klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van IndonesiŽ
IndonesiŽ ligt vrijwel rond de evenaar in het zuidoosten AziŽ. Deze voormalige Nederlandse kolonie is vrijwel geheel tropisch. Op de hoogste plekjes van de berggebieden op Papoea en Borneo na hebben vrijwel alle grote eilanden een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens de KŲppen-Geiger klimaatclassificatie). De kleinere eilanden ten oosten van Java en sommige delen van Java zelf hebben een tropisch moessonklimaat. Dat is omdat deze regio's een duidelijker onderscheid hebben in een nat en een droger seizoen hebben waarbij de droogste maand wat betreft hoeveelheid neerslag onder de 60 millimeter gemiddeld per maand blijft steken.

Op vakantie naar IndonesiŽ
IndonesiŽ is een prachtige vakantiebestemming. De absolute topper is natuurlijk Bali, waar gedurende het hele jaar ook veel Nederlandse toeristen te vinden zijn. Er zijn echter ook zoveel andere eilanden die de moeite waard zijn. Dat ontdek je bijvoorbeeld tijdens een rondreis waarbij je Bali combineert met bijvoorbeeld Java, Sumatra of Sulawesi. Dergelijke rondreizen kun je boeken bij Fox Verre Reizen. Ook TUI heeft een groot aantal IndonesiŽ rondreizen, maar ook heerlijke strandvakanties aan de tropische stranden van Bali. Als je langer dan dertig dagen naar IndonesiŽ reist dan heb je een visum voor IndonesiŽ nodig. Met een toeristenvisum mag je een reis van maximaal zestig dagen naar IndonesiŽ maken.
IndonesiŽ rondreizen van Fox
IndonesiŽ rondreizen en strandvakanties van TUI

Bergen & vulkanen
Kenmerkend voor IndonesiŽ zijn de vele vulkanen en bergen waardoor er op sommige eilanden enorme hoogteverschillen voorkomen.  Op Papoea vind je de berg Puncak Jaya die met een hoogte van 4884 meter het hoogste punt in de regio is en ťťn van de weinige plekken rond de evenaar is waar zelfs sneeuw en ijs te vinden is. De totale gletsjeroppervlakte is de afgelopen decennia wel afgenomen. Op de lijst van de 100 hoogste bergtoppen ter wereld staan er in totaal maar liefst 10 uit IndonesiŽ in de lijst. Puncak Jaya is de nummer negen in deze lijst. Het bergachtige landschap heeft een duidelijk invloed op het klimaat van IndonesiŽ. Op de hoogste pieken is het allereerst koeler dan in de laagst gelegen gebieden. Op de hoogste pieken van Papoea (het voormalige Irian Jaya) komt zelfs eeuwige sneeuw voor.
Voor de rest van IndonesiŽ bepaalt de ligging en het seizoen waar en hoeveel regen er valt. De loefzijde van een berg is de zijde waar de wind inkomt. Bij een passaatwind uit noordoostelijke richting is de loefzijde de noordoostelijke kant van de berg. Bij een zuidoostpassaat komt de wind vrijwel continu uit zuidoostelijke richting waardoor de zuidoostelijke kant van de bergen de loefzijde wordt. De loefzijde van een berg vangt vrijwel altijd meer neerslag dan de lijzijde. Dit komt onder andere door stijgingsregens en het feit dat langere ketens van bergen regendepressies als het ware tegen kunnen houden. De depressies regenen als het ware leeg tegen de bergwand aan waardoor men aan de lijzijde van de berg aanzienlijk minder regen krijgt.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in IndonesiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor IndonesiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Ambon
Bali
Bandjermasin
Bandung
Biak
Bintan
Borneo
Celebes
Denpasar
Flores
Jakarta
Java
Kuta Beach
Lombok
Makassar
Manado
Mataram
Medan
Nusa Dua
Padang
Palembang
Papoea
Sanur
Semarang
Seminyak
Senggigi
Seram
Sumatra
Surabaya
Tuban
Ubud
Yogyakarta

Regenseizoenen
Aan regen geen gebrek in IndonesiŽ. Gemiddeld valt er 1500 tot 2500 millimeter regen per jaar, maar sommige delen van IndonesiŽ zijn aanzienlijk natter. Vooral de bergen op Irian Jaya (Papoea) krijgen aan de loefzijde veel meer regen te verwerken en ook op de andere eilanden zijn het vooral de oostelijke en noordoostelijke hellingen die redelijk wat regen te verwerken krijgen. IndonesiŽ kent een regenseizoen (moesson) die in september (westen) of oktober begint. Deze regenperiode waarin redelijk grote hoeveelheden neerslag kunnen vallen houdt gemiddeld aan tot en met maart. Vanaf april wordt het droger in vrijwel geheel IndonesiŽ. Dit is het moment dat de noordoostpassaat draait en overgaat in passaatwinden die uit zuidoostelijke richting komen. Tijdens de drogere periode krijgt het noorden van IndonesiŽ nog wel te maken met een kleine regenperiode in de maanden juni en juli. Augustus en september zijn aanzienlijk droger, vooral in het zuiden als een zuidoostelijke stroming vanuit AustraliŽ droge lucht aanvoert. In oktober gaat de zuidoostpassaat weer over in een noordoostpassaat waarbij de hoeveelheid neerslag flink toeneemt. De meeste regen valt in de vorm van (fikse) buien, die vaak gepaard gaan met onweer. De eilanden Borneo, Java en Sumatra zijn op jaarbasis goed voor maar liefst zo'n honderd dagen met onweer per jaar.
 

Orkanen
Door de ligging rond de evenaar valt het grootste deel van IndonesiŽ net buiten de aanvoerroute van orkanen, die hier overigens cyclonen genoemd worden. Een zeer groot deel van IndonesiŽ ligt een redelijk deel van het jaar binnen de Intertropische ConvergentieZone (de ITCZ). Dit is het gebied waar de cyclonen (orkanen) ontstaan op het moment dat de zeewatertemperatuur naar ongeveer 27 graden gestegen is. Deze zone is geen vast gebied maar verschuift gedurende het jaar. De kans dat IndonesiŽ zelf getroffen wordt door een orkaan is vrij klein. De meeste orkanen vinden hun pad net ten zuiden van IndonesiŽ en trekken via AustraliŽ naar de Indische Oceaan. De grootste kans om in IndonesiŽ te maken te krijgen met een orkaan is  op de eilanden Timor, Roti, Sumba en Papoea. Op de grote eilanden Borneo, Celebes, Java en Sumatra is de kans dat er een orkaan overtrekt vrijwel nihil. Wel kan er flinke overlast zijn door regen en wind die door actieve fronten in de regio aangevoerd wordt.

Warmte
IndonesiŽ is een warm land waar met uitzondering van de hoogst gelegen gebieden vrijwel continu tropische temperaturen gemeten worden van zo'n 29 tot 33 graden overdag en 's nachts ongeveer 23 graden. In het temperatuurverloop zit over het hele jaar weinig variatie. Tijdens onze winter is het zuiden van IndonesiŽ iets warmer dan het noorden; halverwege het jaar is dit juist omgedraaid. Extreme warmte blijft in IndonesiŽ beperkt tot maximaal 37-38 graden. In combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid voelt dit zeer benauwd en drukkend aan en loopt de gevoelstemperatuur op naar ruim boven de veertig graden.

UV-straling
De kracht van de zon is in IndonesiŽ groot. In het noorden, dat rond of net iets onder de evenaar ligt, is er vrijwel het hele jaar de hoogst mogelijk zonkracht van 11 van toepassing. In juni en juli kan de zonkracht in de zuidelijke helft van IndonesiŽ iets lager liggen. Dit is voor al op momenten dat het flink bewolkt is. Voor alle huidtypes geldt dat smeren met een zonnebrandcrŤme met hoge factor noodzakelijk is om de risico's op verbranding of erger te voorkomen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers gelden voor de stad Jakarta. Ze kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor IndonesiŽ gezien worden, lokale afwijkingen zijn echter zeker mogelijk, zeker wat betreft de hoeveelheden regen en het aantal regendagen. Belangrijk is om de specifieke klimaatinformatie zoals die op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in IndonesiŽ gegeven wordt te bezoeken en die info als referentiemateriaal gebruiken voor die stad of streek.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 30 23 4 24 28
februari 31 23 6 23 28
maart 32 23 7 26 29
april 33 23 8 18 30
mei 33 23 8 13 29
juni 32 23 8 14 29
juli 33 22 9 16 29
augustus 33 22 9 17 29
september 33 23 9 16 29
oktober 33 23 8 19 29
november 33 23 7 24 29
december 32 23 6 25 29
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de stad Jakarta. Belangrijk is om de specifieke klimaatinformatie zoals die op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in IndonesiŽ gegeven wordt te bezoeken en die info als referentiemateriaal gebruiken voor die stad of streek.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

Overstromingen, droogte, veel regen, zware storm, hittegolven, orkanen, extreme vorst of ander weernieuws?
weernieuws van IndonesiŽ

 
Meer over IndonesiŽ
beste reistijd IndonesiŽ zonvakantie
IndonesiŽ bezienswaardigheden
IndonesiŽ informatie
IndonesiŽ informatie
IndonesiŽ reisinformatie
IndonesiŽ reizen
IndonesiŽ tips
IndonesiŽ toerisme
IndonesiŽ toerisme
wikipedia
zomervakantie in IndonesiŽ
... meer IndonesiŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact