klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Guyana
Het land Guyana, vroeger ook bekend als Brits-Guyana, ligt in het noorden van Zuid-Amerika, grenzend aan Suriname in het oosten, Brazilië in het zuiden en Venezuela in het westen. De Coöperatieve Republiek Guyana, zoals het land nu officieel heet heeft mede dankzij de ligging net boven de evenaar te maken met een combinatie van tropische klimaten. De temperaturen zijn in vrijwel het hele land gelijk met maximumtemperaturen die vrijwel het hele jaar rond de 30-31 graden liggen en nachttemperaturen die vrijwel zelden lager uitkomen van ongeveer 22 tot 24 graden Celsius. De verschillende klimaatzones worden bepaald door het neerslagpatroon en de absolute hoeveelheden neerslag die per jaar vallen. Zo heeft het noordwesten te maken met ongeveer 3500 millimeter neerslag gemiddeld per jaar en telt het zuiden van Guyana ‘slechts’ vijftienhonderd tot tweeduizend millimeter hemelwater per jaar.
Het noordwesten heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens de klimaatclassificatie), het noordwesten en centraal Guyana kennen een tropisch moessonklimaat (type Am) en het zuiden een tropisch savanneklimaat (type Aw).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Guyana
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Guyana is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Anna Regina
Corriverton
Georgetown
Lethem
Linden
New Amsterdam
   

regenseizoen
De regenseizoenen variëren per locatie. Globaal gezien telt Guyana twee regenseizoenen. De eerste loopt van december tot begin februari (het kleine regenseizoen), de tweede begint alweer eind april en duurt tot halverwege augustus (het grote regenseizoen). De tussenliggende periodes zijn droger, maar mogen absoluut niet droog genoemd worden in absolute zin. Tijdens de twee drogere periodes valt er gemiddeld per maand nog steeds ongeveer 60 tot 180 millimeter neerslag per maand (afhankelijk van de regio), uitgesmeerd over gemiddeld zo’n 13 tot 18 dagen per maand.

 

zon en wolken
Zelfs in het regenseizoen zijn volledig grijze dagen een zeldzaamheid. Vrijwel altijd is er sprake van dagen waarin felblauwe luchten met zonneschijn afgewisseld worden door donkergrijze luchten met zware regenval. Deze wisselingen kunnen vrij snel plaatsvinden, waardoor je liggend op het strand ineens verrast kunt worden door een tropische regenbui. Het gemiddeld aantal uren zonneschijn per dag ligt tussen de 6 en 8 uur.

Klimaatcijfers
Verspreid over Guyana vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Georgetown en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Guyana.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 29 23 7 24 n.v.t.
februari 29 23 7 16 n.v.t.
maart 30 24 7 15 n.v.t.
april 30 24 7 17 n.v.t.
mei 30 24 6 26 n.v.t.
juni 30 24 6 25 n.v.t.
juli 30 23 7 28 n.v.t.
augustus 31 24 8 20 n.v.t.
september 31 24 8 14 n.v.t.
oktober 31 24 8 14 n.v.t.
november 31 24 7 18 n.v.t.
december 30 24 6 24 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Georgetown. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Guyana moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Guyana
Guyana informatie
Guyana reisinformatie
Guyana startpagina
Guyana toerisme
wikipedia
world factbook
... meer Guyana

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact