klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Irak
Irak is een land in het zuidwesten van Azië, behorend tot de politieke regio Midden-Oosten. Irak is tegenwoordig vooral bekend vanwege de Irakoorlog en de strijd tegen terreurorganisatie Al Qaida. Ook voor de Irakoorlog is Irak meerdere malen het strijdtoneel geweest van oorlogen. Al in de oudheid heeft het vroegere Mesopotamië, dat vroeger ongeveer lag waar nu Irak ligt, meerdere heersers gehad. Pas sinds 1932, jaren na de uiteenvalling van het Osmaanse Rijk, is Irak het zelfstandige land geworden dat we nu kennen. Irak heeft een klein stukje kustlijn in het zuidoosten, aan de Perzische Golf. Het landschap van Irak bestaat vooral uit laag gelegen woestijngebieden waar twee belangrijke rivieren doorheen stromen: de Eufraat en de Tigris. In het uiterste noorden van Irak vind je vooral bergachtig gebied, de geografische landstreek Koerdistan.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Irak
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Irak is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bagdad
Basra
Erbil
Karbala
Kirkoek
Mosul
   

Klimaattypes
Het klimaat van Irak kenmerkt zich door verschillende types droge en semi-droge klimaten, waarbij je eigenlijk van zuid naar noord deze opeenvolgende klimaattypes volgens de klimaatclassificatie van Köppen tegenkomt: warm woestijnklimaat (BWh), warm steppeklimaat (BSh), koud steppeklimaat (type BSk) en in de noordelijke berggebieden een gematigd landklimaat (type Dsb). Voor het grootste deel van Irak geldt dat het uit woestijnlandschap bestaat met milde tot redelijk koele winters en hete droge zomers, die grotendeels onbewolkt verlopen. Het aantal zonnige uren in de zomer komt dan ook vrijwel overeen met het totale aantal uren daglicht in die periode.

 

Neerslag
Binnen het klimaat van Irak speelt neerslag slechts een bescheiden rol. In de wintermaanden valt de meeste neerslag, in de meeste regio’s gemiddeld maximaal enkele tientallen millimeters in de natste maanden. De enige uitzondering hierop vormen de bergen in het noorden, waar in de periode november tot en met april redelijk grote hoeveelheden neerslag kunnen vallen. Op sommige plekken kunnen er maanden voorkomen waarbij de grens van honderd millimeter (ruim) overschreden wordt. In de hoger gelegen gebieden van Irak valt de neerslag in de winter vooral in de vorm van sneeuw, lokaal soms grote hoeveelheden waardoor er een dik pak sneeuw kan liggen. Als gevolg van de combinatie van veel smeltwater en redelijk hoeveelheden regen kan er in het voorjaar sprake zijn van overstromingen in het noorden van Irak.

Temperatuur
De temperaturen in de winter zijn vooral afhankelijk van de geografische situatie en de hoogte. In de stroomgebieden van de Eufraat en de Tigris zijn de winters over het algemeen mild met gemiddelde maximumtemperaturen tussen de 12 en 20 graden in de periode december tot en met februari. Nachtvorst kan in deze periode goed voorkomen, zeker aan de grond wil de temperatuur wel eens onder het vriespunt dalen. Uitzondering op de milde winters vormen de berggebieden in het noorden, waar het kil kan zijn en sneeuwstormen kunnen zorgen voor erbarmelijke omstandigheden. Gedurende het korte voorjaar (maart, april) schieten de temperaturen in heel het land flink omhoog, waarbij de heetste maanden juni, juli, augustus en september gemiddeld overdag 38 tot 44 graden meten, maar uitschieters naar boven zeer goed mogelijk zijn. Als er ook nog eens sprake is van één van de gemiddeld bijna dertig zandstormen die Irak jaarlijks teistert dan is het eigenlijk niet uit te houden in Irak. De zandstormen komen vooral tijdens de hete zomer voor en met name in de middag is de kans op deze verkeersontregelende stormen het grootste.

Klimaatcijfers
Verspreid over Irak vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Baghdad en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Irak.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 16 4 6 6 n.v.t.
februari 19 6 7 6 n.v.t.
maart 23 10 8 5 n.v.t.
april 29 15 9 4 n.v.t.
mei 36 20 11 2 n.v.t.
juni 41 24 14 0 n.v.t.
juli 44 26 14 0 n.v.t.
augustus 43 25 13 0 n.v.t.
september 40 21 12 0 n.v.t.
oktober 33 16 9 1 n.v.t.
november 24 10 7 2 n.v.t.
december 17 6 6 3 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Baghdad. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Irak moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Irak
Irak informatie
Irak reisinformatie
Irak startpagina
Irak vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Irak

climate of Iraq

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact