klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van JordaniŽ
Het Hasjemitisch Koninkrijk JordaniŽ, vrijwel altijd kortweg JordaniŽ genoemd, is een land gelegen in het Midden-Oosten. JordaniŽ bestaat vooral uit woestijnlandschap met aanvullend een strook vruchtbare grond langs de oevers van de Jordaan. In het zuiden heeft JordaniŽ met de Golf van Akaba een verbinding met de Rode Zee en in het westen ligt de Dode Zee, een meer met een hoog gehalte aan zout waardoor je zeer gemakkelijk blijft drijven. Een groot gedeelte van JordaniŽ bestaat uit een plateau met een hoogte van 700 tot 1200 meter boven de zeespiegel, met een aantal hogere bergen in het zuidwesten van JordaniŽ. Met 1754 meter is Jabal Ramm het hoogste punt van het land. JordaniŽ kent in het gebied rondom de Jordaanoever een warm mediterraan klimaat (type Csa volgens de klimaatclassificatie van KŲppen-Geiger) met milde nattere winters en warme droge zomers. Landinwaarts gaat het klimaat via een koud steppeklimaat (BSk) en een koud woestijnklimaat (BWk) over in grote vlaktes met een warm woestijnklimaat (BWh) en een strook in het noorden van het land met een warm steppeklimaat (BSh).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in JordaniŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor JordaniŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Akaba
Amman
Dode Zee
Irbid
Maían
Petra
Wadi Rum
   

Hete zomers
De zomer in JordaniŽ duurt van juni tot en met september en is zonder uitzondering warm tot heet, zonnig en droog. In heel JordaniŽ lopen de temperaturen overdag gemiddeld op naar zoín dertig graden of hoger, met in het zuiden de hoogste gemiddeldes die op kunnen lopen tot maar liefst 37 tot 41 graden. Zelfs in een aan het water gelegen stad als Akaba (Aqaba) is het in de zomer extreem warm met dagtemperaturen die normaal tussen de 34 en 40 graden Celsius uitkomen. In de zomermaanden kent de Golfregio de shamal, een noordwestelijke wind die vanuit SyriŽ en JordaniŽ richting de Perzische Golf waait. De shamal die gemiddeld 3 tot 5 dagen aanhoudt zorgt voor een lage relatieve luchtvochtigheid, een flinke stijging van temperaturen overdag en niet zelden voor veel woestijnzand in de lucht. Na zonsondergang gaat de wind meestal liggen en tempert de temperatuur.

Milde winters
De winterperiode, die aanvangt in december en duurt tot begin maart, is mild en minder droog dan de zomer. Vooral in het noordwesten van JordaniŽ, langs de Jordaan, zie je het aantal dagen met neerslag redelijk toenemen. Dit geldt ook voor de maandelijkse neerslagsom, die normaal in de natste maanden hier rond de 60 tot 80 millimeter ligt maar soms uit kan schieten naar meer dan honderd millimeter. In de hoger gelegen woestijnvlaktes is er ook sprake van een toenemende hoeveelheid neerslag in de winter, echter is het zelfs dan nog steeds relatief droog. Sommige streken halen net een paar millimeter in de hele winter. In de koudste maanden is vorst mogelijk, met name in de nacht kan het kwik onder het vriespunt dalen. Ook sneeuw is geen zeldzaamheid in JordaniŽ in de winter, vooral in de hooglanden sneeuwt het in de regel enkele dagen per jaar.

TIP: JordaniŽ voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar JordaniŽ dan kun je op de website JordaniŽ voor beginners enorm veel goede informatie over JordaniŽ halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de cultuur en geschiedenis van JordaniŽ, reizen naar en in JordaniŽ, de bezienswaardigheden van JordaniŽ, het weer in JordaniŽ, alles over vakantie in JordaniŽ, praktische reisinfo en alles over de historische stad Petra.

Klimaatcijfers
Verspreid over JordaniŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Amman en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in JordaniŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 11 3 6 11 n.v.t.
februari 13 3 7 10 n.v.t.
maart 16 5 7 8 n.v.t.
april 21 9 9 4 n.v.t.
mei 26 12 11 1 n.v.t.
juni 29 15 13 0 n.v.t.
juli 30 17 13 0 n.v.t.
augustus 30 17 12 0 n.v.t.
september 29 15 11 0 n.v.t.
oktober 25 12 9 3 n.v.t.
november 19 8 7 6 n.v.t.
december 13 4 6 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Amman. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in JordaniŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over JordaniŽ
JordaniŽ bezienswaardigheden
JordaniŽ informatie
JordaniŽ informatie
JordaniŽ reisinformatie
JordaniŽ startpagina
JordaniŽ toerisme
JordaniŽ voor beginners
wikipedia
... meer JordaniŽ

climate of Jordan

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact