klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Jamaica
Het eiland Jamaica heeft een tropisch savanneklimaat ofwel een savanneklimaat met vrijwel alle dagen zon, maar ook een redelijke kans op (soms zeer pittige) regen- of onweersbuien. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 24-25 graden en het land kent in de winter een drogere periode met minimaal 1 maand met minder dan 60mm neerslag (langjarig gemiddelde). Volgens het Kppen-systeem spreekt men dan van een Aw-klimaat. Officieel komt het tropisch klimaat (Af-klimaat) niet voor op Jamaica, hoewel er volgens ons een aantal plekken in het binnenland en langs de zuidkust wel voldoen aan de maatstaven die gehanteerd worden voor deze classificatie.

Mooi weer
Het mooiste weer is in de droge periode die valt van januari tot en met april. De meeste dagen schijnt de zon vrij uitbundig en verschijnen er soms wat wolken die uit kunnen groeien tot een regenbui. Het weerbeeld is in deze periode het vriendelijkste.
Jamaica is daarom ook erg populair als winterzonbestemming en de winterperiode is ook erg populair om te trouwen op Jamaica of voor een romantische huwelijksreis.

Regenseizoen?
Gedurende de natte periode is de kans op buien groter en is er ook een rele kans op hele dagen waarin het grijs, nat en winderig is. Een echt regenseizoen met dagenlang regen is het echter niet. De meeste regen valt in de periodes mei-juni en september-november, afhankelijk van de locatie en hoogte valt er op de ene plek meer neerslag dan de andere. Vooral in de hoger gelegen delen in het oosten van het eiland kunnen er flinke hoeveelheden vallen. De meeste hotels en resorts liggen in het lager gelegen westen van het eiland, waar zich tevens de welbekende prachtige stranden bevinden.

Wind
Op het eiland waaien vrijwel continu passaatwinden uit noordoostelijke richting. Dit zorgt langs de noordkust voor enige verkoeling. De zuidkust merkt er vaak weinig van omdat de bergen de wind voor ene groot deel blokkeren op weg naar het zuiden en zuidwesten.

Orkanen
Jamaica ligt in een gebied met een vrij hoge orkaanactiviteit. Tijdens het orkaanseizoen dat loopt van juni tot en met november heeft het eiland kans om getroffen te worden door orkanen (hurricanes) of tropische stormen. De kans hierop is het grootst in de maanden september en oktober. Jamaica heeft het geluk dat de meeste orkanen die het eiland treffen vaak al in kracht afgenomen zijn omdat ze meestal eerst een over ander eiland getrokken zijn. Boven land verliezen orkanen vaak een heel stuk aan kracht en de afstand naar Jamaica over water is meestal te klein om flink in kracht toe te nemen.

Vakantie op Jamaica
Zelfs genieten van zon, zee, rum en reggae? Dankzij de eigen vliegtuigen die naar Jamaica vliegen heeft TUI een ruim aanbod van vakanties naar Jamaica, waaronder exclusief voor de Nederlandse markt de populaire RIU hotels. Zie jij jezelf al liggen met een heerlijke cocktail aan het strand van ClubHotel RIU Ocho Rios of het luxueuze RIU Palace Jamaica dat helemaal in de nieuwe RIU-stijl aangekleed is? Deze all-inclusive hotels bieden je alles wat je wilt hebben op een zonvakantie.
Bekijk alle Jamaica vakanties bij TUI

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor Jamaica.
Lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen, zo is het zuidwesten iets warmer en benauwder en regent het in de hoger gelegen gebieden meer.
Voor de volgende plaatsen/streken is specifieke klimaatinformatie met cijfers beschikbaar:
Kingston, Montego Bay, Negril, Ocho Rios en Runaway Bay.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 28 18 7 8 27
februari 28 18 7 7 27
maart 28 18 8 6 27
april 29 19 8 8 27
mei 29 20 7 12 28
juni 30 21 7 13 29
juli 30 21 8 14 29
augustus 30 21 7 14 29
september 30 20 6 15 29
oktober 29 20 6 17 29
november 28 19 6 12 29
december 28 19 7 9 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Jamaica
10 mooiste bezienswaardigheden
beste reistijd zonvakantie Jamaica
Jamaica informatie
Jamaica informatie
Jamaica informatie
Jamaica reisinformatie
Jamaica startpagina
Jamaica tips
ontdek Jamaica
winterzon op Jamaica
world factbook
... meer Jamaica

climate of Jamaica

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact