klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van IsraŽl
IsraŽl is een land gelegen in het Midden-Oosten met zowel een kustgebied langs de Middellandse Zee als de Rode Zee. Het huidige IsraŽl bestaat sinds 1948 en is het enige land ter wereld met een Joodse bevolkingsmeerderheid. De afgelopen decennia heeft dat regelmatig tot spanningen en conflicten geleid met omringende landen, waar de meerderheid van de bevolking islamitisch is en de islam vaak ook zeer nadrukkelijk haar stempel drukt op politiek en samenleving. De temperaturen in IsraŽl kunnen flink uiteenlopen en ook op het gebied van neerslagpatronen en neerslaghoeveelheden zijn er binnen IsraŽl redelijk grote variaties waar te nemen. IsraŽl heeft dan ook te maken met drie verschillende klimaattypes. Langs de kust heerst een warm mediterraan klimaat (type Csa volgens de klimaatclassificatie van KŲppen-Geiger), de noordelijke delen van de Negev heeft een steppeklimaat en het zuiden van de rotsachtige Negev woestijn heeft een typisch woestijnklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in IsraŽl
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor IsraŽl is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Beersjeva
Dode Zee
Eilat
Haifa
Jeruzalem
Netanya
Ovda
Tel Aviv
Tiberias
   

Droogte
De totale hoeveelheid neerslag die jaarlijks in IsraŽl valt varieert redelijk, maar ťťn ding komt in heel IsraŽl voor en dat is de droogte in de zomermaanden. Vanaf mei tot en met september komt regen (en sneeuw) vrijwel niet voor in IsraŽl. Het is in de zomer niet alleen extreem droog in IsraŽl, ook is de zon zeer nadrukkelijk aanwezig en zie je veel dagen een geheel onbewolkte hemel. Op de meeste plekken in IsraŽl wordt er een gemiddelde hoeveelheid zonneschijn van 13 uur per dag waargenomen op een theoretisch maximum van 14 uur.

Temperatuur
De winters zijn overwegend mild in IsraŽl, hoewel in de berggebieden sneeuw en kou gedurende de periode november tot en met maart zeker voor kunnen komen. Sommige jaren bereiken kou en sneeuw zelfs gebieden in IsraŽl die normaal gesproken waardes zouden moeten meten die zeer ruim boven het vriespunt uitkomen. Voor Eilat aan de Rode Zee geldt dat de maximum temperatuur Ďs winters vrijwel altijd rond een comfortabele 18 tot 24 ligt en dat het Ďs nachts in de regel ook ver boven nul blijft. Aan de Middellandse Zee is het wat frisser in de winter, maar tot vorst komt het slechts enkele dagen per jaar. In het voorjaar maakt de thermometer flinke stappen vooruit om uiteindelijk bij langjarige gemiddeldes van 29 tot 38 graden Celsius uit te komen.

TIP: IsraŽl voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar IsraŽl dan kun je op de website IsraŽl voor beginners enorm veel goede informatie over IsraŽl halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de geschiedenis van IsraŽl , vervoer in IsraŽl, de bezienswaardigheden van IsraŽl, het weer in IsraŽl, alles over vakantie in IsraŽl, steden in IsraŽl en eten en drinken in IsraŽl .

Klimaatcijfers
Verspreid over IsraŽl vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Tel Aviv en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in IsraŽl.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 17 8 6 16 18
februari 18 8 7 13 17
maart 20 10 8 11 17
april 24 13 9 6 18
mei 26 15 11 2 21
juni 28 19 12 0 24
juli 30 21 12 0 26
augustus 31 22 12 0 28
september 30 20 10 0 27
oktober 27 17 9 5 26
november 24 13 8 9 23
december 19 10 6 14 20
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de stad Tel Aviv. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in IsraŽl moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over IsraŽl
beste maanden voor zonvakantie
IsraŽl informatie
IsraŽl reisinformatie
IsraŽl voor beginners
IsraŽl toerisme
bijzondere plaatsen in IsraŽl
steden in IsraŽl
wikipedia
winterzon in IsraŽl
... meer IsraŽl

climate of Israel

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact