klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van het Gardameer (Italië)
Omdat het weer langs het Gardameer in de zomerperiode sterke overeenkomsten heeft met het weerbeeld langs de Italiaanse kusten en de Franse Riviera wordt dit gebied vaak ten onrechte ingedeeld bij de gebieden met een mediterraan ofwel Middellandse Zeeklimaat. Omdat de winters aan de koele kant zijn is er echter sprake van een warm zeeklimaat (type Cfa volgens de Köppen-classificatie) met vrij koele winters en warme zomers.
In de wintermaanden is het kil en guur langs het Gardameer, maar kunnen plaatsen als Sirmione, Lazise en Salo nog steeds schilderachtig mooi zijn als de donkere wolken zich samenpakken boven het meer en sterk contrast vormen met de kleurige panden langs de waterkant. Sneeuw is geen zeldzaamheid en vooral de iets hoger gelegen gebieden rondom het meer zijn vaak bedekt met een sneeuwlaag. Direct langs het water komt sneeuw en vorst minder vaak voor vanwege de invloed van het warmere water in het meer. Op de hoogste pieken blijft de sneeuw tot laat in het voorjaar liggen wat een leuk zicht is als de temperaturen langs het meer zelf al oplopen tot waardes van 25 tot 30 graden.
Gedurende het hele jaar zijn er lokaal verschillen waar te nemen in weerbeeld en temperatuur langs het Gardameer. Dat heeft vooral te maken met de ligging, de windrichting en hoe beschut een bepaalde plaats ligt. Over het algemeen is de noordkant kan het meer koeler en minder zonnig dan de zuidkant.

Het voorjaar (april/mei) worden de eerste zomerse dagen waargenomen en kan het al gedurende langere periodes lekker zonnig en warm zijn. Echter zijn periodes met dagenlang regen, kou (10-15 graden) en sombere donkergrijze luchten ook zeer goed mogelijk. Wie in deze tijd van het jaar op vakantie naar het Gardameer gaat moet rekening houden met onvoorspelbaar weer en de kans op een verregende vakantie. Als de omslag naar het zomerse weer echter definitief plaatsgevonden heeft  (meestal in de eerste helft van mei) dan neemt de kans op onbestendig weer snel af en is het Gardameer één van de mooiste plekken van Europa om te vertoeven.

De drukte neemt vanaf mei ook snel toe en in het zomerseizoen (juni-juli-augustus) is het druk en warm langs het meer. De meeste dagen loopt de thermometer op naar temperaturen rond de dertig graden en ook 's avonds koelt het minder stek af omdat de temperatuur van het water in het meer flink oploopt. Als er regen valt in de zomer is het vrijwel altijd in de vorm van regen- en onweersbuien die soms zeer heftig kunnen zijn. Mocht je met de tent of caravan naar het Gardameer gaan houd hier dan rekening mee met het uitzoeken van een camping en staanplaats.
In het najaar nemen de regenkansen weer wat toe, maar is het op veel dagen zeer aangenaam weer in de meeste plaatsen. De wind kan ook wat toenemen maar wordt zelden koud omdat het meerwater nog goed op temperatuur is. De herfstkleuren in combinatie met aangenaam nazomerweer, een lokaal wijntje en een heerlijk bordje Italiaans eten maken het najaar zeer aantrekkelijk voor toeristen.

Noodweer
De ligging ten zuiden van berggebieden zorgt ervoor dat het soms flink kan spoken aan het Gardameer. Denk aan zware regenval, flinke onweersbuien, grote hagelstenen en stormachtige wind. Vooral een mix van deze elementen kan ervoor zorgen dat de term 'noodweer' gebruikt kan worden. Vaak gaan er zomers voorbij waarin de atmosfeer heerlijk rustig is en het blijft bij normale onweersbuien. Sommige jaren worden toeristen getrakteerd op noodweer, zoals bijvoorbeeld in de zomer dan 2019 toen meerdere dagen met zeer slecht weer de vakanties van toeristen letterlijk in het water hebben laten lopen.

Wind
Een belangrijk element aan het Gardameer is de wind. De ligging tussen de bergen en temperatuursverschillen tussen het water in het noorden van het Gardameer en die in het zuiden van het Gardameer zorgen  voor thermische winden in het zomerseizoen. Dit effect wordt veroorzaakt door thermische winden. . De twee meest bekende winden aan het Gardameer zijn de Peler en de Ora. De Peler steekt 's morgens rond een uur of 7 op en zwakt vanaf 10 uur snel af. De Peler (Vento) waait vanaf het noorden. De beste plekken om optimaal van de Peler te genieten als watersporter is tussen Malcésine en Limone sul Garda. Na het middaguur steekt ineens de Ora op. Dit is een zuidenwind die over het algemeen wat minder krachtig is dan de Peler. Gemiddeld wordt windkracht vier tot vijf bereikt. De Ora is in de loop van de middag goed voelbaar in Riva del Garda en Torbolé. Tegen vijf uur 's middags neemt de wind af. De Ora is het sterkst op de nauwste toegang van het Gardameer.

Klimaatinformatie over plaatsen aan het Gardameer
De klimaatinfo op deze pagina is een gemiddelde voor het Gardameer. Er zijn rondom het Gardameer wel wat afwijkingen, zeker als het gaat om de hoeveelheid neerslag en de wind. Ook het aantal zonuren verschilt, zo is Riva del Garda minder zonnig dan de dorpen in het zuiden van het Gardameer.
 
De volgende plaatsen aan het Gardameer hebben eigen klimaatinfo-pagina's:
Bardolino
Desenzano
Garda
Gardone Riviera
Lazise
Limone sul Garda
Malcésine
Peschiera del Garda
Riva del Garda
Salň
Sirmione
Tórbole

TIP: Gardameer voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar het Gardameer dan kun je op de website Gardameer voor beginners enorm veel goede informatie over het Gardameer halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere overnachten aan het Gardameer, vervoer, de vele bezienswaardigheden die je aan het Gardameer vindt en informatie over de dorpen en steden aan het Gardameer.

Vakantie aan het Gardameer
Het Gardameer is één van de allerpopulairste bestemmingen in Italië. Vanwege de relatief korte afstand leent het Gardameer zich uitstekend voor een autovakantie. Je kunt hierbij kiezen uit een hotel, een appartement, een bungalow of zoals heel veel Nederlanders doen een vakantie op een camping. Je kunt op redelijk veel campings een stacaravan huren. De grotere campings zijn van alle gemakken voorzien, zoals de vooral bij gezinnen zeer populaire camping Bella Italia.
Een autovakantie naar het Gardameer boek je gemakkelijk via internet. Neem eens een kijkje bij Roan Campingvakanties waar je een mooi aanbod aan campings vind waar je compleet ingerichte lodgetenten, bungalowtenten en stacaravans kunt huren.
Bekijk kampeervakanties aan het Gardameer bij Roan Campingvakanties

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor het Gardameer:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (°C)
januari 7 1 3 8 8
februari 9 1 4 9 6
maart 13 4 5 10 8
april 17 9 6 11 10
mei 21 12 7 10 14
juni 25 17 8 12 19
juli 29 20 9 8 21
augustus 29 19 8 7 22
september 24 15 6 7 20
oktober 18 10 4 8 16
november 11 5 3 8 13
december 8 2 2 9 10
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over het Gardameer
alles over het Gardameer
beste reistijd zonvakantie Gardameer
bezienswaardigheden Gardameer
Gardameer in foto's
Gardameer informatie
Gardameer tips
Gardameer voor beginners
bijzondere plaatsen Gardameer
mooiste dorpjes aan het Gardameer
... meer Gardameer

Meer over Italië
beste maanden Italië zonvakantie
Italië informatie
Italië voor beginners
... meer Italië

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact