klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van IJsland
IJsland wekt met de naam en de ligging de indruk dat het er altijd ijskoud is. Gezien de vrij noordelijke ligging valt het juist heel erg mee wat betreft kou en ijs. IJsland ligt met het meest noordelijke deel bijna tegen de Poolcirkel aan en heeft een koud zeeklimaat (type Cfc volgens het Köppen klimaatsysteem) overgaand in een toendraklimaat (type ET). De winters zijn aan de koele kant en ook de zomers zijn redelijk koud. Opvallend voor IJsland is het vaak vrij ruige weer die past bij het eveneens ruige landschap van het eiland. De vele depressies die in sneltreintempo over IJsland gejaagd worden zorgen voor vaak gure weersomstandigheden van regen (of sneeuw) in combinatie met felle wind. Vooral de soms felle windstoten in combinatie met koude regen of sneeuw kunnen het onaangenaam maken op de vlaktes en in de straten van IJsland.

Het water komt hier niet alleen uit de lucht vallen. Het eiland waar veel vulkaanactiviteit heerst kent ook water dat door geisers in de lucht gespoten worden. Dit opspuitende warme water vormt een fenomeen dat bijdraagt aan de natuurlijke schoonheid van het eiland.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in IJsland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor IJsland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Höfn
Raufarhöfn
Reykjavik
Stykkisholmur
Vestmannaeyjar
     

Invloed van de Atlantische Oceaan
IJsland profiteert van het warme zeewater dat via de Atlantische Golfstroom uit zuidelijke richting aangevoerd wordt. Dit relatief warme zeewater zorgt ervoor dat IJsland in de winter niet geteisterd wordt door extreme kou zoals dat in landen die op een zelfde breedtegraad liggen vaak wel gebeurt. De Atlantische zorgt echter ook voor de aanvoer van depressies met vochtige lucht vanuit het zuidwesten en westen. Restanten van orkanen die in het najaar het Caribisch gebied en de V.S. belaagd hebben komen als een flink lagedrukgebied over of vlak langs IJsland, maar dan in flink afgezwakte vorm. Toch kunnen regen en vooral wind dan nog steeds zorgen voor flink guur weer dat past bij het ruwe landschap van IJsland.

Koele zomers
De zomers in IJsland lenen zich niet voor een zon- en strandvakantie. De beste plek om je zwembroek of bikini aan te trekken is bij heetwaterbronnen die ervoor zorgen dat de natuurlijke zwembaden zeer aangenaam van temperatuur zijn. De gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 10 tot 14 graden Celsius. Op de hoger gelegen gebieden zoals het zuidwesten (Vatnajökull) komt de temperatuur zelfs amper boven het vriespunt uit in de zomer. Hier vind je dan ook gletsjers en gletsjermeren.

Milde winters
Grijs, vrij nat en relatief mild. Zo kun je de winters in IJsland het beste omschrijven. Het feit dat december en januari gemiddeld slechts 4 tot 5 uur daglicht kennen per dag maakt het een erg sombere periode. Onder invloed van het warme zeewater is het zeker in het zuidwesten en langs de zuidkust niet echt koud te noemen, hoewel ook hier periodes met stevig winters weer voor kunnen komen. In het zuiden ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur in de winterperiode (december tot en met februari) net onder het vriespunt. In het noorden is dat enkele graden onder nul en het vulkanisch gebergte in het zuidwesten zijn het koelste in de winter. Op de gletsjers worden gemiddelde etmaaltemperaturen tussen de min tien en min vijftien graden gemeten en kan het gedurende koude nachten bij een heldere hemel zelfs dalen naar echt lage waardes van tegen of rond de min 30 graden Celsius.

Neerslag
De neerslaghoeveelheden in IJsland liggen tussen de zevenhonderd en achtienhonderd millimeter met jaar. het noorden is het droogste en het zuiden het natste, wat te verklaren is door de aanvoer van de vele depressies vanuit het zuiden en zuidwesten. Het westen is redelijk droog voor IJslandse begrippen. Hier wordt jaarlijks tussen de 800 en 950 millimeter neerslag geregistreerd.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor IJsland gezien worden. Het noorden en het zuidoosten (Vatnajökull) zijn kouder. Het zuidoosten is ook iets natter. Het zuidwesten is iets warmer en de noordelijke gebieden droger.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -1 -7 1 16 3
februari -1 -5 2 14 2
maart 1 -3 3 17 2
april 4 -2 4 18 2
mei 8 2 6 16 3
juni 10 5 6 15 5
juli 12 7 6 16 7
augustus 11 6 5 17 8
september 8 3 4 18 7
oktober 4 -1 2 20 5
november 1 -3 1 18 4
december -1 -6 0 19 3
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor een redelijk deel van IJsland. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen, voornamelijk in de kans op zomers weer (nihil in het noorden en de hoger gelegen gebieden) en de kans op winters weer (hoger in het noorden en Vatnajökull).

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over IJsland
IJsland bezienswaardigheden
IJsland informatie
IJsland informatie
IJsland reisinformatie
IJsland startpagina
IJsland toerisme
wikipedia
... meer IJsland

climate of Iceland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact