klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Ivoorkust
De Republiek Ivoorkust is een land gelegen in Afrika aan de Golf van Guinee. Lokaal wordt vooral de benaming Côte d’Ivoire gebruikt, de Franstalige benaming. Ivoorkust behoort tot Sub-Saharisch Afrika, waarmee het deel bedoeld wordt ten zuiden van de Sahara die van oorsprong een zwarte bevolking hebben. Het land is vrijwel vierkant van vorm met in het zuiden een kustgebied waarbij de totale lengte van de kustlijn 515 kilometer bedraagt. Het landschap laat zich het beste omschrijven als een groot plateau dat geleidelijk stijgt vanaf de kust tot een hoogte van gemiddeld zo’n vijfhonderd meter in het noorden. In het westen van Ivoorkust bevinden zich een aantal bergen waarbij Mount Nimba met een hoogte van 1752 meter boven zeeniveau de hoogste berg is. Ivoorkust telt verder een aantal grote meren (zoals Lac de Kossou), rivieren en met name in het zuidwesten een aantal lagunes. De drie belangrijkste rivieren zijn Sassandra, Bandama en Komoé. Zij zorgen in het regenseizoen voor de afwatering van het vele regenwater dat er dan in Ivoorkust valt.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Ivoorkust
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Ivoorkust is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Abidjan
Bouake
Korhogo
Man
Odienne
Yamoussoukro
   

Tropisch klimaat
Ivoorkust heeft te maken met een tropisch klimaat, waarbij er volgens het klimaatsysteem van Köppen twee klimaattypes te onderscheiden zijn. Het overgrote deel van Ivoorkust heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw). Lokaal komt er in de zuidelijke regionen een tropisch moessonklimaat voor. Als je puur kijkt naar de hoeveelheid neerslag binnen één specifiek kalenderjaar dan zou het gebied waar sprake is van een tropisch moessonklimaat groter zijn. Omdat er echter uitgegaan wordt van langjarige gemiddeldes (30 jaar) worden op veel plekken de neerslagcriteria voor het tropisch moessonklimaat niet behaald.

 

Drie seizoenen
Ivoorkust kent grofweg een drietal seizoenen. Van november tot en met februari is het warme droge seizoen. Van maart tot mei is het hete droge seizoen waarbij vooral landinwaarts flinke uitschieters mogelijk zijn richting de 36 tot 38 graden Celsius. In de loop van mei begint het warme natte seizoen: de moessonperiode. Dit seizoen duurt tot en met oktober.

Klimaatcijfers
Verspreid over Ivoorkust vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Yamoussoukro en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Ivoorkust.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 33 20 7 2 n.v.t.
februari 35 21 7 5 n.v.t.
maart 34 22 7 9 n.v.t.
april 34 22 7 11 n.v.t.
mei 32 22 7 14 n.v.t.
juni 31 22 5 16 n.v.t.
juli 29 21 4 12 n.v.t.
augustus 29 21 3 13 n.v.t.
september 30 21 4 14 n.v.t.
oktober 31 22 6 13 n.v.t.
november 32 21 6 7 n.v.t.
december 32 19 5 3 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Yamoussoukro. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Ivoorkust moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Ivoorkust
Ivoorkust informatie
Ivoorkust informatie
Ivoorkust reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Ivoorkust

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact