klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Honduras
De Republiek
Honduras is een land in Centraal Amerika dat grenst aan de landen Guatemala, El Salvador en Nicaragua. De noordelijke zijde van Honduras grenst aan de Caribische Zee, in het zuiden vind je een stuk kustgebied langs de Fonsecabaai. Deze baai ligt aan de Grote Oceaan. Een redelijk groot deel van Honduras bestaat uit hoogland, in totaal zo’n tachtig procent. De westelijke berggebieden zijn het hoogste, met de bergen Pico Congolón (2500 meter) en Cerra Las Minas (2850 meter) als hoogste bergen. Het hoogland zorgt ervoor dat depressies die vanuit de Caribische Zee over Honduras trekken een pad volgen dat mede bepaald wordt door het landschap. De depressies trekken als het ware recht door de bergketen heen, beginnend vanaf San Pedro Sula waarna de depressie in een soort van onzichtbare trechter terecht komt en het recht door het berggebied richting de Fonsecabaai trekt. je ziet daarom in de neerslagstatistieken duidelijke regionale verschillen in de hoeveelheid regen die jaarlijks geregistreerd wordt.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Honduras
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Honduras is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Choluteca
La Ceiba
San Pedro Sula
Tegucigalpa
Tela
Trujillo
   

klimaatzones
Volgens de klimaatclassificatie van Köppen kun je Honduras in een viertal klimaatzones indelen. Het Caribische laagland, aan de noordzijde van het land, heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af) met hoge temperaturen gedurende het hele jaar en een vrij evenredig verdeelde hoeveelheid neerslag over het jaar. Het noordwesten van Honduras en het laagland in het zuiden kennen een tropisch moessonklimaat. De temperaturen zijn het hele jaar hoog, maar er is sprake van een duidelijk nat seizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen, waarin er vooral sprake is van felle buien, begint in mei en duurt tot en met oktober. Vanaf november tot en met april is het aanzienlijk droger in deze regio’s.
Het centraal gelegen hoogland heeft te maken met een afwisseling in klimaten. Met name de hoogte is hier van invloed op de klimaatsoort, omdat hoe hoger je komt des te koeler het wordt. In deze regio spreekt men dan ook van een hete zone tot 1000 meter hoogte, een gematigde zone tussen 1000 en 2000 meter boven zeeniveau en een koele zone boven de tweeduizend meter hoogte. Dat koel is relatief, want met temperaturen in de zomer tot dertig graden en in de winter van nog steeds tussen de vijftien en twintig graden is het niet koud op de hoogste plekken van Honduras. Wel kan het in de koelste maanden tot lichte nachtvorst komen op de toppen van de bergen. De warmere plekken in het hoogland hebben te maken met een tropisch klimaat (savanneklimaat of moessonklimaat), de koelere plekken hebben een warm chinaklimaat (type Cwa), ook wel een gematigd savanneklimaat genoemd.

 

orkanen
Honduras ligt in een gebied waar in de periode juni tot december orkaanactiviteit is. Tropische depressies die boven de Atlantische Oceaan tussen Afrika en Amerika trekken vrijwel altijd in westelijke richting naar het Caribisch gebied en Noord-Amerika. Honduras ligt op een locatie waar orkanen overheen kunnen trekken. Ook hurricanes die in op honderden kilometers afstand voorbijtrekken kunnen voor veel overlast zorgen. Niet zelden zorgt de nabijheid van een orkaan voor veel regenval in de omringende landen, niet zelden met overstromingen als gevolg.

Klimaatcijfers
Verspreid over Honduras vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Tegucigalpa en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Honduras.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 26 14 6 3 n.v.t.
februari 27 15 7 3 n.v.t.
maart 30 16 8 5 n.v.t.
april 30 17 7 7 n.v.t.
mei 30 18 7 15 n.v.t.
juni 29 18 6 22 n.v.t.
juli 28 18 6 21 n.v.t.
augustus 29 18 7 20 n.v.t.
september 29 18 6 22 n.v.t.
oktober 27 18 6 21 n.v.t.
november 26 16 6 14 n.v.t.
december 25 15 6 8 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Tegucigalpa. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Honduras moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Honduras
Honduras informatie
Honduras informatie
Honduras overheid
Honduras reisinformatie
Honduras startpagina
Honduras toerisme
wikipedia
... meer Honduras

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact