klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Hongarije
Hongarije ligt op de scheidslijn van de zeeklimaten (type C) en de landklimaten (type D). Door de centrale ligging in het zuidoosten van Europa is de invloed van de Middellandse Zee zeer klein. Omdat Hongarije bijna omsloten is door heuvel- en berggebieden krijgen depressies veel minder kans om Hongarije te bereiken. Hierdoor is Hongarije een relatief droog land en behoort zeker de oostelijke helft tot de droogste gebieden van Europa met slechts 400 tot 500 millimeter neerslag per jaar. Het westelijke deel en de berggebieden zijn iets natter. Hier lopen de neerslaghoeveelheden op naar 500 tot 800 millimeter.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Hongarije
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Hongarije is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatonmeer
Balatonyörök
Boedapest
Debrecen
Gyor
Hévíz
Keszthely
Pécs
Sárvár
Siófok
Szeged
 

Warme zomers
De zomermaanden in Hongarije zijn vrij warm. De temperaturen lopen overdag op naar 25 tot 30 graden. Zelfs in de hoger gelegen gebieden ten westen van de Donau wordt het zomers warm in de maanden juni, juli en augustus. Bij stabiele hogedruksystemen boven de Balkan kunnen de temperaturen tijdens deze maanden gemakkelijk nog een stuk verder oplopen. Een hittegolf met maximumtemperaturen die tussen de 35 en 40 graden liggen komen daarom dan ook vrijwel jaarlijks voor in Hongarije. De zomer is ook de relatief natste periode. Wat betreft totale hoeveelheden valt het zeer mee. Gemiddeld valt er in de zomer 50 tot 90 millimeter regen per maand. Het westen is net als gedurende de rest van het jaar iets natter, het oosten iets droger. Met uitzondering van het zuidwesten valt veel regen tijdens zomerse onweersbuien, die vooral ontstaan na een warme periode.
 

Koele winters
Dat Hongarije in een overgangsgebied ligt van zeeklimaten en een landklimaat is duidelijk merkbaar in de winter. De gemiddelde temperatuur ligt in Hongarije in de wintermaanden aan de lage kant. Slechts een deel in het westen komt wat betreft de wintertemperatuur en neerslag in aanmerking voor een zeeklimaat. De rest van het land toont een aanzienlijk grilliger karakter in de winter. Kenmerkend voor het oostelijke deel van Hongarije is het meer grillige karakter van de winterperiode. Met gemiddelde dagtemperaturen die net rond of boven het vriespunt liggen en nachttemperaturen die gemiddeld rond de vijf graden onder het vriespunt liggen worden er uitstekende voorwaarden geschapen om sneeuw te laten liggen. Boven een sneeuwlaag kunnen de temperaturen 's nachts gemakkelijk nog een stuk verder dalen en vooral op de laagvlaktes zijn temperaturen van -15 graden Celsius of nog lager goed mogelijk.

Sneeuw
Gemiddeld kent Hongarije ongeveer dertig dagen per jaar een sneeuwdek. De laagvlakte in het zuidoosten is minder goed bedeeld wat betreft sneeuw, daar is het landschap gemiddeld rond de twintig dagen bedekt met een witte laag. In de bergen in het noorden (Matra en Bükk) is de periode dat er sneeuw ligt veel langer. Op de hoogste plekken ligt er tegen de honderd dagen per jaar sneeuw en is er de mogelijkheid om aan wintersport te doen. Voor geoefende skiërs zal Hongarije niet zo'n enorme uitdaging zijn maar voor wie het allemaal niet zo hard, snel en steil hoeft biedt Hongarije de kans om aan wintersport te doen.

Zon
Hongarije is redelijk goed bedeeld wat betreft aantal uren zonneschijn. Met iets meer dan tweeduizend uur zonneschijn per jaar hebben de Hongaren ten opzichte van redelijk wat andere Europese landen niet te klagen. Het zuiden en zuidwesten zijn wat zonniger (2100-2200 zonuren per jaar), het noorden is het somberste met ongeveer achttienhonderd tot negentienhonderd uren zonneschijn op jaarbasis.

TIP: Schotland voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Hongarije dan kun je op de website Hongarije voor beginners enorm veel goede informatie over Hongarije halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden in Hongarije, vervoer in Hongarije, vakantie in Hongarije, de vele bezienswaardigheden die het land telt en een aantal typisch Hongaarse dingen zoals goulash, Huzaren en Palinka.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers gelden voor de stad Boedapest. Ze kunnen als een gemiddelde voor Hongarije gezien worden met de opmerking dat het westen in de winter iets warmer is en gedurende het hele jaar wat natter. Het oosten is in de winter iets koeler. Het noorden kent iets minder zonuren.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 2 -3 2 12 n.v.t.
februari 5 -1 3 11 n.v.t.
maart 11 2 4 11 n.v.t.
april 17 7 6 12 n.v.t.
mei 22 11 8 13 n.v.t.
juni 25 15 8 13 n.v.t.
juli 27 16 9 10 n.v.t.
augustus 27 15 8 10 n.v.t.
september 23 12 7 9 n.v.t.
oktober 17 7 5 9 n.v.t.
november 9 3 2 11 n.v.t.
december 3 -1 2 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de stad Budapest. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen. Daarom moet je de specifieke klimaatinformatie zoals die op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in Hongarije gegeven wordt als referentiemateriaal gebruiken voor die stad of streek.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

Overstromingen, droogte, veel regen, zware storm, hittegolven, orkanen, extreme vorst of ander weernieuws?
weernieuws van Hongarije

 
Meer over Hongarije
beste reistijd zonvakantie Hongarije
bijzondere plaatsen in Hongarije
Hongarije informatie
Hongarije informatie
Hongarije reisinformatie
Hongarije toerisme
Hongarije voor beginners
mooiste dorpen in Hongarije
steden in Hongarije
wikipedia
... meer Hongarije

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact