liggen over het algemeen kleiner is dan een aantal omringende landen zoals Mexico en Belize. Toch kans het ook in Guatemala wel eens mis gaan, zoals in 1998 toen orkaan Mitch langskwam en orkaan Stan die in oktober 2005 niet over Guatemala trok maar wel voor aanzienlijke schade en slachtoffers zorgde in het land. Dit werd veroorzaakt door de enorme regenval die hurricane Stan over Centraal Amerika met zich meetrok. Overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen waren desastreus in sommige delen van Guatemala. Naast orkanen heeft Guatemala ook kans op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. De ligging langs de grens tussen de Caribische tektonische plaat en de Noord-Amerikaanse tektonische plaat maken Guatemala kwetsbaar voor aardbevingen. De vier actieve vulkanen zorgen af en toe voor de nodige paniek boven de aardkorst. De vulkaan Pacaya heeft regelmatig uitbarstingen die hedendaags vooral ook een toeristische attractie vormen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Guatemala vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Guatemala City en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Guatemala.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 22 10 8 8 n.v.t.
februari 24 11 8 7 n.v.t.
maart 25 12 8 7 n.v.t.
april 26 13 8 9 n.v.t.
mei 25 14 7 18 n.v.t.
juni 24 14 6 25 n.v.t.
juli 23 14 6 25 n.v.t.
augustus 24 14 7 23 n.v.t.
september 23 14 5 25 n.v.t.
oktober 22 14 6 21 n.v.t.
november 22 12 7 12 n.v.t.
december 22 11 8 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Guatemala City. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Guatemala moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Guatemala
Guatemala bezienswaardigheden
Guatemala informatie
Guatemala reisinformatie
Guatemala startpagina
Guatemala toerisme
wikipedia
... meer Guatemala

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact