klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Japan
Japan heeft voor het grootste gedeelte een gematigd zeeklimaat met warme zomers en vrij milde winters. Het zuiden van Japan heeft een warm zeeklimaat. Van deze Ryukyu-eilanden hebben de meest zuidelijke, de Okinawa-eilanden, een subtropisch klimaat met temperaturen die zelfs in de wintermaanden nog rond de twintig graden liggen. Sommige westelijke gebieden van de eilanden Honsu en Hokkaido hebben een koel tot gematigd landklimaat. Omdat deze gebieden door verschillende bergzones voor een groot deel afgesloten zijn van de Grote Oceaan heeft het zeewater hier veel minder invloed dan aan de oostelijke kusten.
Net als bij ons heeft het grootste deel van Japan echt vier seizoenen, die vrijwel gelijk lopen aan onze seizoenen. De overgangen verlopen echter veel sneller dan bij ons. Terwijl er begin maart nog nachtvorst voor kan komen kan het ruim een maand later al volop zomers weer zijn overdag. De winter duurt gemiddeld van december tot en met maart, de lente van april tot en met half mei en de zomers duren van half mei tot eind september. Oktober en november zijn herfstmaanden. Des te noordelijke je komt, des te groter de verschillen per seizoen zijn. ook duren de tussenseizoen lente en herfst daar iets langer.
In het zuiden van Japan, waar het weer een meer mediterraan tot subtropisch karakter heeft, heb je eigenlijk slechts twee seizoenen. De winters zijn lenteachtig warm met redelijk veel neerslag, de zomers zijn warm tot vrij heet met grote hoeveelheden regen. Winters weer komt hier niet voor en de grootste omschakeling is die van de temperatuur. De hoeveelheid regendagen is vrijwel gelijk gedurende het jaar in het zuiden. Omdat de neerslagintensiteit gedurende de zomer hoger wordt, zijn de uiteindelijke hoeveelheden regen per maand ongeveer twee keer zo hoog dan in de winter.

Hoogteverschillen
Japan is een land met grote hoogteverschillen. Op alle eilanden vind je vulkanen en bergen, variërend van middelhoog gebergte en heuvelachtige gebieden tot flinke gebieden met hoge bergtoppen die reiken tot maar liefst 3776 meter (de beroemde Fuji vulkaan). Door de grote hoogteverschillen kan er binnen een redelijk kleine afstand een vrij groot verschil in weerbeeld ontstaan. De hoeveelheden neerslag kunnen daarom voor een bepaalde locatie ook grote verschillen vertonen van het ene met het andere jaar.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Japan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Japan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Aomori
Asahikawa
Fukuoka
Himeji
Hiroshima
Kamkura
Kanazawa
Kumamoto
Kurashiki
Kyoto
Miyajima
Nagano
Nagasaki
Nagoya
Naha
Nara
Niigata
Nikko
Osaka
Sapporo
Sendai
Takayama
Tokyo
Yokohama

Regen & sneeuw
Aan regen geen gebrek in Japan. Gedurende het hele jaar valt er volop regen verspreid over het hele land. De meeste delen van Japan hebben in de zomer meer regen waarbij de hoeveelheden lokaal op kunnen lopen tot maar liefst 300 mm of meer per maand. In het noorden is de neerslag veel beter verspreid over het jaar en zijn de vroege zomermaanden zelfs fractioneel droger dan de winter en het najaar.  In het noorden valt op jaarbasis ongeveer 1000 millimeter neerslag, het eiland Hachijōjima dat ten zuiden van het eiland Honshu ligt telt maar liefst ruim 3100 millimeter regen per jaar.
In de wintermaanden kan de neerslag op de vier grootste eilanden in de vorm van sneeuw vallen. Vooral op Hokkaido en Honshu zijn die kansen redelijk, vooral in bergachtig gebied. Grote delen van de bergen zijn 's winters bedekt onder een flinke sneeuwlaag.
Japan kent dan ook een groot aantal uitstekende skigebieden, die je vooral vindt in de regio's Tohoku en Chubu en het eiland Hokkaido. Omdat wintersport in Japan erg populair is onder de lokale bevolking is het naar Europese maatstaven vrij duur. Een dagpas voor de skiliften kost je al snel zo'n vijfduizend yen per persoon.

Zomers
De zomers zijn warm (het noorden) tot zeer warm (centraal en zuid Japan). Het land kent een vrij groot aantal badplaatsen, stranden en resorts maar is echter geen ideale zomerzonbestemming. Ondanks de zeer geschikte temperaturen zijn er weinig weken waarin er volop zonneschijn is met weinig neerslag. De kans is vrij groot dat de zon zich achter een wolkendek verschuilt en vrijwel elke dag valt er wel neerslag in de meeste regio's van Japan. Een echte strandvakantie naar Japan zul je daarom niet zo snel boeken, zeker omdat er op minder lange vliegafstanden veel betere zonbestemmingen te vinden zijn.
 

Orkanen (Taifoons)
Japan ligt tussen de Kreeftskeerkring en 46 graden Noorderbreedte. Normaal gesproken hoog genoeg om niet in het aanvoergebied van orkanen te liggen, die ontstaan tussen de 5 en 20 graden Noorderbreedte. Omdat orkanen en tropisch depressie de vervelende gewoonte hebben op het Noordelijk Halfrond om in noordelijke richting af te buigen is het tijdens het orkaanseizoen toch regelmatig raak in Japan. De taifoons (of tyfonen) zoals de Japanners ze noemen ontstaan boven het warme zeewater van de Grote Oceaan. Dit gebeurt bij zeewatertemperaturen die boven de 26 graden uitstijgen. Het orkaanseizoen in Japan begint in juli en eindigt in november. De meeste activiteit wordt echter in de maanden augustus, september en oktober waargenomen.
De kans om getroffen te worden door een orkaan is zeer verschillend in Japan. Het meest noordelijke eiland, Hokkaido, heeft soms last van een tropische depressie die helemaal tot het noorden doortrekt. Voor orkanen hoef je in het noorden echter niet bang te zijn. De meeste orkanen die Japan bereiken trekken over de Ryukyu-eilanden, die tussen Taiwan en Kyushu liggen.  Tijdens het orkaanseizoen is hier een relatief grote kans op orkanen. Tijdens deze periode is er ook veel overlast door stormen en regenval in deze regio. Naast taifoons is er ook een grote kans op ander natuurgeweld in Japan in de vorm van aardbevingen. Het land ligt in zeer actief gebied wat betreft aardbevingen. Oorzaak is dat het land in het grensgebied ligt van de Pacifische plaat, de Filipijnse plaat en de Euraziatische plaat.
In maart 2011 hebben diverse aardbevingen in en bij Japan voor enorme problemen gezorgd. Tsunami's als gevolg van zeebevingen hebben hele dorpen weggevaagd, de aardbevingen in Japan zelf hebben grote nucleaire gevolgen gehad.

Zon
Japan behoort absoluut niet tot de zonnigste plekken ter wereld. Het gemiddeld aantal uren zonneschijn ligt voor de meeste plekken onder de tweeduizend uur per jaar. Voor de meeste gebieden in Japan geldt dat de winters veel zonniger zijn dan de zomers. Gedurende de zomermaanden is er aan de hemel vaak een wolkendek te zien. Sommige steden hebben in de zomermaanden slechts 4 tot 5 uur zonneschijn per dag (gemiddeld), terwijl het aantal daglichturen de 13 en 15 per dag licht in diezelfde periode.
Ondanks het feit dat de zon niet altijd uitbundig schijnt in de zomer moet je je wel bewust zijn van de hoge zonkracht die heerst in de zomermaanden. Afhankelijk van de regio ligt de maximale zonkracht in Japan tussen UV-index 8 (noorden) en UV-index 11 (zuiden) bij zonnig weer. In grote delen van het land is een UV-index van 6 tot 8 bij bewolkt weer geen uitzondering. Dat is net zo hoog als de maximaal haalbare waardes in Nederland hartje zomer, dus ruim voldoende om flink te verbranden bij langdurige blootstelling.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers gelden voor de stad Tokyo. Ze kunnen als een gemiddelde voor Japan gezien worden, maar omdat het klimaat in Japan zo divers is moet je de specifieke klimaatinformatie zoals die op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in Japan gegeven wordt bezoeken en die info als referentiemateriaal gebruiken voor die stad of streek.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 10 0 6 9 17
februari 10 1 6 11 16
maart 13 4 6 17 16
april 19 9 5 16 17
mei 23 14 6 16 20
juni 25 18 4 20 22
juli 29 22 5 21 24
augustus 31 24 6 17 26
september 27 20 4 20 25
oktober 21 14 4 17 23
november 17 8 5 12 21
december 12 3 6 9 19
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de stad Tokyo. Belangrijk is om de specifieke klimaatinformatie zoals die op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in Japan gegeven wordt te bezoeken en die info als referentiemateriaal gebruiken voor die stad of streek. Zeker op het gebied van neerslag en de UV-index kunnen er redelijke verschillen voorkomen met onderstaande info. Het zuiden heeft een veel grotere kans op orkanen en tropische depressies; het noorden heeft veel meer kans op winters weer in de wintermaanden.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Japan
bijzondere plaatsen in Japan
Japan bezienswaardigheden top10
Japan informatie
Japan reisinformatie
Japan toerisme
Japan top 10
wikipedia
... meer Japan

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact