klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Guinee
De Republiek Guinee is een land gelegen in West-Afrika, grenzend aan Senegal, Guinee-Bissau, Mali, Ivoorkust, Liberia en Sierra Leone. Het land wordt normaal aangeduid als Guinee (Engels: Guinea). Om verwarring met buurland Guinee-Bissau te voorkomen wordt echter ook de naam Guinee-Conakry weleens gebruikt. Het landschap van Guinee begint vlak in het westelijke kustgebied en wordt landinwaarts meer heuvelachtig en lokaal bergachtig in het oosten. Guinee heeft een hoogste punt van 1752 meter (Mount Nimba). Guinee kent een mix van twee tropische klimaten: het tropisch moessonklimaat in de kustgebieden (type Am volgens de Köppen klimaatclassificatie) en een tropisch savanneklimaat in het grootste deel van het land (type Aw).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Guinee
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Guinee is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Conakry
Kankan
Kindia
Labé
Nzérekoré
   

Regenseizoen
Guinee kent een regenseizoen dat in het binnenland al in april begint en tot en met oktober duurt. Langs de kust begint de moessonperiode iets later, meestal in de loop van mei. Met neerslaghoeveelheden die in de maanden juli en augustus de duizend millimeter per maand overschrijden behoort de kust van Guinee tot de gebieden met de meest intense regenperiodes in Afrika. Zelfs wereldwijd zijn er vrij weinig gebieden te vinden waar binnen één maand zoveel regen valt. Deze zwaarste regenmaanden gaan gepaard met een hoog aantal dagen waarin neerslag valt, gemiddeld 27 regendagen per maand. In totaal valt er in het zuidwesten van Guinee drieduizend tot ruim vierduizend millimeter regen per jaar.

 

Tropisch warm
Guinee ligt in een zone waar tropische temperaturen de dienst uitmaken. Gemiddeld is het langs de kust en in de hoger gelegen gebieden in het binnenland ongeveer 28 tot 33 graden als maximumtemperatuur. In de lager gelegen gebieden in het binnenland van Guinee loopt het kwik nog iets verder op. Zo is het met gemiddeld 36 graden in Karkan nog wat warmer in de maanden maart en april. De hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je de al hoge temperaturen als nog warmer en zelfs uitgesproken benauwd ervaart.

Klimaatcijfers
Verspreid over Guinee vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Conakry en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Guinee.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 20 7 0 27
februari 32 22 8 0 26
maart 33 23 8 1 26
april 33 23 7 4 27
mei 32 23 7 12 28
juni 30 22 5 20 28
juli 28 22 4 27 28
augustus 28 23 3 27 27
september 29 22 5 22 27
oktober 30 22 6 19 28
november 31 22 7 8 29
december 31 21 7 2 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Conakry. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Guinee moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Guinee
Conakry & Guinee informatie
Guinee informatie
Guinee informatie
Guinee reisinformatie
Guinee tips
steden in Guinee
wikipedia
winterzon in Guinee
world factbook
... meer Guinee

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact