klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van ItaliŽ
ItaliŽ kent volgens het KŲppen-systeem een drietal klimaten. Een groot deel in het noorden van het land heeft een zeeklimaat (types Cfb - gematigd en Cfa - warm) met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
Centraal en Zuid-ItaliŽ heeft een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat (type Csa). Warme droge zomers en relatief milde winters is wat je hier aantreft. Het meest noordelijke deel van ItaliŽ, waar de ondergrens van de Alpen zich bevindt, heeft deels een hooggebergteklimaat (type EH) en in lager gelegen delen een overgangsklimaat (Dfb en Dfc).

 

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in ItaliŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor ItaliŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Agrigento
Angera
Arezzo
Arona
Bardolino
Bari
Baveno
Bellagio
Bologna
Bolzano
BorromeÔsche Eilanden
Cagliari
CalabriŽ
Camaiore
Cannero
Cannobio
Catania
Cattolica
Cefalķ
Cinque Terre
Civitavecchia
Como
Comomeer
Cortona
Desenzano
Domaso
Egadische Eilanden
Elba
Emilia-Romagna
Eolische Eilanden
Erice
Etna
Florence
Garda
Gardameer
Gardone Riviera
Genua
Giardini-Naxos
Giglio
Ischia
Lago Maggiore
Lazise
Lecce
Limone sul Garda
Livorno
Lucca
Luino
Malcťsine
Marsala
Massa Marittima
Menaggio
Messina
Mestre
Milaan
Milazzo
Modica
Montecatini Terme
Montepulciano
Monza
Napels
Noto
Orbetello
Palermo
Perugia
Peschiera del Garda
Pienza
Pisa
Pitigliano
Poppi
Porto Feraio
Portofino
Portovenere
Puglia
Ragusa
Rimini
Riva del Garda
Rome
SalÚ
San Gimignano
SardiniŽ
Sciacca
SiciliŽ
Siena
Sirmione
Sorano
Sovano
Stresa
Syracusa
Taormina
Torino
Tůrbole
Toscane
Trapani
Tremezzo
Trieste
Varenna
VenetiŽ
Verbania
Verona
Viareggio
Volterra

Aangename lentemaanden
In de lente zie je de temperaturen al snel oplopen naar aangename waardes en je ziet de prachtige Italiaanse natuur tot bloei komen. Vanwege de nog niet tť warme dagen en de zon die nog niet op haar felst is, is ItaliŽ in het voorjaar het mooiste. Wie in deze periode een zonvakantie wil boeken is daar nog iets te vroeg voor. In maart en april is het zwembadwater en het zeewater te koud, pas in mei wordt het op veel plekken aangenaam langs het zwembad. Het weer is tevens nog erg instabiel en de kans is vrij groot dat er enkele dagen regenachtig maar ook koud weer is. Dit geldt voor heel ItaliŽ, dus ook in het wat warmere zuiden van het land.  In de tweede helft van mei neemt de buienkans af en stijgen de watertemperaturen van de meren en de Middellandse Zee tot tegen de twintig graden wat voor veel mensen al zeer acceptabel is om te zwemmen. De lente is ook een ideale periode om een bezoek te brengen aan pittoreske dorpjes, prachtige natuurgebieden en de sfeervolle Italiaanse steden. Als je een auto huurt in ItaliŽ  dan heb je alle vrijheid om zoveel mogelijk te zien. Je kunt gemakkelijk online autoverhuurders in ItaliŽ vergelijken voor je op vakantie naar ItaliŽ vertrekt en direct je auto online reserveren.

Warme zomermaanden
Gedurende de zomerperiode (juni, juli, augustus) is het in grote delen van ItaliŽ warm tot zeer warm. Vooral in het zuiden van ItaliŽ (omgeving Napels en de eilanden SiciliŽ en SardiniŽ) kunnen de thermometers oplopen tot maar liefst veertig graden. Vooral grote steden zoals Rome en Napels kan het dan onaangenaam benauwd worden. Gemiddeld genomen zijn er geen grote verschillen in de zomertemperaturen, in de praktijk is het door de lengte van het land wel mogelijk dat er op hetzelfde moment verschillen in temperatuur gemeten worden van vijftien graden tussen noord en zuid. In de hoger gelegen delen van ItaliŽ kan het zelfs twintig tot vijfentwintig graden koeler zijn dan in het uiterste zuiden van ItaliŽ op dat moment. De zomerperiode is het beste moment om een vakantie naar ťťn van de vele campings in ItaliŽ te boeken.

Neerslag
De meeste neerslag in ItaliŽ valt ten westen van de Apennijnen en in de bergen in het uiterste noorden van ItaliŽ. De loefzijde van de berggebieden noteren op jaarbasis vaak meer dan 1200 millimeter neerslag per jaar, waarvan een deel in de vorm van sneeuw valt gedurende de wintermaanden. Waar en wanneer de meeste regen valt is vooral afhankelijk van de regio en het jaargetijde. Zo heeft de onderste helft van ItaliŽ een vrij gelijkmatig neerslagpatroon waarbij de meeste regen in de wintermaanden valt en er in de droge zomermaanden weinig tot zeer weinig regen valt. Pas in september nemen de regenkansen weer wat toe in het zuiden. In de noordelijk helft van het Italiaanse vasteland is het verloop van de neerslag een stuk ongelijkmatiger. De meeste neerslag val hier in het voorjaar en ook in de zomermaanden is er een redelijk kans op regen die dan vaak in de vorm van buien valt. Als een zware depressie door de bergen tegengehouden wordt en als het ware blijft hangen dan kan het ook in de zomermaanden een aantal dagen lang voor regen zorgen die kan leiden tot wateroverlast. Op sommige campings in ItaliŽ komt het dan tot overstromingen en modderstromen. Als je een fietsvakantie in ItaliŽ viert moet je goed de weerberichten in de gaten houden. Tijdens zware regenval kan het voor fietsers gevaarlijk worden op de weg.

Wintersport ItaliŽ
In de wintermaanden valt een groot deel van de neerslag boven de lijn Genua-VenetiŽ in de vorm van sneeuw. Vooral in Dolomieten en de Alpen valt er voldoende sneeuw om te zorgen voor een dikke witte laag sneeuw die geschikt is voor alle vormen van wintersport. Onder Italianen, maar ook onder andere Europeanen is de regio Trentino - Alto Aldige een populair wintersportgebied.  Andere wintersportplaatsen vind je in de regio's SŁd-Tirol, Aosta en in mindere mate Torino en Belluno. Omdat de reistijd met de bus en auto naar ItaliŽ enkele uren langer is dan naar de populaire gebieden in Oostenrijk en Frankrijk, is ItaliŽ minder populair als wintersportbestemming onder Nederlanders. Een gemiste kans, want de gebieden zijn prachtig, de sneeuw is vaak van uitstekende kwaliteit en het Italiaanse eten is natuurlijk voortreffelijk. Wintersport in ItaliŽ is daarom vooral populair onder levensgenieters die naast het skiŽn ook nog willen profiteren van de uitstekende Italiaanse keuken.
Het wintersportseizoen loopt in ItaliŽ van december tot en met maart, hoewel er zeker plekken zijn waar je al eerder zou kunnen skiŽn en op sommige locaties kun je tot het einde van het voorjaar op de lange latten staan.

TIP: ItaliŽ voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar ItaliŽ dan kun je op de website ItaliŽ voor beginners enorm veel goede informatie over ItaliŽ halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de Italiaanse keuken, musea in ItaliŽ, de vele bezienswaardigheden die het land telt, het weer in ItaliŽ en allerlei dingen die je als typisch Italiaans mag beschouwen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor ItaliŽ gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer neerslag in de hoger gelegen gebieden (Alpen, Dolomieten en Apennijnen); meer zon in het zuiden; hogere temperaturen in het zuiden (vooral langs de kust en op SiciliŽ); hogere UV-index in het zuiden; veel grotere kans op winters weer in hoger gelegen gebieden en dan met name het noorden.
De weergegeven zeetemperaturen zijn voor het noorden (eerste getal) en het zuiden (tweede getal). Dit zijn de twee uiterste waarden voor de zeewatertemperaturen.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 11 2 3 14 12-15
februari 12 3 4 13 11-14
maart 15 5 5 12 11-14
april 17 8 7 11 13-15
mei 22 11 9 8 18-19
juni 27 15 10 7 21-22
juli 29 18 11 6 24-25
augustus 29 18 10 7 25-26
september 26 16 8 8 23-25
oktober 22 11 6 11 19-22
november 16 6 4 15 16-19
december 13 4 3 14 14-16
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info gelden voor een groot deel van ItaliŽ (de gebieden boven de 800 meter zijn buiten beschouwing gelaten). Vandaar dat de kans op (zeer) warm weer en op winters weer vaak groter is dan voor een bepaald gebied van toepassing. De UV-index is een gemiddelde voor heel ItaliŽ. Voor Noord-ItaliŽ is de UV-index iets lager, voor Zuid-ItaliŽ iets hoger. Voor de hoger gelegen gebieden geldt: minder kans op zon, aanzienlijk meer kans op winters weer en minder kans op warm weer.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over ItaliŽ
alles over ItaliŽ
beste maanden ItaliŽ zonvakantie
bijzondere plaatsen in ItaliŽ
ItaliŽ bezienswaardigheden top 10
ItaliŽ informatie
ItaliŽ informatie
ItaliŽ informatie
ItaliŽ nieuws & tips
ItaliŽ reisinformatie
ItaliŽ rondreizen
ItaliŽ top 10
ItaliŽ voor beginners
mooiste dorpjes van ItaliŽ
wikipedia
winterzon in ItaliŽ
... meer ItaliŽ

climate of Italy

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact