klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Guinee-Bissau
De Republiek Guinee-Bissau is een land gelegen aan de westkust van Afrika dat je niet moet verwarren met buurland Guinee. Het land is gedurende lange tijd een kolonie van Portugal geweest en heeft pas in 1974 haar onafhankelijkheid gekregen. Het politiek instabiele Guinee-Bissau heeft een landschap dat vooral bestaat uit grassavannen en heuvels. Het kustgebied bestaat deels uit moerasgebieden en mangrove. Guinee-Bissau heeft een tropisch savanneklimaat met in het zuidwesten lokaal een tropisch regenwoudklimaat. Blauwe luchten vermengd met fel contrasterende wolkenpartijen zijn een gewoon beeld in Guinee-Bissau. Tijdens het regenseizoen worden de blauwe delen in de lucht vaak verdrongen door zware wolken die soms flinke regenbuien kunnen veroorzaken.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Guinee-Bissau
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Guinee-Bissau is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bissau
Bolama
Gab
     

Seizoenen
Guinee-Bissau kent feitelijk drie seizoenen. Duidelijk afgetekend is het natte regenseizoen dat in juni begint en na een flinke piek tussen half juli en half september eindigt in de tweede helft van oktober. Daarna volgt het droge seizoen waarbij het kwik weer iets oploopt en neerslag vrij zeldzaam wordt. Rond de jaarwisseling neemt de kans toe op de droge woestijnwind harmattan. Deze droge wind voert koelere lucht vol stof en zand aan vanuit de Sahara. Guinee-Bissau heeft minder vaak last van deze woestijnwind dan de landen die aan de Golf van Guinee liggen.

 

Temperaturen
Het is het hele jaar warm in Guinee-Bissau waarbij er binnen een kalenderjaar relatief kleine fluctuaties voorkomen. De temperatuurgrafiek vertoont een golfbeweging waarbij de periodes december-januari en juni-september iets lagere temperaturen vertonen en de periodes februari-mei en oktober-november iets hogere maxima vertonen. Gedurende het hele jaar ligt het kwik rond of wat boven de tropische grens van dertig graden Celsius overdag en 20-22 graden als laagste temperatuur binnen een etmaal.

Klimaatcijfers
Verspreid over Guinee-Bissau vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Bissau en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Guinee-Bissau.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 33 18 8 1 25
februari 35 19 8 1 24
maart 35 20 9 1 23
april 35 21 9 2 23
mei 35 22 8 6 26
juni 33 23 7 11 28
juli 30 23 6 17 28
augustus 30 23 5 20 28
september 31 23 5 17 28
oktober 32 23 7 11 28
november 33 21 8 4 28
december 32 19 8 1 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Bissau. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Guinee-Bissau moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Guinee-Bissau
Guinee-Bissau informatie
Guinee-Bissau informatie
Guinee-Bissau reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Guinee-Bissau

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact