klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van India
India kent een zeer divers klimaat, waar de ligging en de grote verschillen in geografie de oorzaak van zijn. Zo kent India maar liefst zeven klimaatzones volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger. Het westen en noordwesten kennen gebieden met een woestijnklimaat (type BWh) of een steppeklimaat (type BSh). Het steppeklimaat komt ook voor in delen van het zuiden van het land. De berggebieden in het noorden en noordoosten van India hebben een gematigd Chinaklimaat (Cwb) overgaand in een hooggebergteklimaat (EH) in de hoogstgelegen gebieden van het Himalaya gebergte.
Het noorden en noordoosten (o.a. de provincies Uttar Pradesh, Bihar, delen van Madhya Pradesh, Assam, Jharkhand, delen van Chhattisgarh, Punjab, Manipur, Nagaland, Mizoram, Meghalaya en Tripura kennen een warm Chinaklimaat afgewisseld met een tropisch savanneklimaat (Aw). Grote delen van het zuiden en oosten kennen ook het tropische savanneklimaat. Langs de westkust is er echter sprake van een tropisch moessonklimaat (type Am), net als op de eilandengroepen Laccadiven (west India) en Andamanen & Nicobaren (ten oosten van het vasteland van India).

Vanwege de grote verschillen in klimaattypes en klimaatgegevens is het belangrijk om bij een eventuele reis naar India goed te kijken in welk seizoen dat je waar naartoe reist. In de periode mei t/m september naar het oosten van India reizen is vrijwel gegarandeerd te maken krijgen met veel regen en een aanzienlijke kans op overstromingen en andere ellende als gevolg van extreme neerslag. Zo is Cherrapunji in de provincie Meghalaya zelfs de op één na natste plek op aarde. Per jaar valt hier gemiddeld maar liefst 11.440 millimeter neerslag, waarvan de maanden juni en juli met ruim 2800 mm per maand veruit het natste zijn. Dat is per dag bijna honderd millimeter regen, wat nog meer is dan wat er in Nederland in de natste maanden per maand valt! Het op negen kilometer gelegen dorp Mawsynram is nog natter, met gemiddeld 11.872 millimeter per jaar is dit officieel de natste plek op aarde. Volgens het Guinness Book of Records heeft Mawsynram in het jaar 1985 maar liefst 26.000 millimeter regen moeten verwerken, waarmee dat veruit de grootste hoeveelheid neerslag ooit op een plek binnen één jaar is. De extreem hoge regenval, waar ook buurland Bangladesh mee te maken heeft, kent een combinatie van drie oorzaken. Allereerst is er de warme vochtige wind die in noordelijke richting vanuit de Golf van Bengalen het land optrekt. Ten tweede is er de ligging van het Khasigebergte dat een soort van muur vormt waardoor de depressies vanuit de Golf van Bengalen afgeremd worden en er grotere hoeveelheden regen kunnen vallen. Dagenlang heftige regenval is tijdens de moessonperiode in de zomermaanden geen uitzondering. De derde reden is dat tijdens de moesson een lifteffect ontstaat die de regen als het ware de heuvels optrekt. De temperatuursverschillen tegen de bergpassen aan zorgt ervoor dat de in de lucht aanwezige condens gemakkelijk omgezet naar regen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in India
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor India is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Agra
Ahmedabad
Amritsar
Anjuna
Arrosim
Baga
Bangalore
Benaulim
Betalbatim
Bogmalo
Calangute
Calcutta
Candolim
Cavelossim
Chennai
Chowara
Colva
Delhi
Goa
Hyderabad
Jaipur
Jodhpur
Kerala
Kochi
Kovalam
Lucknow
Majorda
Mangalore
Miramar
Mobor
Mumbai
Nagpur
New Delhi
Panaji
Poovar
Sinquerim
Srinagar
Surat
Trivandrum
Udaipur
Vainguinim
Varanasi
Varca
Varkala


Vier seizoenen
India telt globaal vier seizoenen. Na een vrij korte winter (januari en februari) stijgt vanaf maart de temperatuur in rap tempo waardoor de klimatologische zomer al vroeg in het jaar aanbreekt. De middagtemperaturen lopen in die maanden op naar ongeveer dertig (kustgebieden) tot meer dan veertig graden (binnenland). Afhankelijk van de streek duurt de zomer ongeveer van maart tot en met mei of juni. Begin juni breekt in India de moessonperiode aan. Deze begint in het zuidoosten en oosten ieder jaar rond 1 juni en trekt dan in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. Delhi wordt aan het einde van de maand bereikt en het noordwesten kent een korte moessonperiode die pas eind juli/begin augustus begint. De moessonperiode duurt tot en met september of lokaal oktober waarna er een seizoen komt met rustig overgangsweer naar de korte winter toe. De winter begint in het noorden in november, in de rest van het land pas in de loop van december. Tijdens de wintermaanden valt er in het Himalayagebergte sneeuw. Centraal India kent in de koudste maanden soms ook nachtvorst. Door de lage temperaturen en het vrijwel ontbreken van wind ontstaat in de noordelijke helft van India gemakkelijk mist in het winterseizoen.

Zomer
De zomermaanden zijn warm en erg vochtig. De laatste twee maanden voor de moesson stijgt de relatieve luchtvochtigheid naar hoge waardes. Een luchtvochtigheid van 75 tot 95 procent is op veel plekken in India dan zeer normaal, waardoor de anders vaak zo strak blauwe hemel ineens erg heiig tot zelfs bewolkt wordt, zonder dat er sprake is van depressies die het land binnenkomen. De kans op onweer neemt ook sterk toe en vooral langs de kust kunnen er harde winden voorkomen die de voorbode zijn van de serieuze weersverandering die eraan komt. De enige zomermaand die nog aangenaam is, is maart. Na maart wordt het snel klam en minder stabiel. De hitte wordt in het binnenland vanaf april onaangenaam waardoor het reizen vrij zwaar is vanaf deze maand.

Ga goed voorbereid op reis naar India
Wil je naar India op reis gaan, bereid jezelf dan goed voor. Op basis van de klimatologische statistieken kun je bijvoorbeeld al vrij eenvoudig bepalen welke kleding en schoeisel handig is om mee te nemen. Vergeet ook zeker niet om je visum op tijd te regelen. Je kunt visum voor India aanvragen in het Nederlands en daarna met iDeal afrekenen. Ga ook op tijd informatie inwinnen over eventuele vaccinaties voor India. Daarvoor kun je het beste persoonlijk advies vragen aan een arts of instantie die hierin gespecialiseerd is.

Klimaatcijfers
Verspreid over India vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de kustplaatsen in de deelstaat Goa. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in India.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 20 10 0 28
februari 31 21 10 0 28
maart 32 23 9 1 28
april 33 25 10 1 29
mei 32 26 9 3 30
juni 30 25 5 21 29
juli 29 24 4 24 28
augustus 28 24 4 22 28
september 29 24 6 12 28
oktober 31 23 8 5 29
november 32 22 9 3 29
december 32 21 10 2 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de kustplaatsen in de deelstaat  Goa, voor informatie over andere gebieden in India moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over India
India bezienswaardigheden top 10
India reisinformatie
India startpagina
India tips
reisadvies India
visums voor India
wikipedia
winterzon India
... meer India

climate of India

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact