klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Iran
Iran is n van de grootste landen in het zuiden van Azi. Ondanks de uitgestrektheid van het land en het relif dat in grote delen van het voormalige Perzi komen er niet zoveel verschillende klimaattypes voor dan dat je zou verwachten. Op het noordwestelijke puntje na, dat een warm landklimaat (continentaal klimaat) heeft, zie je in Iran vooral een mix van de vier zogenaamde aride of droge klimaten (B-klimaat volgens het klimaatsysteem van Kppen). In de regios gaat het warme woestijnklimaat dat in de laagvlaktes langs de kust ligt over in een warm steppeklimaat (Bsh) ter hoogte van het Zagrosgebergte. Centraal Iran heeft vooral te maken met een koud steppeklimaat (type Bsk) en lokaal een koud woestijnklimaat (Bwk). In het noorden van Iran bevindt zich het Elbursgebergte, waar relatief grote hoeveelheden in neerslag voor kunnen komen binnen betrekkelijk kleine afstanden. De noordelijke strook langs de Kaspische Zee is overigens opvallend mild in vergelijking met de omliggende gebieden. In de winter komt het kwik hier bijna niet onder het vriespunt terwijl het in de zuidelijker gelegen hoofdstad Teheran s nachts regelmatig vriest en hartje winter lichte vorst overdag ook zeker tot de mogelijkheden behoort.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Iran
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Iran is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Hamadan
Isfahan
Mashhad
Shiraz
Tabriz
Teheran
Yazd
Zahedan
   

Hitte
De zomermaanden zijn warm tot heet in Iran. Waar de zee normaal gesproken een afkoelende werking heeft in de warmste maanden, daar lijkt in Iran het tegenovergestelde het geval te zijn. Vooral de zuidwestelijke en zuidoostelijke kustgebieden zijn in de zomer zeer warm, waarbij luchttemperaturen overdag de 35 graden vaak overstijgen en op sommige plekken 40 tot 45 graden meer dan normaal is in de heetste maanden. De zeewatertemperatuur van de Perzische Golf loopt in de zomer ook flink op, met maar liefst 30 tot 32 graden in juni en juli is het n van de warmste zeen ter wereld. Behalve warm is het in de zomer ook erg droog, met name in het zuidoosten van Iran waar maandenlange droogte lokaal meer regel dan uitzondering is.

 

Extremen
Het klimaat van Iran is er eentje met flinke extremen. Sneeuw en lokaal strenge vorst in de winter, plekken met extreme droogte en in het oosten harde wind met windsnelheden die op kunnen lopen tot boven orkaankracht. Vooral in de berggebieden heb je vaak te maken met weersomstandigheden die het voor mens en dier soms lastig maken zich te verplaatsen. Compleet besneeuwde wegen in de winter, hoge temperaturen in de zomer en harde winden die soms voor levensgevaarlijke situaties kunnen zorgen, vooral in droge tijden als er veel zand en stof meegevoerd wordt door de wind.

Klimaatcijfers
Verspreid over Iran vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Teheran en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Iran.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 7 -3 6 10 n.v.t.
februari 9 -1 6 8 n.v.t.
maart 15 5 7 10 n.v.t.
april 21 12 9 6 n.v.t.
mei 27 16 9 4 n.v.t.
juni 34 20 11 1 n.v.t.
juli 37 24 12 1 n.v.t.
augustus 36 23 12 1 n.v.t.
september 31 19 11 1 n.v.t.
oktober 23 12 9 4 n.v.t.
november 15 5 5 5 n.v.t.
december 8 -1 5 8 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Teheran. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Iran moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Iran
Iran bezienswaardigheden top 10
Iran informatie
Iran reisinformatie
Iran vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Iran

climate of Iran

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact