klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Haïti
Haïti heeft een tropisch savanneklimaat, type Aw volgens de Köppen-Geiger classificatie. De temperaturen liggen overdag het gehele jaar rond of boven de dertig graden Celsius en 's nachts daalt de temperatuur zelden onder de twintig graden, met uitzondering van de hoger gelegen gebieden in het binnenland. Op de hoogste plekjes kan de temperatuur dalen tot net iets boven de tien graden.
Het land ligt aan de westelijk kant van het eiland Hispaniola. Aan de oostzijde ligt de Dominicaanse Republiek. Tussen deze twee landen zijn de nodige tegenstellingen. Het buurland is een populaire toeristische bestemming terwijl Haïti vanuit Europa vrij weinig toeristen mag verwachten. Dat heeft veel te maken met de politieke en economische situatie van het land, dat weinig uitnodigend is voor een luxe strandvakantie in dit deel van de Cariben. Toch laat niet iedereen zich afschrikken door de weinig stabiele economie van het land, want op jaarbasis mag het land toch nog gemiddeld tussen een half miljoen tot één miljoen bezoekers registreren. Hoeveel daarvan voormalige Haïtianen zijn die hun vaderland bezoeken is niet bekend.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Haïti
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Haïti is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Cap Haïtien
Gonaives
Les Cayes
Petionville
Port-au-Prince
Port Salut
 

Zomer in Haïti
De zomers in Haïti zijn warm, klam en regenachtig. Met dagtemperaturen die gemiddeld tussen de 30 en 35 graden liggen en een hoge relatieve luchtvochtigheid voelt het tropisch warm aan. Langs de kusten kan er nog een licht verkoelende bries staan, maar in het binnenland is daar vaak niets meer van te merken. Vooral de strook vanaf Port-au-Prince naar de grens met de Dominicaanse Republiek ligt aardig beschut tussen de heuvel- en berggebieden in waardoor het hier vrijwel windstil kan zijn.
De zomermaanden is ook het natte seizoen in Haïti. Gemiddeld regent het in de periode half april tot eind oktober bijna de helft van de dagen. Er valt dan, afhankelijk van de regio, ongeveer 600 tot 1000 millimeter regen. Het zuidelijke deel van het land is het droogste, de noordelijke helft het natste. Dit half jaar is goed voor ongeveer tweederde tot driekwart van de totale hoeveelheid regen die er op jaarbasis valt. Deze regen valt vrijwel altijd in de vorm van buien. De normale buien als gevolg van de combinatie van warmte met vocht vallen meestal laat in de middag of in de avonduren. Deze buien kunnen fel zijn, maar zijn meestal nog vrij mild van karakter en duren meestal niet langer dan één of twee uur. De regenbuien die voor de problemen zorgen zijn de buien die veroorzaakt worden door tropische depressie en orkanen. Het kan urenlang hard regenen waarbij er binnen één etmaal lokaal meer dan honderd millimeter regen kan vallen. Deze periodes van heftige regen zorgen zonder uitzondering altijd voor flinke problemen in het land. De grootste kans hier op is in de maanden juli, augustus, september en oktober.

Orkanen
Haïti ligt in een regio waar regelmatig orkaanactiviteit is. Vanaf juni tot eind november is er kans op orkanen die vanuit het oosten het Caribische gebied binnen komen. Net als de meeste andere eilanden in deze regio kan ook Haïti getroffen worden door een orkaan. De afgelopen jaren lijkt het wel of juist dit armste land van het westelijk halfrond het meeste getroffen wordt door orkanen. Gedurende het zeer actieve orkaanseizoen 2008 is Haïti maar liefst 3 keer getroffen door een orkaan wat resulteerde in honderden doden en duizenden daklozen. Omdat het land in snel tempo ontbost is (er is slechts 2 procent van de oorspronkelijke bebossing over) hebben regen en wind hier bijna vrij spel. Orkanen en stormen die het land bereiken worden vrijwel niet afgeremd en vooral de grote hoeveelheden neerslag die vaak gepaard gaan met tropische depressie richten niet zelden grote schade aan. De bodem in Haïti is zo 'mishandeld' door de bewoners dar regenwater vrijwel geen fatsoenlijke weg de bodem in vindt en daardoor zorgt voor overstromingen met helaas niet zelden desastreuze gevolgen voor de bewoners van het land. Humanitaire hulp vanuit het buitenland is vrijwel altijd hoog nodig na weer een orkaan of overstroming.

Winter in Haïti
De wintermaanden zijn bij uitstek de beste maanden om het land te bezoeken. Het is dan iets minder warm, meestal komt de temperatuur niet boven de 30-31 graden uit. Ook is het weerbeeld over het algemeen een stuk vriendelijker. Orkanen komen na begin december vrijwel nooit meer voor en de regenbuien zijn een stuk minder heftig. Zonneschijn overheerst en het aantal dagen waarin de zon zich vrijwel niet laat zien is minimaal.

UV-straling
De zonkracht is in Haïti erg hoog. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (UV-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. In de winter is het niet veel lager. Alleen de maanden november, december, januari en in iets mindere mate februari en oktober zijn iets milder voor uw tere huid. Houd dan echter nog steeds rekening met een zonkracht die te vergelijken is met hartje zomer in Griekenland.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor Haïti gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 29 18 7 10 27
februari 30 19 8 8 27
maart 31 19 8 8 27
april 31 20 8 9 27
mei 31 21 7 12 28
juni 32 22 8 11 28
juli 33 22 9 15 29
augustus 33 22 8 14 29
september 32 22 7 15 29
oktober 32 22 7 17 29
november 31 21 7 12 29
december 30 19 7 11 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Haïti, waarbij je rekening moet houden met afwijkende kansen op langdurige neerslag in het binnenland.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Haïti
Haïti informatie
Haïti informatie
Haïti informatie
Haïti reisinformatie
Haïti startpagina
wikipedia
... meer Haïti

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact