klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Jemen
Jemen (internationaal: Yemen) is een land gelegen in het zuidwesten van het Arabisch schiereiland en behoort politiek gezien tot de regio Midden-Oosten. In Jemen heerst het overgrote deel een warm woestijnklimaat (BWh) met warme tot hete zomers, warme winters en weinig neerslag. In het westelijke berggebied heerst een warm steppeklimaat waarbij de temperaturen minder hoog oplopen dan elders in Jemen en er aanzienlijk hogere hoeveelheden neerslag die op kunnen lopen tot meer dan vijfhonderd millimeter op jaarbasis. Dankzij de regen die vooral binnen een tweetal moessonperiodes valt (maart-april is de kleine moesson, juli-september de grote moesson) is akkerbouw mogelijk in het verder woestijnachtige Jemen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Jemen
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Jemen is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Aden
Al Ghaydah
Al Mukalla
Sanaa
Socotra
     

Warme zomers
De zomermaanden zijn warm tot zeer heet in Jemen. Temperaturen van dertig tot veertig graden overdag zijn normaal. De enige plek waar de temperatuur wat getemperd wordt is in de berggebieden. Hoofdstad Sanaa is relatief mild met een gemiddeld maximum van 29 graden Celsius in de warmste maanden juni en juli. Langs de kustgebieden, met name in het zuidwesten, heerst naast de hoge temperaturen ook een hoge relatieve luchtvochtigheid. Hierdoor voelt het hartje zomer drukkend aan, waardoor het al snel onaangenaam wordt in deze heetste maanden.

 

Tihama
De kuststrook langs de Rode Zee en aan de Golf van Aden is woestijnachtig, droog en heet. Deze streek die Tihama genoemd wordt is het warmste gebied van Jemen. In de zomer ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 37 graden Celsius, in de wintermaanden ligt het kwik overdag nog steeds tegen of rond de dertig graden en koelt het ook s nachts niet verder af dan zon 22-23 graden. Met deze temperaturen heerst er op de Tihamavlakte een temperatuursverloop dat uitstekend zou passen binnen een tropisch klimaat. De hoeveelheden neerslag zijn echter dermate laag dat er sprake is van een aride woestijnklimaat.

Klimaatcijfers
Verspreid over Jemen vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Sanaa en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Jemen.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 22 6 8 3 n.v.t.
februari 23 8 8 3 n.v.t.
maart 25 10 8 5 n.v.t.
april 26 12 9 7 n.v.t.
mei 27 13 9 8 n.v.t.
juni 29 15 8 6 n.v.t.
juli 29 16 6 4 n.v.t.
augustus 28 15 7 6 n.v.t.
september 28 13 8 4 n.v.t.
oktober 24 9 9 3 n.v.t.
november 22 6 9 3 n.v.t.
december 22 5 8 3 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Sanaa. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Jemen moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Jemen
Jemen informatie
Jemen reisinformatie
Jemen startpagina
wikipedia
world factbook
... meer Jemen

climate of Yemen

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact