klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Isle of Man
Het eiland Man, in het Engels Isle of Man geheten, ligt in de Ierse Zee tussen Engeland en Noord-Ierland. Het eiland Man behoort niet tot het Verenigd Koninkrijk en is ook geen onderdeel van de Europese Unie. Met minder dan honderdduizend inwoners is Man n van de kleinere landen binnen Europa. Het eiland Man heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters en koele zomers. In de zomermaanden komt de thermometer niet zo vaak boven de twintig graden uit en zomerse dagen van vijfentwintig graden of hoger zijn relatief zeldzaam op dit eiland dat op jaarbasis gemiddeld meer dan duizend millimeter neerslag te verwerken krijgt. Dat komt omdat het eiland Man op de aanvoerroute ligt van depressies die via de Straalstroom over de Atlantische Oceaan aangevoerd worden.

Geografie
Het eiland heeft een veel voorkomende vorm met langs de kusten vooral laaggelegen gebieden en centraal op het eiland heuvels en een paar bergtoppen. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat de noordwestelijke kustgebieden over het algemeen iets natter zijn en het zuidoostelijk deel, waar je ook de hoofdstad Douglas vindt, iets droger en in de zomermaanden wat warmer is.

Milde en natte winters
Door het relatief warme zeewater dat de Isle of Man omringt en de ligging tussen Engeland, Schotland en Noord-Ierland wordt het in de winter zelden serieus koud op het eiland Man. De dagtemperaturen liggen gemiddeld tussen de 5 en 8 graden Celsius en s nachts wordt langs de kust het vriespunt vaak net niet bereikt. In de hoger gelegen gebieden, centraal op het eiland, kan het gedurende de nachtelijke uren wel wat verder afkoelen. Zeker bij een heldere hemel kan het enkele graden vriezen. Over het algemeen is het in de winter en herfst grijs en nat. Vooral de maanden oktober, november, december en januari kennen veel dagen met regen, waarbij de totale hoeveelheid neerslag per maand gemiddeld op ongeveer 150 tot 200 millimeter uitkomt.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor Isle of Man.
Opmerking: lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur (C)
januari 6 2 2 21 8
februari 6 2 3 16 7
maart 7 3 4 18 7
april 10 4 6 16 8
mei 13 6 7 16 10
juni 16 9 7 15 12
juli 17 11 6 14 14
augustus 17 11 6 16 15
september 15 10 4 17 14
oktober 12 8 3 19 13
november 9 4 2 19 12
december 7 3 1 20 10
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Isle of Man
Isle of Man informatie
Isle of Man reisinformatie
Isle of Man toerisme
lonely planet
wikipedia
... meer Isle of Man

climate of Isle of Man

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact