klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van het Comomeer (ItaliŽ)
Het onregelmatig gevormde Comomeer is ťťn van de drie grote meren in het noorden van ItaliŽ. Het bestaat uit drie takken, waarvan de noordelijke tak door middel van de Mera verbonden is met het Lago di Mezzola. De belangrijkste stad aan het meer is Como, waar het Comomeer naar vernoemd is. Het Comomeer ligt op een hoogte van 198 meter. Met een diepte van maximaal 425 meter is het Comomeer het diepste meer van ItaliŽ. Op veel plekken wordt het meer omgeven door bergen, waarvan een deel vrijwel het hele jaar witte bergtoppen hebben. De ruw bergen, de rust van het meer en de pittoreske plaatsen langs het meer zorgen ervoor dat deze plek een enorme aantrekkingskracht op toeristen heeft. Toch is het Comomeer lang niet zo toeristisch als het Gardameer. Je ziet dat men hier vooral op kwaliteit mikt, terwijl bij het Gardameer vooral de kwantiteit van toepassing is.
Het Comomeer staat bekend vanwege het vrij zachte mediterrane klimaat, waardoor er het hele jaar door subtropische beplanting rondom het meer kan groeien. Direct aan het meer is het aanzienlijk warmer dan op de omliggen de bergtoppen. Dit zie je vooral in het voorjaar goed, omdat de bergtoppen dan nog volop besneeuwd zijn terwijl het aan het meer vaak al prima vertoeven is bij lenteachtige temperaturen. Houd er rekening mee dat het weer altijd wispelturig kan zijn. De ene zomer is juli een heerlijke maand, terwijl een ander jaar onweer met regelmaat roet in het eten gooit. Toch wordt ieder jaar de tropische grens van dertig graden regelmatig gehaald in de maanden juli en augustus.

Specifieke klimaatinfo per plaats
Voor de volgende plaatsen aan het Comomeer is specifiekere klimaatinformatie inclusief klimaatcijfers beschikbaar:

Bellagio
Como
Domaso

Menaggio
Tremezzo
Varenna

   

TIP: Comomeer voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar het Comomeer dan kun je op de website Comomeer voor beginners enorm veel goede informatie over het Comomeer halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere overnachten aan het Comomeer, vervoer, de vele bezienswaardigheden die je aan het Comomeer vindt en informatie over de dorpen en steden aan het Comomeer.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor het Comomeer, waarbij lokale afwijkingen geen uitzondering zijn:

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (įC)
januari 5 -2 3 11 3
februari 7 -1 4 11 2
maart 11 2 5 13 4
april 15 6 6 14 8
mei 20 10 6 16 13
juni 24 13 7 14 19
juli 27 16 8 12 22
augustus 25 15 8 13 23
september 22 12 6 10 20
oktober 16 8 5 12 15
november 10 3 3 13 10
december 6 -1 3 11 6
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over het Comomeer
bijzondere plaatsen aan het Comomeer
Comomeer bezienswaardigheden
Comomeer startpagina
Comomeer voor beginners
mooiste dorpjes aan het Comomeer
wikipedia
... meer Comomeer

Meer over ItaliŽ
beste maanden ItaliŽ zonvakantie
ItaliŽ informatie
ItaliŽ voor beginners
... meer ItaliŽ

climate of Como

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact